Σελίδες

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Εικονική ζωή και κοινωνία




Μια παράδοξη συνήθεια που έχουν οι άνθρωποι είναι να θυσιάζουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν, τον χρόνο τους, για το τίποτα. Προσφέρουν πολλά από τους πόρους και την ενεργητικότητά τους για το φαίνεσθαι, και όχι για το είναι.

Η «δημοκρατία» σχολίασε αυτό το φαινόμενο, με αφορμή μια νέα μόδα: Αυτή του... κυνηγιού των Πόκεμον.
Στο σχετικό άρθρο αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η μανία για τα Πόκεμον λαμβάνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με χιλιάδες Έλληνες (κυρίως, εφήβους και νέους) να συγκεντρώνονται καθημερινά σε πάρκα και πλατείες -όπως από το περασμένο Σάββατο, οπότε η εφαρμογή εισήχθη στην Ελλάδα, συμβαίνει σχεδόν κάθε μέρα στο Σύνταγμα- και να "σκανάρουν" πεζοδρόμια, παρτέρια και σιντριβάνια για να εντοπίσουν Πόκεμον. [...] Σύμφωνα με χρήστες της εφαρμογής, η διαδικασία είναι εθιστική, καθώς άνθρωποι, τοπία και αντικείμενα παγιδεύονται στην εικονική πραγματικότητα του Pokemon Go».
Η πρώτη προειδοποίηση που δέχτηκε το ανθρώπινο είδος για την εθελούσια παγίδευσή του σ' έναν τόπο παραπλανητικών εντυπώσεων ήταν ο περίφημος «μύθος του σπηλαίου» στην «Πολιτεία» του Πλάτωνα. Εκεί ο Ελλην φιλόσοφος αφηγείτο τη συμβολική ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων που είναι αλυσοδεμένοι σε σπηλιά και μπορούν μόνο να κοιτάξουν στον τοίχο. Πίσω τους καίει μια φωτιά και εκείνοι βλέπουν στον τοίχο τις σκιές των αντικειμένων που τοποθετούνται (από τους χειριστές και δεσμώτες τους) μπροστά από τη φωτιά.
Δεν βλέπουν τα πράγματα, δηλαδή, αλλά τις σκιές τους. Κάποια στιγμή ένας δεσμώτης ελευθερώνεται, βγαίνει στο φως και αντιλαμβάνεται σε πόσο μεγάλη πλάνη ζουν όσοι έχουν απομείνει αλυσοδεμένοι στο σπήλαιο.
Το φως έξω από το πλατωνικό σπήλαιο είναι εκείνο της αληθινής ζωής, που δεν βασίζεται σε εντυπώσεις τις οποίες παράγουν οι δημιουργοί των σκιών.
Η αληθινή ζωή είναι η επαφή με τον Θεό και τον άνθρωπο, οι υγιείς σχέσεις που μπορεί να δημιουργήσει οποιοσδήποτε, η ευδαιμονία που συνοδεύει την επίγνωση της τέλεσης του καθήκοντος, η επιδίωξη της αρετής.
Αυτό είναι το καλύτερο «κυνήγι».
Δημοκρατία,23.07.2016
Κυνηγούν Πόκεμον στο κέντρο της Αθήνας
Δημοκρατία, 22.07.2016
Ραντεβού στην πλατεία Μοναστηρακίου προκειμένου να παραδοθούν στην ανεξήγητη υστερία για την εφαρμογή Pokemon Go δίνουν χιλιάδες Αθηναίοι, οι οποίοι ετοιμάζονται να ξενυχτήσουν στο κέντρο της πόλης για να κυνηγήσουν Πόκεμον!
Το πρώτο Pokemon Go Night Tour θα αρχίσει αύριο το βράδυ στις 9 και, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική σελίδα στο facebook, θα ολοκληρωθεί στις 8 το πρωί της Κυριακής (!), με χιλιάδες ανθρώπους να μπαίνουν στη μάχη της αναζήτησης των πολύχρωμων τεράτων τσέπης, που έχουν τρελάνει μικρούς και μεγάλους.
Στο πρώτο οργανωμένο κυνήγι Πόκεμον στο κέντρο της Αθήνας είχαν προσκληθεί έως αργά χθες το βράδυ περισσότερα από 4.500 άτομα, με περίπου 1.000 (!) να έχουν ήδη επιβεβαιώσει την παρουσία τους στην πλατεία Μοναστηρακίου και άλλα 2.100 να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την νυχτερινή «επιδρομή».
Η μανία για τα Πόκεμον λαμβάνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με χιλιάδες Ελληνες (κυρίως εφήβους και νέους) να συγκεντρώνονται καθημερινά σε πάρκα και πλατείες -όπως από το περασμένο Σάββατο, οπότε η εφαρμογή εισήχθη στην Ελλάδα, συμβαίνει σχεδόν κάθε μέρα στο Σύνταγμα- και να «σκανάρουν» πεζοδρόμια, παρτέρια και σιντριβάνια για να εντοπίσουν Πόκεμον.
Μέσω της κάμερας
Αφού πρώτα ενεργοποιήσουν την κάμερα του κινητού τηλεφώνου τους, περιμένουν μέχρι να πεταχτεί στην οθόνη ένα Πόκεμον και να το σημαδέψουν με μία pokeball, προκειμένου να το προσθέσουν στη συλλογή τους. Σύμφωνα με χρήστες της εφαρμογής, η διαδικασία είναι εθιστική, καθώς άνθρωποι, τοπία και αντικείμενα παγιδεύονται στην εικονική πραγματικότητα του Pokemon Go.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στο εξωτερικό έχουν ήδη καταγραφεί ατυχήματα και ευτράπελα, λόγω της... παράκρουσης που προκαλεί στους παίκτες το κυνήγι των Πόκεμον, ενώ δεν λείπουν και οι επιτήδειοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του παιχνιδιού προκειμένου να πετύχουν τους πονηρούς σκοπούς τους.
Ενδεικτικά, πριν από λίγες ημέρες, ένας 18χρονος στη Γουατεμάλα έπεσε νεκρός από τα πυρά αγνώστων, οι οποίοι τον εντόπισαν μέσω της εφαρμογής.
Ενας άνδρας στις ΗΠΑ πυροβόλησε εφήβους που κυνηγούσαν Πόκεμον έξω από το σπίτι του επειδή τους πέρασε για κλέφτες, δύο νεαροί έπεσαν από βράχια ύψους 15 και 27 μέτρων στην προσπάθειά τους να συλλέξουν «τερατάκια» και τέσσερις άνδρες στο Μισούρι των ΗΠΑ συνελήφθησαν από την αστυνομία επειδή έστηναν ενέδρα σε κυνηγούς Πόκεμον για να τους ληστέψουν.                      http://aktines.blogspot.gr