Σελίδες

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Εντονη ανησυχία στο Μαξίμου για την 4η Φεβρουαρίου – Η Κυβέρνηση φοβάται τον πανελλήνιο ξεσηκωμό

 
Σε καθοριστικό παράγοντα για την έκβαση των διαβουλεύσεων, που γίνονται αυτή την περίοδο για το Σκοπιανό, αναδεικνύεται, κατά τα φαινόμενα και παρά τις αντίθετες προσδοκίες της κυβέρνησης, η αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας σε έναν ιστορικό εθνικό συμβιβασμό και την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στους γείτονες.

Η σθεναρή αντίσταση της πλειοψηφίας των πολιτών σε μια επώδυνη συμφωνία εκφράστηκε πλέον και με το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνοντας τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων εβδομάδων, με τα οποία φαινόταν ότι η κοινή γνώμη δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί την παραχώρηση του όρου «Μακεδονία».

Ετσι η κυβέρνηση ετοιμάζει τα εργαλεία προπαγάνδας, ούτως ώστε να πείσει τον κόσμο να αποδεχθεί την σύνθετη ονομασία. Όσο κι αν τα κυβερνητικά στελέχη τοποθετούνται προσεκτικά για το συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, είναι αλήθεια ότι η ευρεία συμμετοχή προκάλεσε ανησυχία.

Σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου φοβούνται πως μπορεί να λειτουργήσει ως πυροκροτητής για μεγάλες διαδηλώσεις που μπορεί να λάβουν αντικυβερνητική χροιά.

Αναζητούν προσωπικότητες για να πείσουν τον κόσμο για σύνθετη ονομασία

Με αυτό δεδομένο υπάρχει ανησυχία για τη συμμετοχή που θα έχει το επόμενο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαριου, και γι αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί άμεσα να φτιάξει έναν «ιστό συνεννόησης» με πολιτικούς ή προσωπικότητες που τυγχάνουν σεβασμού και αποδοχής στην κοινή γνώμη και θα τους καλέσει να πάρουν επισήμως θέση για τη σύνθετη ονομασία. Ακολούθως, με την επιστροφή του ο κ.Τσίπρας θα προετοιμάσει τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων κομμάτων, καθώς δε θέλει η καθυστέρηση να κάνει βάσιμη την κριτική που δέχεται για μυστική διπλωματία, σε μια στιγμή μάλιστα που αναζητά σύγκλιση για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να εξαντλήσει τα περιθώρια εξεύρεσης λύσης για να μην εμφανιστεί ανακόλουθος και σε ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα όπως το Σκοπιανό, για το οποίο έχει πει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις το κληροδότησαν και η δική του θα το λύσει.

Στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιώξει να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή με ψήφους βουλευτών άλλων κομμάτων, ακόμα και αν ο κ. Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛ. επιμείνουν στη σημερινή τους στάση, αγνοώντας το εμφανές και ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης σε μία τέτοια περίπτωση. Στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις, παρά τη διαπιστωμένη πίεση των ΗΠΑ, δεν καταλήξουν, τότε οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς θα επιχειρήσουν τουλάχιστον να μη χρεωθούν το νέο αδιέξοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση είχαν υποτιμήσει την αντίδραση του κόσμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, βουλευτές και στελέχη της πόλης είχαν μεταφέρει στην Αθήνα ότι ο κόσμος στο συλλαλητήριο δεν θα ξεπερνούσε τις 50.000.

Στο Σύνταγμα το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Στις 4 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί το επόμενο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, αυτήν τη φορά στην Αθήνα.

Δημοσιεύματα ανέφεραν πως το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά, ωστόσο αυτό διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τους διοργανωτές.

Δημοσίευμα της «Καθημερινής» του Αλαφούζου, ανέφερε ψευδώς πως οι διοργανωτές αρχικά είχαν αποφασίσει το συλλαλητήριο να πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα, στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο, με την αιτιολογία ότι δεν επιθυμούν να προκαλέσουν κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της πόλης, επέλεξαν το συλλαλητήριο να πραγματοποιηθεί στον Πειραιά.

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία ανέφεραν πως δεν υπήρξε ποτέ η σκέψη για διοργάνωση του συλλαλητηρίου στον Πειραιά και πως αυτή η διαρροή προήλθε από κάποιους που δεν θέλουν να πραγματοποιηθεί.

Το λαϊκό ρεύμα που αναπτύσσεται όμως μπορεί πλέον να εξελιχθεί σε κρίσιμο διαμορφωτή των εξελίξεων. Θεωρείται για παράδειγμα ακόμη πιο δύσκολο τώρα να αλλάξουν στάση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσουν συμφωνία για παραχώρηση του όρου «Μακεδονία» στα Σκόπια.

Αλλά και άλλα κόμματα, όπως η ΝΔ, που τηρεί προσεκτική και ήπια στάση, είναι πιθανό πλέον να «καβαλήσουν» το «μακεδονικό» ρεύμα, που αναπτύσσεται και να απομονώσουν πλήρως την κυβέρνηση. Με ένα παλλαϊκό κίνημα κόντρα σε οποιαδήποτε υποχώρηση για το όνομα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία και η κεντροαριστερά, που γενικά δεν απορρίπτει μία σύνθετη ονομασία άλλωστε.

Σε κάθε περίπτωση καθίσταται περίπου αδύνατη μία ενιαία γραμμή των πολιτικών δυνάμεων, έτσι όπως θα την ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου, για να επιλύσει το Σκοπιανό, που τόσο πολύ επιδιώκει ο κ. Τσίπρας μετά τη σχετική πίεση του αμερικανικού παράγοντα.


http://www.protothema.gr/politics/article/752768/ihiro-minuma-stin-kuvernisi-i-laothalassa-tis-thessalonikis-gia-to-skopiano/