Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Άγιος Βασίλης, όχι άγιος χοντρομπαλάς!





του Στρατή Μαζίδη
“Άγιος Βασίλης έρχεται, κι όλους μας καταδέχεται αααααπό από την Καισαρεία” συνηθίζουμε να τραγουδάμε μερικές εκατοντάδες χρόνια. Αλλά για δυό λεπτά, από την Καισαρεία ή τη Φινλανδία;
Μάλλον το δεύτερο όταν έχουμε ταυτίσει τη μεγάλη ασκητική μορφή της Εκκλησίας, το Μέγα Βασίλειο, με έναν καλοταϊσμένο κοιλαρά από το Ροβανιέμι με μια ροδαλή από τις μπύρες μύτη.


Τι δουλειά έχει ο άγιος Βασίλης με ένα δημιούργημα του γνωστού αναψυκτικού που ως ηλίθιος το μόνο που λέει είναι “mery Christmas ho ho ho” φορτωμένος με ένα μεγάλο μπόγο που ταξιδεύει και εισέρχεται όντας θεόχοντρος από τις καμινάδες!
Ας τελειώνουμε πια με αυτό το παραμύθι ή μάλλον με αυτή την προσβολή. Σαφέστατα υπάρχει άγιος Βασίλης και ναι φέρνει δώρα. Το αν τα φέρνει ο ίδιος ή αν βοηθά εμάς να το κάνουμε εκ μέρους του είναι ένα άλλο θέμα.
Και γιατί άραγε ταυτίστηκε ο άγιος Βασίλης με τα δώρα; Μήπως γιατί όσο ζούσε πούλησε ότι είχε και δεν είχε δημιουργώντας την περίφημη εκείνη Βασιλειάδα που ήταν γεμάτη πτωχοκομεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, μαιευτήρια και οτιδήποτε μπορούσε να ανακουφίσει το συνάνθρωπο. Π.χ. ο άγιος έδινε στέγη σε ανύπανδρες μητέρες και τους έδινε κάποια χρήματα για τα πρώτα έξοδα. Ο άγιος έδινε και επειδή έδινε για αυτό κι εμείς τον κρατήσαμε ζωντανό μέσα από τα δώρα που χαρίζουμε στα παιδιά. Γινόμαστε κι εμείς για λίγο άγιοι Βασίληδες.
Ας δούμε τι λέει και το σχετικό απόσπασμα της Βικιπαίδεια στο κείμενο που αφιερώνει στον άγιο:
Έργο ζωής και σημαντικό σταθμό στην πορεία του, αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία ενός κοινωνικού φιλανθρωπικού συστήματος, του Πτωχοκομείου ή Βασιλειάδας. Εκεί διοχετεύει όλη την ποιμαντική του ευαισθησία, καθιστώντας την πρότυπο κέντρου περίθαλψης και φροντίδας των ασθενέστερων κοινωνικά ατόμων. Ουσιαστικά η Βασιλειάδα υπήρξε ένας πρότυπος οίκος για τη φροντίδα των ξένων, την ιατρική περίθαλψη των φτωχών άρρωστων και την επαγγελματική κατάρτιση των ανειδίκευτων. Καθίσταται η μήτρα ομοειδών οργανισμών που δημιουργήθηκαν σε άλλες επισκοπές και στάθηκε η σταθερή υπενθύμιση στους πλουσίους του προνομίου τους να διαθέτουν τον πλούτο τους με έναν αληθινά χριστιανικό τρόπο.
Καταπονημένος από την ευρεία δράση που ανέπτυξε σε πολλούς τομείς της χριστιανικής μαρτυρίας καθώς και την ασκητική ζωή, την οποία ακολουθούσε, ο Βασίλειος πεθαίνει την 1 Ιανουαρίου του 379 σε ηλικία 49 ετών.
Αυτός είναι λοιπόν ο άγιος Βασίλης και ουδεμία σχέση με τον εύθυμο φινλανδό χοντρομπαλά. http://lithosfotos.blogspot.gr