Σελίδες

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Κραυγή αγωνίας από τη ρωμαίικη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης – «Μέτρα, για να μην εξαφανιστούμε»

Την περασμένη Τετάρτη ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκίας, και ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φεχρετίν Αλτούν, ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ένα βίντεο με περιγραφή στα ελληνικά,  που παρουσιάζει το πώς ζουν σήμερα στην Τουρκία οι μη μουσουλμανικές μειονότητες.Πολλοί Έλληνες έσπευσαν να σχολιάσουν ότι πρόκειται για ένα προπαγανδιστικό βίντεο μιας και παρουσιάζει τις μειονότητες να ευημερούν στη σημερινή Τουρκία.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ) σημειώνει ότι σε κανένα σημείο του βίντεο δεν φαίνεται ότι ιδιαιτέρως η ρωμαίικη κοινότητα ζει ως εκπατρισμένη, καθώς το 98% της είναι εκτός της Κωνσταντινούπολης, εκριζωμένη βίαια με πολιτικές πράξεις των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Ως Ομοσπονδία έχουμε αναγνωρίσει την αλλαγή στάσης της παρούσας ηγεσίας από το 2003 όταν ανέλαβε την εξουσία. Όμως, αυτό έχει ελάχιστη σημασία αν δεν γίνει η επανόρθωση των συνεπειών του κακού που έχουμε υποστεί. Οι εκκλησίες μας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πλήρωμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα, παρατίθενται δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το 2009 και το 2018 με τις οποίες παραδέχεται ότι «εκατοντάδες χιλιάδες» εξαναγκάστηκαν να φύγουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η Ομοσπονδία έχει υποβάλει σειρά προτάσεων που έχουν παραμείνει οι περισσότερες στα συρτάρια. «Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές με κυβερνητικούς ιθύνοντες στην Άγκυρα και την Αθήνα», προστίθεται.

Οι προτάσεις αυτές, ώστε σε μερικά χρόνια η κοινότητα στην Πόλη να μην αριθμεί μόλις μερικές εκατοντάδες, περιλαμβάνουν:

  1. Την υποστήριξη της παλιννόστησης των νέων. «Έχουμε προτείνει την ίδρυση ερευνητικών κέντρων, αλλά δεν είχαμε κάποια ανταπόκριση. Έχουμε προτείνει την καθιέρωση ειδικών υποτροφιών, και δεν έχουμε πάρει ποτέ κάποια απάντηση», λέει η ΟΙΟΜΚΩ.
  2. Τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που παραμένει κλειστή κατά παράβαση των ισχυόντων νόμων της χώρας.
  3. Το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό Ίδρυμα, «στο οποίο θα μπορούσαν να εργαστούν πολλοί νέοι μας, όμως δεν παρέχεται σε αυτούς καμιά ελπίδα επειδή αυτό έχει διοίκηση που έχει αντιταχθεί στους νόμους τους κράτους και δεν έχει κάνει ποτέ εκλογές εδώ και 30 χρόνια».
  4. Τα Βακούφια, που από το 2013 «στερούνται του θεμελιώδους δικαιώματος να διενεργούν εκλογές, και αυτό αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία τους».
  5. Την ιθαγένεια στους νέους. «Η νέα γενιά να μπορεί να αποκτήσει ιθαγένεια της χώρας, που εμποδίζεται συνέπεια της πολιτικής αφαίρεσης των ιθαγενειών από τους γονείς τους στις δεκαετίες 1965-2000 κατά συστηματικό τρόπο», εξηγεί η ΟΙΟΜΚΩ.

Επίσης, η Ομοσπονδία έχει καταθέσει πολλές αιτήσεις για επιστροφή στη ρωμαίικη κοινότητα του Αρχείου του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου, «που κατασχέθηκε από το Μονοκομματικό καθεστώς και κρατείται από το Τürk Τarih Κurumu (ΤΤΚ)». Ακόμα, έχει απευθυνθεί στο Συνήγορο του Πολίτη για την αποκάλυψη των κυκλωμάτων σφετερισμού των περιουσιών Ελλήνων που εκριζώθηκαν, ωστόσο ούτε αυτή η υπόθεση έχει προχωρήσει. «Τα κυκλώματα αυτά πάνω από όλα ληστεύουν και την περιουσία της Τουρκίας με την είσπραξη αποζημιώσεων από το θησαυροφυλάκιο», σημειώνεται.

Τέλος, η ΟΙΟΜΚΩ ζητά να υπάρξει μια ουσιαστική επίσημη αναγνώριση των συμβάντων σε όλη της διάρκεια της περιόδου 1923-2003, «και πρώτα απ’ όλα του πογκρόμ του 1955, που υπήρξε έργο εχθρών της Τουρκίας».

Ζητούμενο, όπως λέει, είναι να τεθεί ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η επιβίωση της ρωμαίικης κοινότητας, διότι «τότε και μόνο τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε την ύπαρξη της ευημερίας των μειονοτήτων».

http://www.pontos-news.gr/article/212485/kraygi-agonias-apo-ti-romaiiki-koinotita-tis-konstantinoypolis-metra-gia-na-min