Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Καλό μου παιδί ΜΗΝ αυτοκτονήσεις!


Η ανοιχτή αυτή επιστολή απευθύνεται σε εσένα καλό μου παιδί, που πριν προχωρήσεις σε μια πράξη απελπισίας σκέφτηκες να γκουγκλάρεις κάποιες λέξεις από τις σκέψεις σου και ξαφνικά έπεσες πάνω σε αυτό το άρθρο-επιστολή... Έτσι, μην θεωρήσεις τυχαίο το ότι έπεσες πάνω της και διάβασε με προσοχή!


Θα ακολουθήσω ένα υποθετικό σενάριο που μπορεί να έχει πολλές ή λίγες ομοιότητες με τα δικά σου βιώματα...

Από την αρχή της ζωής σου μεγάλωσες μέσα στην ένταση, μέσα σε μια οικογένεια που μέρα με τη μέρα διαλυόταν και τελικά έτσι κι έγινε... Σε παραμέλησαν, δεν σου έδωσαν εφόδια, για να μπορείς να αγωνιστείς στον σκληρό κόσμο μέσα στον οποίο μεγαλώνεις. Ο Θεός, όμως, σου έδωσε ευστροφία, σε προίκισε με χαρίσματα που ακόμα δεν γνωρίζεις καν ότι έχεις. Είχες πολλές αρνητικές εμπειρίες, είχες χάσει το νόημα της ζωής ή μάλλον κανένας δεν σου έμαθε ποιό είναι το αληθινό νόημα της ζωής. Ίσως όταν τελειώσει η ανάγνωσή σου να καταλάβεις κάτι, έστω και λίγο...

Έκανες ενδεχομένως απόπειρες αυτοκτονίας, έκραζες για βοήθεια, αλλά δεν έβλεπες φως πουθενά. Έπεσες ίσως στα πάθη, το κάπνισμα, το αλκοόλ, ή και τα ναρκωτικά. Ήθελες να ξεχάσεις πόσο άσχημα ένιωθες. 

Ήθελες ταυτόχρονα να βρεις κάποιον να σε βγάλει από τον βούρκο στον οποίο κολυμπούσες. Και κάποια στιγμή βρέθηκε ενδεχομένως κάποιος που σου έδειξε ενδιαφέρον κι εσύ τον άρπαξες όπως αρπάζει ο πνιγμένος τον αφελή εθελοντή που πάει να τον βοηθήσει, χωρίς να έχει εκπαιδευτεί πώς να το κάνει.... Και τελικά ο ένας άρχισε να πνίγει τον άλλο χωρίς να το θέλει, απλά πάλευε ο καθένας να επιβιώσει... Και τότε αν δεν επενέβαινε κάποιος τρίτος και οι δύο θα καταλήγατε πνιγμένοι.

Μερικές φορές, όμως, ο Θεός δεν επιτρέπει να εξελιχθούν τα πράγματα έτσι. Στέλνει ναυαγοσώστες, στέλνει  εμπόδια και αρχίζει να επεμβαίνει με μυστικό τρόπο στις εξελίξεις. Πάντα βέβαια έχουμε την επιλογή να αυτοκαταστραφούμε ή όχι, αλλά μας δίνει ευκαιρίες. Δεν τις βλέπουμε όλες, αλλά επιμένει... Την τελική επιλογή, όμως, την έχουμε εμείς...

Και βρισκόμαστε πλέον σε αυτή την τραγική κατάσταση καλό μου παιδί. Τα πράγματα μοιάζουν να εξελίσσονται με φρικώδη τρόπο, όλα δείχνουν να τελειώνουν. Η απελπισία σε κυριεύει κι εσύ σκέφτεσαι ότι δεν έχει νόημα η ζωή, και με το "δίκιο" σου. 

Ναι! λοιπόν, η ζωή αυτή δεν έχει νόημα, γιατί ΔΕΝ είναι αυτή η αληθινή ζωή. Τα πρότυπα της τηλεόρασης ή της θολοκουλτουριαρέικης λογοτεχνίας δεν θα μπορούσαν να σου δώσουν νόημα ύπαρξης, δεν θα μπορούσαν να σε σώσουν από τον βούρκο και την κατρακύλα της αμαρτίας.

Θα με ρωτήσεις εύλογα: υπάρχει κανείς που μπορεί να το κάνει; Η απάντηση ευτυχώς είναι καταφατική, αλλά μέχρι τώρα κανείς ΔΕΝ σου έδωσε αυτή την διέξοδο, αντίθετα σε εκπαίδευσαν είτε μέσα στην οικογένεια, είτε στο σχολείο είτε από την τηλεόραση και τις φυλλάδες να υποτιμάς τη μοναδική διέξοδο που θα σε σώσει. Κι έτσι δεν χτυπάς την πόρτα, για να σου ανοίξει. Όταν όμως κανείς έχει καλή διάθεση, ενίοτε η πόρτα ανοίγει από άλλον...

Η διέξοδος καλό μου παιδί είναι ο Κύριος Ιησούς Χριστός, ο Υιός του Θεού, αυτός που έπαθε τόσα πολλά για εμάς, που σταυρώθηκε και που σήκωσε πάνω του τις αμαρτίες μας. Πρόσεξε μιλάω για τον Αληθινό Θεό, αυτόν της Ορθοδοξίας... Θα με ρωτήσεις και πάλι γιατί Αυτόν που λέω εγώ κι όχι αυτόν που ίσως γνωρίζεις εσύ... Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί σε μια γραμμή. Η απάντηση όμως θα σου δοθεί αν διαβάσεις βίους Αγίων και λόγους Αγίων.


Από πού να ξεκινήσεις θα μου πεις και πάλι. Θα σου πρότεινα λοιπόν για αρχή να διαβάσεις τον βίο της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας (κλικ ΕΔΩ). Από "Μ" ξεκινά το όνομά της (ίσως και το δικό σου, ίσως όχι), τί ωραίο όνομα, τί τιμή κάποιος να φέρει το όνομα της Παναγίας, το όνομα της Μητέρας του Θεού!

Να θυμάσαι, η απελπισία είναι το βασικό όπλο του μισανθρώπου, του αντιδίκου, του Σατανά ή Διαβόλου. Μας μισεί και θέλει να κλέψει την ψυχή μας. Ας μην του κάνουμε το χατίρι. Ας θωρακιστούμε πνευματικά και ας μάθουμε να τον πολεμάμε με όπλα τα μυστήρια της ΜΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (δηλ. της ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ), με νηστεία και προσευχή, με καθημερινό αγώνα βασισμένο στην αγάπη για τον Θεό και τον συνάνθρωπο, την ταπείνωση και τη μετάνοια.


Θα χρειαστείς οδηγό, έμπειρο πνευματικό οδηγό να σε κατηχήσει, να σου απαντήσει στις ερωτήσεις, να σου δείξει τον δρόμο. Πήγαινε σε όποιον ναό σε βγάλει ο δρόμος, ζήτα βοήθεια, ζήτα συμβουλή. Ζήτησε κατήχηση, άλλωστε σε όλους μας χρειάζεται. Αν δεν μπορείς να βρεις, ζήτησέ μας να σου πούμε εμείς εναλλακτικές επιλογές. Πνευματικοί υπάρχουν πολλοί, καλή διάθεση χρειάζεται.

Μην πετάξεις την ευκαιρία. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα. Αφού θεωρείς ότι τίποτα δεν έχει νόημα, γιατί δεν δοκιμάζεις και την επιλογή που σου προτείνουμε; Κάνε το και θα δεις με άλλα μάτια τη ζωή. Κάνε το και θα γνωρίσεις την Αληθινή Ζωή, θα γνωρίσεις την Αλήθεια, θα γνωρίσεις την Αγάπη. Αυτά δεν είναι έννοιες αφηρημένες, είναι ιδιότητες του Παντοκράτορος Θεού, του Κυρίου μας και Δημιουργού μας.

Εύχομαι ο Θεός να σε φωτίζει και να σε καθοδηγεί.



Υ.Γ.: Αν γνωρίζεις κάποιον/α που μπορεί να ωφεληθεί από την παραπάνω επιστολή μην διστάσεις να του/της την στείλεις. Έτσι, ίσως κι εσύ γίνεις ένας από τους ναυαγοσώστες που θα βάλουν ένα χεράκι βοηθείας. Και αν δεν ξέρεις κάποιον/α κάνε και λίγο κομποσκοίνι γι' αυτούς που το έχουν ανάγκη και που έχουν πέσει σε απελπισία. Έχεις να ωφεληθείς πολλά με ένα λεπτό προσευχής για τους άλλους, περισσότερα από ό,τι αν διαβάζεις επί ώρες ψυχωφελή βιβλία χωρίς να κάνεις κάποια εφαρμογή, χωρίς να κάνεις πράξη όσα μελετάς.