Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Ο κρυπτοχριστιανός Γιούρι Γκαγκάριν και η οσία μοναχή Μακαρία.

Πενήντα χιλιόμετρα έξω από την πόλη Γκζάτσκ - που αργότερα ονομάστηκε πόλις Γκαγκάριν, επειδή εκεί γεννήθηκε το 1934 ο πρώτος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν - βρίσκεται το χωριό Τεμκινα. Η πόλη Γκζατσκ βρίσκεται 145 χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας.
Στο χωριό αυτό κατοικούσε η μεγαλόσχημη μοναχή Μακαρία.


Ζούσε με μια πενιχρή σύνταξη. Σχεδόν λιμοκτονούσε. Η μητέρα του Γκαγκάριν, η Άννα Τιμοφέγιεβνα Γκαγκάρινα, συχνά επισκεπτόταν τη μοναχή Μακαρία. Κάποια φορά την πα­ρακάλεσε να δεχτεί και το γιο της Γιούρι Άλεξέγιεβιτς. Η Γε­ρόντισσα δέχθηκε πρόσχαρα.
Ο Γκαγκάριν ήταν ήδη από το 1962 βουλευτής του Ανωτάτου Σοβιέτ· ήταν φυσικά διάσημος σ' ολόκληρο τον κόσμο, μια και ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα.
Γιος ξυ­λουργού που δούλευε σε συνεταιριστικό αγρόκτημα (κολχόζ) αποφοίτησε το 1951 από τεχνικό σχολείο, αποκτώντας την ειδι­κότητα του τεχνίτη χυτηρίου. Συνέχισε τις σπουδές του στο βιο­μηχανικό κολλέγιο Σαράτοφ.




Παράλληλα άρχισε να εκπαιδεύε­ται ως πιλότος. Ακολούθως το 1957 αποφοίτησε από τη σχολή πολεμικής αεροπορίας της Ε.Σ.Σ.Δ., στο 'Ορενμπουργκ. Το δια­στημόπλοιο του, το «Βοστόκ 1» εκτοξεύθηκε στις 12 Απριλίου 1961 κι αφού έκανε μια πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη σε μιά­μιση ώρα με ταχύτητα 28.968 χιλιόμετρα την ώρα καί σε ΰψος 301 χιλιομέτρων, προσγειώθηκε στην Σ.'Ενωση. Τιμήθηκε όσο ελάχιστοι στην πατρίδα του, ποικιλοτρόπως.
Η Γερόντισσα Μακαριά θυμάται: «Ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν ήλθε αρκετές φορές! Αυτό βέβαια δεν το γνώριζε κα­νείς, εκτός από τη μητέρα του, εκείνον κι εμένα. Μια φορά - ήταν τέλος φθινοπώρου του 1968 - ήλθε με τρία αυτοκίνητα. Τα δύο είχαν γιατρούς και στο τρίτο εκείνος. Μπήκε στο κελί μου και μου είπε: "Εφερα γιατρούς, Γερόντισσα, να σας εξετάσουν. Σας χρειαζόμαστε και θέλουμε να είστε πάντα καλά!".
Μόλις τελεί­ωσε η εξέταση, μου είπε: "Κάνω ενέργειες, να πάρετε μια αξιο­πρεπή σύνταξη. Είναι απαράδεκτο να βασανίζεται έτσι ό άνθρω­πος, στερούμενος τα απαραίτητα για τη ζωή!".




Ήταν πολύ κα­λός ο Γιούρι. Σαν παιδί.
Τον κοίταξα, θυμάμαι, στοχαστικά και του είπα: "Ξέρεις, Γιούρι Άλεξέγιεβιτς, θα σου πω κάτι, που ίσως σε παραξενέψει. Δεν πρέπει να ξαναμπείς σε αεροπλάνο, θα σου φανεί περίεργο εσένα που πήγες στο διάστημα κι όμως έτσι πρέ­πει να γίνει. Απαγορεύεται να ξαναπετάξεις!"
Χαμογέλασε. Και φυσικά δεν με άκουσε. Αποτέλεσμα; Σκοτώθηκε μαζί με τον συ­γκυβερνήτη του, κατά τη συντριβή ενός διθέσιου αεριωθουμένου, στην διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσεως στην περιοχή Βλαδιμίρ κοντά στη Μόσχα! Ήταν μόλις 34 ετών.

Από το βιβλίο του Μ.Μελινού -''Άνθη Αγίας Ρωσίας''
 

http://proskynitis.blogspot.gr
http://anavaseis.blogspot.gr