Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Προσευχή και μετάνοια, γιατί ανθρωπίνως πλέον δεν μπορεί να γίνει τίποτα




Η ανθρωπότητα από πνευματικής και ηθικής απόψεως τα τελευταία χρόνια πάει από το κακό στο χειρότερο.

Μια κοινωνία που μοιάζει αποχαυνωμένη και υπνωτισμένη, ανήμπορη να αντιδράσει, οδηγείται σε πνευματικό όλεθρο χωρίς να εμφανίζει σημάδια αντίστασης στην μεγάλη της πλειοψηφία. Συνειδήσεις αλλοιωμένες, σκοτισμένα μυαλά και πέτρινες καρδιές που πάνω απ’ όλα βάζουν το προσωπικό συμφέρον και το προσωπικό όφελος χωρίς να νοιάζονται για το τι γίνεται γύρω τους.

Και πως να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αφού εμείς οι ίδιοι διώξαμε τον Χριστό από την ζωή μας και αντί Αυτού δεχτήκαμε με χαρά το σκοτάδι που μας επέβαλλαν με επιτήδειο και ύπουλο τρόπο, οι υπόγειες και σκοτεινές δυνάμεις που καταδυναστεύουν τον κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε άμοιροι ευθυνών, διότι την επιλογή ως λογικά και ελεύθερα όντα την κάναμε εμείς. Και να τα αποτελέσματα που τα βλέπουμε όλοι γύρω μας και τα βιώνουμε. «Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες», όπως λέει και ο σοφός λαός.

Αυτό που φαίνεται καθαρά είναι ότι ανθρωπίνως πλέον δεν μπορεί να γίνει τίποτα, εδώ που έχουμε φτάσει. Και αυτό μπορεί να το καταλάβει ο κάθε σκεπτόμενος και υποψιασμένος άνθρωπος. Διαλέξαμε τον λάθος δρόμο. Τον δρόμο της ευκολίας, τον δρόμο της ασωτίας, τον δρόμο που οδηγεί στην απώλεια. 

Ζούμε σε έσχατες μέρες κάτι για το οποίο οι Άγιοι και Πατέρες μας, μας προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια, «χτυπώντας» τα καμπανάκια του κινδύνου και της πνευματικής αφύπνισης και μιλούσαν διαρκώς για την μετάνοια που θα σώσει τον κόσμο από αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που έβλεπαν να έρχονται.

Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνο με την προσευχή και την μετάνοια μας θα ελκύσουμε το έλεος του Θεού και ο ίδιος ο Θεός θα επέμβει τότε για να μας βγάλει από αυτό το τέλμα που έχουμε οδηγηθεί ως κοινωνία.

«Γρηγορείτε και προσεύχεσθε ίνα μη εισέλθητε εις πειρασμόν», έλεγε ο Απόστολος Παύλος. Αυτά τα λόγια του Μεγάλου Αποστόλου πρέπει να τα ακούσουμε, να τα βάλουμε μέσα στην καρδιά μας και να τα εφαρμόσουμε στην πράξη.

Εν όψει λοιπόν της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής να εντείνουμε τις προσευχές μας και τον αγώνα μας. Να κάνουμε μια καινούρια αρχή. 

Και να θυμόμαστε όπως λένε και οι Άγιοι Πατέρες μας ότι σε κάθε Τεσσαρακοστή ο πονηρός δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες αναστατώσεις και ταραχές στον κόσμο. Οι καιροί λοιπόν απαιτούν ακόμα περισσότερη προσευχή, μετάνοια και εγρήγορση για όλους μας.

Καλή Τεσσαρακοστή σε όλους και καλό και ευλογημένο αγώνα.
Σ.Κ.                                                                   https://simeiakairwn.wordpress.com