Γράφει η Σουλτάνα Χειλαδάκη
Εκεί που περπάτησε, δίδαξε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Ιησούς Χριστός, ο χριστιανισμός σήμερα είναι ακόμα σταυρωμένος.
Μεγάλος αριθμός εκκλησιών καταστράφηκαν, δεκάδες χιλιάδες Χριστιανοί έχουν σφαγεί από ισλαμιστές τρομοκράτες, ενώ εκατομμύρια χριστιανών έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τις πατρίδες τους. Εκτός αυτού, αδυνατούν να αναζητήσουν άσυλο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, της οποίας ο σημερινός ηγέτης δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στους μουσουλμάνους. Εκείνοι που δεν φεύγουν ως πρόσφυγες βασανίζονται, γίνονται θύματα ομαδικών βιασμών και θανατώνονται.
Στην εφημερίδα UK Express, η Juliana Taimoorazy, εκτελεστική διευθύντρια και ιδρυτής του Συμβουλίου Χριστιανικής Πίστης στο Ιράκ, δήλωσε: «Δώσαμε πολλά για τον Χριστιανισμό στην Ανατολή, και δώσαμε μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια στους Ασσυρίους. Η ιστορία μας είναι 6.700 χρόνια παλιά, και ιδρύσαμε την πρώτη βιβλιοθήκη στον κόσμο, μαζί με άλλες συνεισφορές.»
Οι τρομακτικές κακοποιήσεις θέτουν σε κίνδυνο μια από τις παλαιότερες χριστιανικές κοινότητες του κόσμου στη Συρία. Ο απόστολος Παύλος λέγεται ότι είχε μεταστραφεί σε χριστιανό στο δρόμο προς τη Δαμασκό, ενώ μερικοί Χριστιανοί στην πόλη της Μααλούλα ακόμα μιλούν αραμαϊκά, τη γλώσσα του Ιησού.
Στα βουνά δυτικά της Χομς βρίσκεται το κάστρο του Krak des Chevaliers, ένα φρούριο για τους Ιωαννίτες Ιππότες κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών. Αλλά το κάστρο έχει πλέον υποστεί σοβαρή βλάβη, αφού βομβαρδίστηκε από τα κυβερνητικά τζετ ενώ χρησιμοποιούνταν ως βάση των ανταρτών στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.
Εν τω μεταξύ, στην πεδιάδα της Νινευής στο Ιράκ μόνο, πάνω από 100.000 Χριστιανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν για πάντα την περιοχή αφού την κατέλαβαν οι ISIS. Συνολικά, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Χριστιανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν.
Ο Jean-Clement Jeanbart, ο έλληνας Μελχίτης Καθολικός Αρχιεπίσκοπος του Χαλεπιού, είπε αποκλειστικά στην βρετανική εφημερίδα Express ότι θα ήταν πρόθυμος να πεθάνει στα χέρια της ISIS για να υπερασπιστεί τους χριστιανούς στην πόλη της Συρίας. Αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 1.000 χριστιανοί είχαν απαχθεί και δολοφονηθεί στο Χαλέπι.
Πριν από τον πόλεμο, υπήρχε στο Χαλέπι ένας χριστιανικός πληθυσμός περίπου 160.000, ένας από τους μεγαλύτερους σε πόλη στη Μέση Ανατολή, αλλά τώρα μόνο 100.000 έχουν απομείνει. Ο Jean-Clement Jeanbart λέει «Πολλοί άνθρωποι έχουν απαχθεί, πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, πολλοί άνθρωποι έχουν αποκεφαλιστεί, πολλοί άνθρωποι έχουν διωχθεί, είναι μια φοβερή κατάσταση.»
«Δεν δεχονται κανέναν διαφορετικό. Όποιος δεν είναι σαν αυτούς και με τις ίδιες επιλογές δεν έχει το δικαίωμα να ζήσει.» Μόνο τον περασμένο μήνα 21 χριστιανοί δολοφονήθηκαν από τους σχεδόν 300 οι οποίοι παρέμειναν στην πόλη της al-Qaryatain αφ’ οτου την κατέλαβε η ISIS τον περασμένο Αύγουστο. Μερικά από τα θύματα , ανάμεσα στα οποία και τρεις γυναίκες, έχασαν τη ζωή τους καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν, ενώ άλλοι σκοτώθηκαν γιατί δεν δεχτήκαν να γίνουν μουσουλμάνοι.
Όμως, παρά τις βαρβαρότητες, οι εκκλησίες παραμένουν ενωμένες από τους πιστούς και την δύναμη της πίστης τους. Ο Επίσκοπος Yousif Habash της Καθολικής Επαρχίας της Συρίας της Παναγίας της Ελευθερώτριας που η βάση της είναι στο Νιου Τζέρσεϊ, λέει πως, ακόμη και αν οι ISIS μπορέσουν να πάρουν τα πάντα από τους χριστιανούς, δεν μπορούν να πάρουν μακριά την πίστη τους.
Θρησκευτικές ομάδες και οι ηγέτες τους καλούν τώρα τους πιστούς τους να προσεύχονται για την επιβίωση και τα δικαιώματα των ανθρώπων που καταδιώκονται στο Ιράκ και στη Συρία.
Αυτοί προσεύχονται, οι άλλοι τους σφάζουν και εμείς φυσικά τους ανοίγουμε την πόρτα για να έρθουν στα σπίτια μας και να επιβάλουν και εδώ τους νόμους τους.
Είναι λυπητερό το κατάντημα στο οποίο έχει περιέλθει η Ευρώπη και η χώρα μας αλλά δυστυχώς ελάχιστοι είναι αυτοί που το συνειδητοποιούν και ακόμα λιγότεροι αυτοί που θα αντιδράσουν. Άραγε τι θα μείνει από Ορθοδοξία καθώς υπάρχει τέτοια μεγάλη αδιαφορία και αποστασία;
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
www.nikosxeiladakis.gr