Σελίδες

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Συγκέντρωση φανατικών στην Πόλη για να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

Image
Συγκέντρωση  και πορεία για να (ξανα)γίνει η Αγία Σοφία τζαμί πραγματοποίησαν στο Σουλταναχμέτ (ιστορικό  κέντρο) της Κωνσταντινούπολης, περίπου 300 Τούρκοι. Την εκδήλωση διοργανωσαν το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΙΗΗ), με την συνδρομή και υποστήριξη  διαφόρων συνδέσμων.


Ενώ οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Σουλταναχμέτ για την προκλητική εκδήλωσή τους, η αστυνομία έλαβε μέτρα ασφάλειας μπροστά στην Αγία Σοφία. Από την ομάδα που συγκεντρώθηκε, ο Ιχσάν Σενοτζάκ είπε ότι θα δώσουν αγώνα για να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τέμενος στο προσκύνημα. Επίσης είπε ότι ο δρόμος του Αλλάχ, που έκλεισε με τις καμπανοκρουσίες της εκκλησίας, θα ανοίξει με τα καλέσματα στον Αλλάχ και είπε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξει η Αγία Σοφία στο προσκύνημα...
Ο ίδιος ζήτησε επίσης να μην εκτελεστεί η θανατική ποινή εναντίον του πρώην Πρόεδρου της Αιγύπτου Μόρσι. Οι συγκεντρωμένοι,κρατώντας πανό με την Αγία Σοφία φώναζαν το σύνθημα «Να σπάσουν οι αλυσίδες και να ανοίξει η Αγία Σοφία στο προσκύνημα». Επίσης αναφωνήθηκαν συνθήματα και για τον καταδικασθεντα σε θάνατο Μορσι, όπως «Αντιστάσου Μορσί, η Τουρκία είναι μαζί σου» και αναρτήθηκαν πανό με  τις φωτογραφίες του. Ο Πρόεδρος του κόμματος DSP, Μασούμ Τουρκέρ, δήλωσε πως έστειλαν επιστολή στον Σίσι για τη θανατική ποινή που δόθηκε στον Μόρσι  και τόνισαν ότι η θανατική ποινή είναι λάθος.

Ιστορικό αφιέρωμα για την Αγία Σοφία
Να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από το παραπάνω ειδησεογραφικο θεμα, στην Daily Sabah (23.5.2015) υπάρχει εκτενές άρθρο του κ.Ekrem Bugra Ekinci αναφορικά με το status της Αγίας Σοφίας και με τίτλο «A church, a mosque and finally a museum: the nearly 1,500 – year – old story af the Hagia Sophia» .
Η Αγία Σοφία- γράφει- κατασκευάστηκε από τους Βυζαντινούς ως εκκλησία, μετετράπη σε τζαμί μετά την κατάκτηση της Κων/πολης από τους Οθωμανούς, ενώ μετά την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας κατέστη μουσείο. Η κατάστασή της κατά την ρεπουμπλικανική περίοδο ήταν αμφιλεγόμενη και υπήρξαν διάφορες πρωτοβουλίες από πολιτικούς για την αλλαγή του status της, γράφει ο  κ.Ekinci. 
onalert.gr                                                                                                       http://lithosfotos.blogspot.gr/