Η έρευνα των αστυνομικών Αρχών του Ερντογάν στην πόλη Kağızman, στην επαρχία του Καρς της ανατολικής Τουρκίας, όπου ανήκει στον ποντιακό Ελληνισμό, έκρυβε μια μεγάλη έκπληξη.
Στ’ Άγιον Όρος πήγα πολλές φορές. Την πρώτη φορά κάθησα παραπάνω από δυο μήνες κ’ έκανα γνωριμία με πολλούς πατέρες και λαϊκούς, γιατί υπάρχουνε εκεί πέρα και αγωγιάτες αρβανίτες, παραγυιοί και γεμιτζήδες που φορτώνουνε κερεστέ στα καράβια.
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ Εν Πειραιεί τη 26η Ιουλίου 2016. ΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ; Η αίρεση, ως λέξη και ως έννοια, απουσίασε παντελώς στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο του Κολυμβαρίου.
Υπό Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αντινόης κ.κ. Παντελεήμονος
Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός Παντελεήμων γεννήθηκε στο τέλος του 3ου αιώνα στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Οι γονείς του, Ευστόργιος και Ευβούλη, ήσαν ευγενείς και πλούσιοι.
Μια παράδοξη συνήθεια που έχουν οι άνθρωποι είναι να θυσιάζουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν, τον χρόνο τους, για το τίποτα. Προσφέρουν πολλά από τους πόρους και την ενεργητικότητά τους για το φαίνεσθαι, και όχι για το είναι.
Η «δημοκρατία» σχολίασε αυτό το φαινόμενο, με αφορμή μια νέα μόδα: Αυτή του... κυνηγιού των Πόκεμον.
Μια από τις πλέον ευλαβείς συνήθειες των πιστών είναι να προσκυνούν τα λείψανα των Αγίων της Εκκλησίας μας. Έχετε, ωστόσο, αναρωτηθεί ποτέ, γιατί προσκυνούμε τα τίμια Λείψανα; Η συνήθεια του να προσκυνούμε τα τίμια λείψανα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το γεγονός ότι πιστεύουμε πως το σώμα του ανθρώπου, που προσλαμβάνεται στην Εκκλησία, γίνεται δοχείο της άκτιστης θείας ενέργειας, χριστοφόρο και πνευματοφόρο.
Ο Μακρυγιάννης υπήρξε ο γενναίος του ξίφους και της πέννας. Έγραψε και με τα δύο ιστορία. Με το ξίφος αγωνίστηκε για την απόκτηση μιας ελεύθερης πατρίδας· με την «απελέκητη γραφή» του, όπως τη λέει ο ίδιος, μόχθησε για την εδραίωση της ελεύθερης πατρίδας πάνω σε κάποιες υγιείς κοινωνικές και πολιτικές αρχές.
Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Πέτρος Χιρς, Διδάκτωρ της Θεολογίας, αναλύει με πολλή σαφήνεια και ειλικρίνεια τις προϋποθέσεις της πραγματικής Ιεραποστολής της Ορθοδοξίας μεταξύ των αιρετικών, αλλά και τις προδοτικές ελλείψεις και τα σφάλματα του Οικουμενισμού. Η ομιλία του π. Χίρς έγινε τον Δεκέμβριο του 2014 στην Πάτρα, διοργανούμενη από την Χριστιανική Εστία Πατρών.
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης Κρύος ιδρώτας, το κορμί του έτρεμε, τα γόνατα του λύγιζαν και παρά λίγο να σωριαστεί κάτω, ομολόγησε ο ιμάμης που τόλμησε να ψάλει το Κοράνι ογδόντα πέντε χρόνια μετά μέσα στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης για την μουσουλμανική εορτή του Μπαιράμ.
- Γέροντα, γιατί σήμερα δεν έχουμε υπομονή;
- Η σημερινή κατάσταση δεν βοηθάει τον κόσμο. Άλλοτε η ζωή ήταν ήρεμη και οι άνθρωποι ήταν ήρεμοι και η βιασύνη που μπήκε στον κόσμο έκανε τους ανθρώπους ανυπόμονους.
Η τουρκική εφημερίδα DailySabah, έχει ένα αφιέρωμα για τους Καραμανλήδες, τους Ορθόδοξους
χριστιανούς της Ανατολίας, την κοινότητα των Ρωμιών, του ελληνισμού της Ανατολής.
Το μεταφράσαμε στην ελληνική και το παρουσιάζουμε ασχολίαστα.
Συναντιόμασταν κάθε χρόνο σε μία από τις ελληνικές ενορίες στο Νιχώρι
του Βοσπόρου (Γενίκιοϊ), στην ακολουθία της Αναστάσεως, σαν να είχαμε
δώσει ραντεβού.
Είναι χιλιάδες οι αναφορές
απλών ανθρώπων που ως τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία και διαπίστωσαν
την ύπαρξη ξεχασμένων από την Ελλάδα τούρκων που λατρεύουν τον Χριστό.
Ως Χριστιανός που προσπαθώ να εφαρμόσω τον Λόγο του Κυρίου μου, πρέπει να ξέρω ότι οι εποχές θα εξελίσσονται, όχι όμως και τα "Χριστά" ήθη, ο Λόγος Του.
Εσυνηθίσαμε, ως θα έλεγε ο γερο – Κολοκοτρώνης, να μας καταφρονούν οι ξένοι. "Ουδέν καινόν, όλα κενά" Μ. Χάκκας Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος - Κιλκίς Διάχυτη η απόγνωση στον κόσμο. Λες κι ένας ολόκληρος λαός παρέδωσε τα όπλα, ηττημένος, ετοιμόρροπος. Όπου και αν στραφείς σκοντάφτεις στην απόγνωση.