Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Τουρκία: Εκκλησία στα Μουδανιά του 13ου αιώνα, βγήκε στο σφυρί







Μια 700 ετών εκκλησία στην επαρχία της Προύσας, στην περιοχή των Μουδανιών, στην Τουρκία, έχει βγει στο σφυρί για πώληση στο διαδίκτυο στην τιμή του ενός εκατομμύριων δολαρίων, όπως αναφέρουν τα τούρκικα μέσα ενημέρωσης.

Η πώληση του βυζαντινού μνημείου εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μνημείων της Προύσας.
Την πώληση του χριστιανικού ναού διαχειρίζεται ο κτηματομεσίτης Νουσρέτ Ακιούζ- NusretAkyüz, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήματα ενδιαφερόντων διευκρίνισε: «Η αγγελία αναφέρεται στο ορισμένο κτίσμα και δεν μπορώ να δώσω λεπτομέρειες για τον ιδιοκτήτη. Δεν μπορώ να επαναλαμβάνω κάθε λίγο το ίδια πράγματα, είστε ο πεντηκοστός που δίνω διευκρινίσεις», είπε ο Ακιούζ.
Ένα παλαιό έγγραφο που γράφηκε από τον Dr. J. Covel το 1676 αναφέρει ότι ο ναός στα Μουδανιά ήταν αφιερωμένος στην «Παναγία την Παντοβασίλισσα». Ο τρούλος και το καμπαναριό της εκκλησίας κατέρρευσαν από σεισμό το 1885 και η εκκλησία ανακαινίστηκε από τους χριστιανούς το 1883.
Όταν ο ελληνικός πληθυσμός, που άκμαζε στην περιοχή επί αιώνες (γράφει το τούρκικο δημοσίευμα) αναγκάστηκε να προσφύγει στην Ελλάδα, με την ανταλλαγή των πληθυσμών κατά τις αρχές του 20ου αιώνα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, η εκκλησία εγκαταλείφθηκε και πέρασε σε Τούρκο ιδιοκτήτη.
Δεν πρόκειται για την πρώτη είδηση για πώληση ιστορικών μνημείων και εκκλησιών στην Τουρκία.
Πριν από λίγο καιρό και μια άλλη ελληνική εκκλησία του 18ου αιώνα στην κεντρική επαρχία της Ανατολίας την Καϊσερί, είχε δημοσιευθεί η πώληση της μέσω του διαδικτύου.
Τον Μάρτιο μια οικογένεια που ζει στην περιοχή της Καππαδοκίας, στην περιοχή Derinkuyuτης Nevşehir έβαλε το σπίτι της σε πώληση μαζί με μια εκκλησία και μια υπόγεια διάβαση που οδηγούσε στην εκκλησία στην τιμή των 900 χιλιάδων λιρών.

http://lithosfotos.blogspot.gr