Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Ανακομιδή των λειψάνων της Γερόντισσας Αναστασίας της ασκήτριας της «Κυράς των Αγγέλων»

 
Αρχιμ. Δημήτριος Καββαδίας
Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019 στην Ιερά Μονή Παναγίας Κυράς των Αγγέλων Λευκκίμης Κερκύρας,

τελέσθηκε Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκταρίου και Συνεργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας (της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας) κ.κ. Γεωργίου. Με την ευκαιρία αυτή τελέσθηκε και το μνημόσυνο επί τη συμπληρώσει των 40 ετών από της κοιμήσεως της Μακαριστής Μοναχής Αναστασίας Βλάχου (την 22α Σεπτεμβρίου ε.ε.), Ηγουμένης και Ανακαινιστρίας της Μονής.
 
Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν κληρικοί της τοπικής Εκκλησίας αλλά και εξ’ άλλων Μητροπόλεων. Στο Αναλόγιο διηκόνησαν ο Γενικός Αρχιερατικός Λευκκίμμης π. Φώτιος Ασηκότης, ο Ηγουμενοσύμβουλος της Μονής Ιερομόναχος Αρσένιος και ο διακονών την Μονή Μοναχός Ιάκωβος. Παρέστησαν Ηγουμένες και Μοναχές από τις γυναικείες Μονές της νήσου όπως και η Μοναχή Νεκταρία Σουρβίνου, πνευματικό τέκνο της Γερόντισσας, που σήμερα μονάζει στην Μονή Αγίας Παρασκευής Κοινοπιαστών. Πλήθος κόσμου από Κέρκυρα και τα γύρω νησιά, την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Ρουμανία, την Τσεχία και την Ρωσία λειτουργήθηκαν στο ιστορικό μοναστήρι και προσευχήθηκαν για την ανάπαυση της ψυχής της μεγάλης ασκήτριας της Κέρκυρας, Μοναχής Αναστασίας, μεταξύ αυτών και ο Εισαγγελεύς Εφετών Λάμπρος Παπαβέλας.

Ο Σεβασμιώτατος Άγιος Κερκύρας στον λόγο του αναφέρθηκε στην αξία του Ορθοδόξου μοναχισμού κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά των γυναικών μοναχών στην τοπική Εκκλησία. Δια δε καταλλήλων λόγων αναφέρθηκε στην οσιακή μορφή της Γερόντισσας Αναστασίας, στον βίο και την θαυμαστή πολιτεία της, τονίζοντας ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί σημείο ευλογίας και χαράς για την τοπική Εκκλησία καθόσον η Γερόντισσα παρίσταται στο ουράνιο θυσιαστήριο και εύχεται για όσους τιμούν την μνήμη της.



Ακολούθως ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μιχαλουπόλεως μεταφέροντας προσωπικές του εμπειρίες από την Γερόντισσα αλλά και εμπειρίες εκ των πιστών του ποιμνίου του και ευχαρίστησε τον Άγιο Κερκύρας για την ολόθυμη ευλογία του να συμμετάσχει και σε αυτήν όπως και σε άλλες λειτουργικές ευκαιρίες της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας.

Και οι δύο Αρχιερείς ευχαρίστησαν τον κόσμο που παρευρέθηκε στο μοναστήρι και όλως ιδιαιτέρως τον εκ Κερκύρας καταγόμενο Αρχιμανδρίτη Δημήτριο Καββαδία, κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης ο οποίος συνέγραψε το βιβλίο «Αναστασία, η ασκήτρια της Κυράς» το οποίο περιέχει το ιστορικό της Μονής καθώς επίσης τον βίο, τις διδαχές και τα θαυμαστά περιστατικά που αφορούν στο πρόσωπο της Μοναχής Αναστασίας. Σημειωτέον ότι το βιβλίο γνώρισε 4 εκδόσεις και μεταφράστηκε στα αγγλικά, ρωσικά και ρουμανικά ενώ εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου μεταφράζεται και στην τσεχική γλώσσα. Χάρις στο βιβλίο αυτό αυξήθηκε η ευλάβεια πολλών χριστιανών από την Ελλάδα αλλά και άλλες Ορθόδοξες χώρες προς την Μητέρα Αναστασία.



Μετά την διανομή του αντιδώρου και της φωτογραφίας της Γερόντισσας Αναστασίας όλοι μετέβησαν στο κοιμητήριο της Μονής όπου μετά την τέλεση του Δισαρχιερατικού Τρισαγίου έγινε η διάνοιξη του μνήματος της Γερόντισσας. Την εκταφή και ανακομιδή των σεπτών λειψάνων έκανε ο Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Ζερβός, Ηγουμενεύων της Ιεράς Μονής Παναγίας Κασσωπίτρας στο Κανόνι Κερκύρας, επόπτης, ευπρεπιστής και Ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Κυράς των Αγγέλων.

Μετά την αποκάλυψη και της τιμίας κεφαλής της Γερόντισσας εψάλη εκ νέου Τρισάγιο μετά το πέρας του οποίου ο Σεβασμιώτατος Άγιος Κερκύρας κ. Νεκτάριος λίαν συγκινημένος έψαλλε το Απολυτίκιο της Γερόντισσας Αναστασίας διερμηνεύοντας έτσι και τα συναισθήματα του πλήθους που με ησυχία και κατάνυξη περίμεναν το επιθυμητό αποτέλεσμα προσευχόμενοι.



Τα σεπτά λείψανα περισυνέλλεξαν και έπλυναν με νάμα και νερό οι Αρχιμανδρίτες Πολύκαρπος Ζερβός, Αρσένιος Πεππές, Δημήτριος Καββαδίας και Ονούφριος Cotos εκ Ρουμανίας.

Τέλος, ο πολύτιμος αυτός θησαυρός μεταφέρθηκε στο κελλί της Γερόντισσας, τοποθετήθηκε στην ασκητική κλίνη της και σφραγίστηκε η θύρα του κελλίου.

«Αυτής πρεσβείαις, Χριστέ ο Θεός, ελέησον και σώσον ημάς».



Δείτε εδώ συνέντευξη του Αρχιμ. Δημήτριου Καββαδία στην Πεμπτουσία για την Γερόντισσα Αναστασία











 
https://www.pemptousia.gr