Αγία Αναστασία η Ρωμαία, η Οσιομάρτυς – Εορτάζει στις 29 Οκτωβρίου. Η Αγία Αναστασία η Ρωμαία, μαζί με τον Άγιο Νικόλαο και τον Όσιο Γρηγόριο (Κτίτορα της Μονής) είναι οι τρεις προστάτες της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους.
Ηταν το έτος 1929. Ο άγιος Ιουστίνος Ποποβιτς, ο μεγάλος Σέρβος θεολόγος, σε ηλικία 35 χρόνων ήταν ήδη καθηγητής στη Θεολογική Σχολή στο Βελιγράδι. Ήταν καλοκαίρι, και ξεκίνησε από το Βρανιε με προορισμό το μοναστήρι του Αγίου Προχόρου.
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς Η αγάπη προς τους φίλους είναι ακριβή. Εγώ μιλώ για την αληθινή, θεία αγάπη. Βοήθησε το φίλο σου για το καλό -και ζήτησε τη βοήθειά του για το καλό
Παιδαγωγική μεταθανάτια εμπειρία Πόσοι άνθρωποι σε δύσκολες στιγμές δεν το λένε! Οι περισσότεροι όμως δε γνωρίζουν ότι είναι αμαρτία κι ότι αποτελεί έλλειψη υπομονής κι ελπίδας στη βοήθεια του Θεού. Το ακόλουθο όμως περιστατικό , το βεβαιώνει ξεκάθαρα.
H Παναγία είναι το ιερότερο, σεμνότερο, ωραιότερο, τιμιότερο, καθαρότερο, ταπεινότερο και πιο σιωπηλό γυναικείο πρόσωπο. Είναι όλο αγάπη, καλοσύνη, συμπόνια, συμπάθεια και κατανόηση.
Η επιστολή που ακολουθεί δημοσιεύθηκε από τη συνοδεία του γέροντος στη βιογραφία του πoυ εκδόθηκε από το Περιβόλι της Παναγίας το 2000, και απευθύνεται σε ετοιμοθάνατο καρκινοπαθή μοναχό…
Πολύς πόνος γύρω μας. Ευκαιρία για μετάνοια στους πονεμένους αδερφούς μας, ευκαιρία να αποδείξουμε την αγάπη μας προς τους συνανθρώπους μας. Ευκαιρία να κράξουμε όλοι μαζί προς τον Κύριο, για να μας ελεήσει όλους μας...
Η ιστορία έχει ως εξής. Ο π. Μελχισεδέκ πριν πάρει το μεγάλο σχήμα, λεγόταν ηγούμενος Μιχαήλ και όπως όλοι οι ιερείς λειτουργούσε στο μοναστήρι. Ήταν ξυλουργός, ικανός και επιμελής.
Τούτες τις μέρες που την πατρίδα μας τη δέρνει η φτώχεια και η πείνα, η Χρυσούλα, μεγάλη ώριμη γυναίκα με δική της τώρα οικογένεια, φέρνει στο νου της τη συγχωρεμένη τη γιαγιά της.
-ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΑΣ – 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-*Διηγείται ο Μοναχός Δαμασκηνός το θαύμα της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας στον π.Γεώργιο Καψάνη, καθώς και θαυμαστά περιστατικά άλλων αδελφών της Μονής.
Στις 28 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την αντίσταση του Ελληνικού λαού απέναντι στους τότε εχθρούς μας , και τώρα φίλους μας, Ιταλούς και Γερμανούς. Ρίγη συγκινήσης κυριεύουν «το είναι μας» για το λαμπρό και ένδοξο «ΟΧΙ»,ενάντια στον κατακτητή.
«Χρόνια πολλά Ελλάδα, χρόνια πολλά Μακεδονία, χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη» είπε ο πιλότος του F-16, επισμηναγός Δημήτρης Βολακάκης της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας
(Φωτ.: Δημήτρης Χαρισιάδης) Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου ο κόσμος βρισκόταν ήδη στις δουλειές του. Από τα χαράματα ξεκινούσαν, γιατί ήταν η εποχή που μάζευαν τις ελιές. Ήμασταν κι εμείς στον ελαιώνα και μαζεύαμε τις ελιές στο Γκριντίσι.
Στον πόλεμο του ’40 Στο μέτωπο, σ’ όλη τη γραμμή, από τη γαλανή θάλασσα του Ιονίου μέχρι ψηλά τις παγωμένες Πρέσπες, ο ελληνικός στρατός άρχιζε να βλέπει παντού το ίδιο όραμα: Έβλεπε τις νύχτες μια γυναικεία μορφή να βαδίζει
- Μπαμπα, τί γιορταζουμε σημερα; Ρωτησε ενα αγορακι που ανεμιζε μηχανικα μια μικρη πλαστικη Ελληνικη σημαια την ωρα της παρελασης. Ο μπαμπας πηρε αγκαλια το αγορακι
….9 Μαρτίου 1940. Ημέρα Κυριακή. Κυριακή της Ορθοδοξίας και μνήμη των αγίων Σαράντα. Στο μέτωπο της Αλβανίας είναι παρών ο ίδιος ο Μουσολίνι και κατευθύνει προσωπικά την περίφημη εαρινή επίθεση.
Στο Γηροκομείο του Αγίου Παύλου ήταν ένας Παρανοσοκόμος λίγο αφελής μεν, αλλά πολύ καλοκάγαθος. Μου είχε διηγηθή ο ίδιος, πριν από σαράντα χρόνια περίπου, ότι όταν
Στον μακαριστό Γέροντα Σωφρόνιο (+1993), που έζησε στην Μονή Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ της Αγγλίας, πήγαιναν σύζυγοι, οι οποίοι είχαν προβλήματα μεταξύ τους.
, Ένα Καντήλι τοποθετείται επίσης στο εικονοστάσι του σπιτιού και ανάβεται κάθε μέρα, σύμφωνα με την ορθόδοξο παράδοση. Η λέξη καντήλι προέρχεται από τη λατινική candela=κερί. Στη χριστιανική Εκκλησία το Καντήλι τοποθετείται μπροστά στις άγιες εικόνες.
Ο αγιορείτης ψάλτης Διακο-Γιάννης (στο κέντρο). [Γράφει ο Άγιος Παΐσιος]: Κάποτε ο περίφημος ψάλτης, ο οποίος πρόσφατα αναπαύθηκε, είχε πάει στην Πανήγυρη της Ι. Μονής Γρηγορίου, για να ψάλλη. Αφού έψαλλε στον Μεγάλο Εσπερινό,
Ένα χειμωνιάτικο πρωϊνό ο περίφημος Ρουμάνος ασκητής Κλεόπας Ιλίε βρισκόταν στο Ιερό ενός μοναστηριακού Ναού και διάβαζε γονατιστός την ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως.
Πάτερ, τα μνημόσυναωφελούν μόνο τους νεκρούς, ή ωφελούν και τουςζωντανούς; Άκουσε κόρη μου, την εποχή του κομμουνισμούστη Ρωσία η εκκλησία του Θεού ήταν υπό διωγμό,κανένας δε μπορούσε από φόβο να πάει στηνεκκλησία να βαπτισθεί ή να παντρευτείχριστιανικά.
Ο πλωτάρχης ε.α. Δημ. Ντούλιας διασώζει το παρακάτω περιστατικό: Το 1952 στην πλατεία Κλαυθμώνος ήταν το υπουργείο Ναυτικού. Εκεί κάθε πρωί και κάθε δειλινό γίνονταν επίσημα με στρατιωτικό άγημα η έπαρση και η υποστολή της Ελληνικής Σημαίας.
Ένας άθεος νέος πήγε στον γέροντα συνονόματος αυτού, από περιέργεια να δει από κοντά τι είναι το Άγιον Όρος και καθόταν με άλλους παρέα όμως ο γέροντας που είναι άγιος είπε!-Τι γίνεστε, παιδιά;
Κάποτε ένας θεοσεβής ιερεύς, λειτουργούσε του Αγίου Δημητρίου, τον οποίον ευλαβείτο πολύ, λόγω του ότι ήτο μεσοβδόμαδα, οι χριστιανοί στο ναό ήσαν λίγοι.
Τον καιρό κατά τον οποίο έμελλε να κυριευθεί η Θεσσαλονίκη από τους Αγαρηνούς, πορευόμενοι κάποιοι ευλαβείς χριστιανοί προς τη Θεσσαλονίκη, έφθασαν στη βασιλική οδό, η οποία είναι στο Βαρδάρι.
*Σήμερα γιορτάζει η Ορθοδοξία τον Μεγαλομάρτυρα και Μυροβλύτη Άγιο Δημήτριο. Να έχουμε τις πρεσβείες του Αγίου και να προστατεύει την Ελλάδα μας, τη Μακεδονία μας και όλη την οικουμένη από κάθε κακό.
Ο Έλληνας λογοτέχνης και ζωγράφος, Φώτης Κόντογλου γράφει για τον Άγιο της Θεσσαλονίκης, τον Μυροβλύτη Άγιο Δημήτριο. Ο Άγιος Δημήτριος περισκεπάζει όλη την οικουμένη, όπως λέγει το τροπάρι του,