Οι Έλληνες οδοντίατροι είχαν, όπως και όλοι οι οδοντίατροι του κόσμου, ως άγιο -προστάτη την Αγία Απολλωνία των Καθολικών, η οποία είχε υποστεί το μαρτύριο της εξαγωγής των δοντιών.Σε ειδική τελετή, το 1967, έγινε η αντικατάσταση της με τον Άγιο Αντίπα, πολιούχο της Περγάμου, ο οποίος έκτοτε καθιερώθηκε ως άγιος-προστάτης των Ελλήνων οδοντιάτρων.
Ο Άγιος Αντίπας είχε σπουδάσει ιατρική στη φημισμένη Σχολή της Περγάμου και είχε ειδικευτεί στην θεραπεία των δοντιών. Εθεωρείτο “μεγάλος θεραπευτής της δεινής των οδόντων νόσου”(τερηδόνας!).
Λίγες μέρες πριν πεθάνει, είχε παρακαλέσει τον Θεό να προφυλάσσει τους ανθρώπους απο τις αρρώστειες και περισσότερο απο τον ” ανυπόφορο πόνο των δοντιών”!
Χειροτονήθηκε Επίσκοπος Περγάμου από τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο το 70 μχ.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος αναφέρει το όνομα του Αγίου στην Αποκάλυψη (Κεφ. Β¨,13). Τόση ήταν η φήμη της αγιότητάς του, ώστε ο ίδιος ο Κύριος στην αποκάλυψη αναφέρεται στον άγιο με τη φράση «Αντύπας ο μάρτυς μου ο πιστός».
“Οίδά σου τα έργα και πού κατοικείς· όπου ο θρόνος του σατανά· και κρατείς το όνομά μου, και ουκ ηρνήσω την πίστιν μου εν ταις ημέραις αις Αντίπας ο μάρτυς μου ο πιστός, ος απεκτάνθη παρ’ υμίν, όπου ο σατανάς κατοικεί”
Υπήρξε από τους πρώτους Χριστιανούς της Περγάμου και ο δεύτερος επίσκοπος της.
Την εποχή εκείνη ήταν ονομαστό το Ασκληπιείο της Περγάμου σε όλο τον γνωστό τότε κόσμο. Οι ιατροί του Ασκληπιείου ενοχλημένοι από την ιατρική δράση του Αγίου αλλά και από την Χριστιανική του, τον διέβαλαν στον ηγεμόνα της πόλης, ο οποίος καταδίκασε τον Άγιο στην ποινή του θανάτου. Έτσι ο Άγιος Αντίπας μαρτύρησε με φρικτό τρόπο : τον τοποθέτησαν και τον έκαψαν ζωντανό μέσα σε πυρακτωμένο ορειχάλκινο ομοίωμα βοδιού, το οποίο είχε χαρίσει ο βασιλιάς της Περγάμου Άτταλος ο Ά , στην ακρόπολη της πόλης ως τρόπαιο της νίκης του κατά των αιγυπτιακό ιερό του Σέραπη ( το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Ναό του Αγίου Αντίπα), όπου το τιμούσαν σαν ιερό βόδι.
Η σωρός του Αγίου τάφηκε έξω από το Σεράπιο σε ένα χώρο όπου αργότερα διαμορφώθηκε σε < <Μαρτύριο> >, δηλαδή μικρό ναό προς τιμή του. Το χάλκινο βόδι μεταφέρθηκε από τον Θεοδόσιο τον Μέγα στην Κωνσταντινούπολη και τοποθετήθηκε στην έκτοτε αποκαλούμενη πλατεία του βοός. Μέσα σε αυτό το χάλκινο βόδι το 610 μχ οι Βυζαντινοί έκαψαν τον τύραννο αυτοκράτορα Φωκά Α΄.
Η μνήμη του Αγιού Αντίπα τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 11 Απριλίου.
Οχι μόνο Έλληνες, αλλά και οι Ρώσοι οδοντίατροι τον έχουν προστάτη Άγιό τους και τον τιμούν ιδιαίτερα.
Υπάρχει εκκλησάκι του Αγίου Αντίπα έξω από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γουδή.
Απολυτίκιον
Μυροβλήτην τον θείον και Μαρτύρων τον σύναθλον, τον πανευκλεή Ιεράρχην και Περγάμου τον πρόεδρον, τιμήσωμεν Αντίπαν οι πιστοί, ως τάχιστον και μέγαν ιατρόν της δεινής οδόντων νόσου, και προς αυτόν από ψυχής βοήσωμεν. δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου πάσιν ιάματα.
ΠΗΓΕΣ: dentalalert.gr / paphosdentistdemetriafoka.blogspot.com
https://www.orthodoxianewsagency.gr/