Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Μέχρι να προφτάσει να γυρίσει το καράβι με την Άγια Τράπεζα


Όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, έτσι και σήμερα: Ξυπνάς με ένα ολόκληρο ποτάμι λυγμών σταματημένο στην πάνω άκρη του λαιμού σου, να σε πνίγει.


Βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέπτη και στα νυχτερινά σου μάτια αναγνωρίζεις τα σημάδια που δίνει ο αδιέξοδος πόνος όταν πολυκαιρίζει: Ένα μαραγκιασμένο αγριολούλουδο φωτογραφημένο δίπλα στην κόρη του οφθαλμού και μιας Παναγιάς που την φυγάδεψαν (μ'ένα τραγουδισμένο καράβι), το βιαστικό βήμα.
Δίπλα στο λουλούδι της αρχαίας σου αυλής, εκεί στο Πέραν όπου έλεγε η γιαγιά σου, ένα δάκρυ. Δίπλα στης Παναγιάς το σημάδι, ο ποταμός που ανεβαίνει στο λαιμό σου. Παίρνεις το δάκρυ και το ακουμπάς προσεχτικά στο νερό του ποταμού και αμέσως αυτός ξεχειλίζει στο κλάμα που σε πνίγει, στο παράπονο που σε κρατάει Ρωμιά, στους λυγμούς που παίζουν στο στήθος σου μουσικές εμβατηρίων.
Όσο κλαις, η πατρίδα σου κρατιέται ζωντανή γιατί οι ανάσες της είναι φτιαγμένες από γόους και πόνους, επειδή ποτέ δεν την άφησαν εύκολα να υπάρξει, να χαρεί ξένοιαστη, να αγαπήσει και να αγαπηθεί σε λιακάδες. Πάντα οι μέρες της ήταν βγαλμένες από συννεφιές και τα λόγια που της έλεγαν από τα ψέματα των πονηρών διαλεγμένα.
Ευκολάκια δεν είχε και δεν είχαμε.
Ζει όμως και κραταιούται επειδή μπορείς ακόμη και κλαις. Επειδή πολλοί είναι εκείνοι που κλαίνε στις 29 του κάθε Μάη. Και επειδή η ευτυχία σου είναι πάντα θλιμμένη μόνο και μόνο επειδή τα χώματα της δικής σου Ανατολής κρατούν ακόμη ζωντανούς ή νεκρούς σκλάβους.
Όλοι μαζί θ'αναστηθούμε: Εκείνοι κι' εμείς. Και θα γίνουν όλα Ανατολή, δηλαδή φως, φρέσκο και δροσισμένο απ' τα νερά του Βοσπόρου που θ'ανατριχιάσουν τις προσευχές των απ'αιώνος σιωπηλών αγίων.
Είναι ορισμένο αυτό και θα γίνει σύντομα.
Γιαυτό κράτησε λίγο ακόμη λυγμέ μου....Μέχρι να προφτάσει να γυρίσει το καράβι με την Άγια Τράπεζα, μέχρι να προσκυνήσουν το σύνθρονο της Αγίας Τριάδος οι άγγελοι και να κινήσουν να παιανίσουν ολόγυρα της Αγια Σοφιάς, μέχρι να βγει ήλιος και να στεγνώσουν τα δάκρυα του έθνους που δάκρυσαν την ιστορία του κόσμου, φτιάχνοντας το πριν και το μετά του 1453....

http://anazhthseis-elena.blogspot.com