Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Το χρονικό της Μάχης της Κρήτης | Συγκλονιστικό φωτογραφικό υλικό


20 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 1941: Η μάχη της Κρήτης μέσα από το φωτογραφικό υλικό κυρίως των Γερμανών, μετά την κατάληψη του νησιού από τα στρατεύματα τους… Το χρονικό της Μάχης της Κρήτης

Νοέμβριος 1940: Η άμυνα της Κρήτης αναλαμβάνεται από τους Βρετανούς. Η 5η Μεραρχία Κρητών μεταφέρεται στην Αθήνα.
15 Απριλίου 1941: Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, αποφασίζεται η κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς. Στο β’ 15ήμερο του Απριλίου σχεδιάζεται η μεταφορά Ελληνικών και Βρετανικών δυνάμεων από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη.
23 Απριλίου 1941: Η Ελληνική κυβέρνηση μεταφέρεται στην Κρήτη.
25 Απριλίου 1941: Αποβίβαση στην Κρήτη σημαντικής δύναμης Νεοζηλανδών.
28 Απριλίου 1941: Υπό την προεδρία του ‘Ελληνα Πρωθυπουργού Ε. Τσουδερού πραγματοποιείται στα Χανιά σύσκεψη της Ελληνικής ηγεσίας και των Βρετανών αξιωματούχων. Ζητείται ενίσχυση για τη στρατιωτική προετοιμασία και την αποτελεσματικότερη άμυνα του νησιού.
29 Απριλίου 1941: Ο Διοικητής της Νεοζηλανδικής Μεραρχίας στρατηγός Φράιμπεργκ φτάνει στην Κρήτη και την επομένη αναλαμβάνει τη διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων του Νησιού.
14 Μαϊου 1941: Στρατιωτικοί στόχοι της Κρήτης βομβαρδίζονται συστηματικά και γίνεται αρχή της μεγάλης επίθεσης που ακολουθεί.
18-19 Μαϊου 1941: Προσγειώνονται τα πολεμικά αεροπλάνα της γερμανικής αεροπορίας στα αεροδρόμια της Αττικής και της νότιας Ελλάδας και προετοιμάζονται για την επίθεση.Η επίθεση αρχίζει, το ημερολόγιο γράφει 20 Μαΐου 1941!
20 Μαΐου 1941: Στις 6.30 το πρωί αρχίζει η Γερμανική επίθεση. Το αεροδρόμιο του Μάλεμε δέχεται έναν ανελέητο βομβαρδισμό από το επίλεκτο σώμα των γερμανικών αλεξιπτωτιστών. Το απόγευμα της ίδιας μέρας γίνεται επίθεση στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Η επίθεση συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση των αμυνομένων που περίμεναν τον εχθρό στα σημεία επιθέσεων αφού οι Άγγλοι γνώριζαν το σχέδιο της Γερμανικής επιθέσεως.Η Αντίσταση του λαού ήταν καθολική και άμεση. Οι Έλληνες στρατιώτες και οι συμμαχικές δυνάμεις και όσοι από τους κατοίκους είχαν στην κατοχή τους οπλισμό αποδεκάτισαν τα πρώτα κύματα των επιτιθεμένων.
21 Μαΐου 1941 (Δεύτερη μέρα επίθεσης): Κανένα από τα αεροδρόμια δεν είχε περιέλθει στα χέρια των Γερμανών. Οι αλεξιπτωτιστές, που θεωρούνταν το φοβερό και αήττητο όπλο των Γερμανών, είχαν αποδεκατιστεί και βρίσκονταν σε φοβερά δύσκολη θέση. Πολλά επίσης από τα αεροπλάνα ή καταρρίπτονται ή συντρίβονται χτυπημένα στο έδαφος. Στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο αποτυγχάνουν καθ’ ολοκλήρου.Οι προσπάθειες των Γερμανών να αποβιβάσουν στρατεύματα από τη θάλασσα δεν είχαν αποτέλεσμα. Ο Αγγλικός στόλος που έπλεε γύρω από το νησί , εξουδετερώνει τη γερμανική υπομονή που κατευθύνεται προς την Κρήτη. Βυθίζονται 15 επιταγμένα σκάφη με άγνωστο αριθμό θυμάτων. Το απόγευμα της 21ης Μαΐου. Οι αλεξιπτωτιστές του 1ου συντάγματος καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε, στο οποίο προσγειώνονται οπλιταγωγά με ένα σύνταγμα της 5ης ορεινής μεραρχίας.
22 Μαΐου 1941: Η Γερμανική αεροπορία εξαπολύει κατά του Αγγλικού ναυτικού σφοδρή επίθεση και βυθίζει πολλά πλοία . Γίνεται προσπάθεια ανακάλυψης του αεροδρομίου του Μάλεμε από ελληνικές και συμμαχικές δυνάμεις χωρίς αποτέλεσμα. Η 5η ορεινή μεραρχία αντεπιτίθεται και διεξάγονται μερικές από τις πιο αιματηρές μάχες όλης της επιχείρησης. Οι Έλληνες και οι σύμμαχοι πολεμούν υποχωρώντας , όμως υποκύπτουν στην τέλεια οργάνωση και τον εξοπλισμό του εχθρού, πράγματα που οι υπερασπιστές της Κρήτης δεν διέθεταν.
23 Μαΐου 1941: Ο Τσόρτσιλ στέλνει μήνυμα στο στρατηγείο και τονίζει «Η μάχη της Κρήτης πρέπει να κερδηθεί».
24 Μαΐου 1941: Οι βομβαρδισμοί των πόλεων της Κρήτης συνεχίζονται. Στα Χανιά οι Γερμανοί παίρνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οι αμυνόμενοι στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τη μάχη «μέχρι εσχάτων».
25 Μαΐου 1941: Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Κάντανο 26 Μαΐου 1941: Καταλαμβάνεται ο Γαλατάς. Οι συμμαχικές δυνάμεις μάχονται για να προστατέψουν τα Χανιά. Ο στρατηγός Φρόϊμπεργκ με δήλωσή του επισημαίνει τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι συμμαχικές δυνάμεις.
27 Μαΐου 1941: Ο αρχιστράτηγος της Μέσης Ανατολής Ουέιβελ στέλνει μήνυμα να αποχωρήσουν οι συμμαχικές δυνάμεις από την Κρήτη. Για τη μεταφορά και διάσωσή τους στέλνονται πλοία του βρετανικού στόλου.Αυτή τη μέρα καταλαμβάνονται τα Χανιά και το λιμάνι της Σούδας.
28 Μαΐου 1941: Αρχίζει η αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων προς τα Σφακιά.Οι Βρετανοί χωρίς να ενημερώσουν τις Ελληνικές δυνάμεις τη νύχτα εκκενώνουν την πόλη του Ηρακλείου και επιβιβάζονται στα πλοία που για το σκοπό αυτό καταφθάνουν στο λιμάνι.Εν τω μεταξύ Ιταλικά στρατεύματα που προέρχονται από τα Δωδεκάνησα, αποβιβάζονται στην Σητεία και καταλαμβάνουν το νομό Λασιθίου.
29-30 Μαΐου 1941: Ως τις 30 Μαΐου πέφτουν το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο κάτω από την πίεση των Γερμανικών δυνάμεων, που προχωρώντας προς ανατολάς ενώνονται με τους αλεξιπτωτιστές.30 Μαΐου ο στρατηγός Φράϊμπεργκ αποχωρεί από την Κρήτη.
1η Ιουνίου 1941: Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των Βρετανικών δυνάμεων, που είχαν συγκεντρωθεί στα νότια παράλια της Κρήτης. Με πλοία του συμμαχικού στόλου μεταφέρονται αρχικά στην Αίγυπτο, μετά στην Νότια Αφρική για να καταλήξουν στο Λονδίνο.Μαζί τους έφυγαν και ο βασιλιάς και η Ελληνική κυβέρνηση.Οι δυνάμεις που δεν κατορθώνουν να επιβιβαστούν και που ο αριθμός τους ανέρχεται σε 5.500 άτομα περίπου παραδίδονται, συλλαμβάνονται ή καταφεύγουν στα βουνά.

Η Γερμανική κατοχή απλώνεται σε όλο το νησί. Η Γερμανική σημαία κυματίζει παντού, ταυτόχρονα αρχίζει και η αντίσταση του Κρητικού λαού.

Tο υλικό προέρχεται από την σελίδα: Chania Crete by Nikos


Γερμανοί αλεξιπτωτιστές επιβιβάζονται για την εισβολή στην Κρήτη


Γερμανοί αλεξιπτωτιστές πριν την επιβίβαση για την Κρήτη


Ο ουρανός πάνω από την Κρήτη


Ο ουρανός στο Μάλεμε γεμάτος από Γερμανούς αλεξιπτωτιστές


Ένα 37 χιλιοστών αντιαρματικό όπλο πέφτει με αλεξίπτωτα


Νεκρός Γερμανός αλεξιπτωτιστής




Προέλαση Γερμανών αλεξιπτωτιστών








Παράδοση συμμάχων στρατιωτών σε Γερμανούς αλεξιπτωτιστές


Γερμανικές θέσεις


Γερμανική διοίκηση στο Μάλεμε


Αερομεταφερόμενα στρατεύματα


Αιχμάλωτοι σύμμαχοι στρατιώτες


Εξαντλημένοι στρατιώτες των συμμάχων περιμένουν εντολή εκκένωσης της Κρήτης στα Σφακιά.


Σύμμαχος παρατηρεί το πτώμα καμένου Γερμανού στρατιώτη


Ξεκούραση συμμάχων στρατιωτών κάτω από τις ελιές


Άρμα στον Γαλατά, μετά την καταστροφή του κατά τη διάρκεια της μάχης


Γερμανός στρατιώτης μπαίνει στον Γαλατά το πρωί μετά την αντεπίθεση


Σύμμαχοι στρατιώτες σπρώχνουν έξω από τον δρόμο ένα εγκαταλελειμμένο φορτηγό κατά την υποχώρηση προς Σφακιά


Οι σύμμαχοι στρατιώτες απομακρύνονται από την Κρήτη


Σύμμαχοι αιχμάλωτοι πολέμου συναντούν γερμανική φάλαγγα


Κρήτες βοσκοί που βοήθησαν Νεοζηλανδούς να αποφύγουν τη σύλληψη μετά τη μάχη για την Κρήτη


Νεοζηλανδοί σε κρητικό χωριό πριν την εισβολή


Βρετανοί, Αυστραλοί και στρατεύματα της Νέας Ζηλανδίας αποβιβάζονται στη Σούδα.


Καπνός από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς στην Κρήτη


Τρεις Γερμανοί αλεξιπτωτιστές πάνω από τον Γαλατά.


Στην παραλία του κόλπου των Χανίων


Ένα λιτό καταφύγιο που χτίστηκε από στρατιώτες των συμμάχων στην περιοχή της Σούδας


Σούδα, Απρίλιος 1941
 
http://www.zarpanews.gr/%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%BF/