Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Το διαρκές έγκλημα της θεσμικής ανευθυνότητας



Η μετεωρολογική υπηρεσία μας είχε προειδοποιήσει για έντονα καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν τη χώρα.

Κανένας δεν σκέφτηκε να καθαρίσει τα βουλωμένα από σκουπίδια φρεάτια και δεν θα αναφερθώ στα μπαζωμένα ρέματα και στα αντιπλημμυρικά έργα που καμία κυβέρνηση δεν φιλοτιμήθηκε να φτιάξει μέχρι σήμερα.


Κι άνοιξαν οι ουρανοί, το νερό δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμα του. 


Θρήνος για τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας, οργή, απελπισία, αγνοούμενοι, περιουσίες κατεστραμμένες, κόποι μιας ζωής, όλα σκεπασμένα στη λάσπη.

Οι ταλαιπωρημένοι κάτοικοι ζητούν βοήθεια αλλά παλεύουν μόνοι τους, οι πυροσβέστες όπως πάντα στην πρώτη γραμμή, δίπλα τους και δεν βρέθηκε μία ΜΚΟ από αυτές που έχουν κατακλύσει τα νησιά μας, να δώσουν ένα χέρι βοηθείας ΚΑΙ στους δοκιμαζόμενους Έλληνες.

Τελικά σε αυτόν τον τόπο, και με αυτήν την κυβέρνηση, μόνο αν ΔΕΝ είσαι Έλληνας μπορείς να επιβιώσεις και να βρεις το δίκιο σου.

Και ποιος ευθύνεται για αυτή την καταστροφή, όταν εδώ και 20 χρόνια έχουν μπαζώσει τη Μάνδρα; Τρία μπαζωμένα ρέματα στην Αγία Σωτήρα!!

Αποθήκες χωρίς θεμέλια πάνω στα ρέματα με τους μαντρότοιχους στην Εθνική οδό Αθηνών –Κορίνθου, βιοτεχνίες, καταστήματα, σπίτια, το αμαξοστάσιο του ίδιου του Δήμου.

Ποιοι δήμαρχοι και βουλευτές «βοήθησαν» σε αυτές τις παράνομες νομιμοποιήσεις και γιατί; Για την ανάπτυξη της περιοχής; Και οι ανθρώπινες ζωές;

Η περιοχή δεν είναι η πρώτη φορά που πλημμυρίζει. Γιατί δεν καταλαβαίνουμε το αυτονόητο, η φύση αν δεν τη σέβεσαι… «εκδικείται».

Ο κρατικός μηχανισμός άφαντος!

Οι αρμόδιοι, φοβισμένοι, κρυμμένοι στο λαγούμι τους αναζητούν ΤΩΡΑ τον ένοχο της καταστροφής, γιατί 19 νεκροί και 3 αγνοούμενοι είναι βαρύ φορτίο για τις πλάτες τους, για την συνείδησή τους όμως… δεν γνωρίζω!!

Τελικά ούτε κι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις…

Όλη η Ελλάδα απ’ άκρη σε άκρη στο πόδι, στέλνει βοήθεια, ότι μπορεί ο καθένας για να ανακουφίσει και να στηρίξει τους κατοίκους της περιοχής να ορθοποδήσουν.

Ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών δήλωσε «τα μπαζωμένα ρέματα οδήγησαν στην τραγωδία», γιατί μετά από επιτόπια έρευνα που έκανε στις πληγείσες περιοχές, είδε (λέει) πολλά μικρά ρέματα να είναι διαστρεβλωμένα, και πως για τη διευθέτηση των ρεμάτων έχει αρμοδιότητα η Περιφέρεια.

Η δήμαρχος Μάνδρας, αποκάλυψε ότι επανειλημμένα έχει επικοινωνήσει με τον αρμόδιο αντιπεριφρειάρχη Αττικής (από τον Ιανουάριο του 2015) και του έχει επισημάνει ότι υπάρχει σχετική μελέτη για τη διευθέτηση του προβλήματος… «θα πνιγούμε» του είπε… και να που έγινε!

Και αντί η περιφέρεια Αττικής να σκύψει το κεφάλι, να ζητήσει συγγνώμη και να αναλάβει τις ευθύνες της αδιαφορίας και της ανικανότητά της, ρίχνει το φταίξιμο στο δασαρχείο «για την αντιπλημμυρική μελέτη που έμεινε στο δικό της συρτάρι τρία χρόνια».

Ο πρωθυπουργός της χώρας, ντυμένος αλά Τράμπ, κατόπιν βαθιάς σκέψης και περισυλλογής (αγγαρεία) αποφάσισε με πολύ βαριά καρδιά να επισκεφθεί όχι τη «λασπουριά» αλλά τα ασφαλή όρια της δοκιμαζόμενης περιοχής.

Μάλλον θα σκιάχτηκε μη τον παρασύρει κανένας χείμαρρος οργής ή μη λασπώσει τα γυαλιστερά του υποδήματα. Πεντακάθαρος ο δρόμος, ίχνος λάσπης, για να πατήσει ο πρωθυπουργός!

Η παραμονή του διήρκησε ΜΟΝΟ δέκα λεπτά και μας την «πούλησε» με ανάρτηση που έκανε στο Twitter του: «Στη Μάνδρα, δίπλα στους κατοίκους που επλήγησαν από την καταστροφική καταιγίδα». Χωρίς να καταδεχτεί να μιλήσει ούτε με ΕΝΑΝ κάτοικο!

Η απουσία του αν και παρών (εκ του μακρόθεν) έγινε αισθητή.

Και αναρωτιέμαι με το φτωχό μου το μυαλό, αν στην ισοπεδωμένη καταποντισμένη στη λάσπη Μάνδρα υπήρχε hot spot θα φόραγε γαλότσες;

Εικόνα από: Bostonherald

το «σπιτάκι της Μέλιας»