Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ Η ΝΕΑ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΟΥΜΕΛΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ


                                                      Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Δεν έχουν τελειωμό οι εμφανίσεις των ελληνορθόδοξων στοιχείων, ναών και συμβόλων τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία.

Τελευταία μια πραγματικά εντυπωσιακή τοιχογραφία της Παναγίας αναδύθηκε στο φως πριν από λίγο καιρό στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο της Τουρκίας και όπως αναφέρεται έχει γίνει τόπος προσκυνήματος.




Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εργασιών ανακαίνισης και αναστύλωσης της ιστορικής μονής της Παναγιάς Σουμελά του Πόντου οι Τούρκοι άνοιξαν τις πύλες του Βαφτιστηριού και του λεγόμενου, Çile Odası, (Κελί Δοκιμασίας). Εκεί, μόλις εισήρθε το φως του ήλιου, έμειναν έκθαμβοι από την ανακάλυψη μιας μοναδικής περίτεχνης τοιχογραφίας της Παναγιάς με τον Ιησού Χριστό στην στοργική αγκαλιά της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού, που εποπτεύει των εργασιών της ανακαίνισης της ιεράς ελληνορθόδοξης σταυροπηγιακής μονής της Παναγιάς Σουμελά, μετά από 16 χρόνια των εργασιών οι ειδικοί ερευνητές εισήρθαν για πρώτη φορά στο Βαπτηστήριο της μονής και στο Çile Odası.

Εκεί έκθαμβοι ανακάλυψαν μια περίτεχνη τοιχογραφία της Παναγίας που είχε μείνει μέχρι σήμερα στο σκοτάδι από τότε που οι Πόντιοι εγκατέλειψαν τον Πόντο, μέσα στο αίμα της φρικτής γενοκτονίας των Ποντίων.


Η τοιχογραφία αυτή προκάλεσε το δέος των Τούρκων που εργάζονταν σε αυτή την πτέρυγα της μονής και όπως αναφέρουν τελευταία τα τουρκικά ΜΜΕ έχει γίνει τόπος προσκυνήματος.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr