Μαρτυρία μοναχής Αικατερίνης Φέρμο
Ήμουν μάρτυρας ενός περιστατικού όταν ήρθε μια κοπέλα, φοιτήτρια Χημείας, και η οποία, παρευρισκόμενη στα κηρύγματα του γέροντα για τον αγώνα που δίνεται γύρω από τον κάθε άνθρωπο, ανάμεσα στους αγγέλους και τους δαίμονες
Ο άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης σχετικά με τον πλούτο αναφέρει: «Ο Κύριος Ιησούς Χριστός, κατά τον επίγειο βίο του, δεν είχε που να γείρη το κεφάλι. Καί όμως είχε μέσα του όλο τον πλούτο της ζωής της αληθινής».
Δεν είναι δυνατός ο άνθρωπος όταν κάνει το δικό του. Είναι δυνατός όταν νικά τον εαυτό του. Και γίνεται παντοδύναμος όταν υποτάσσεται στο θέλημα του Θεού [...]
Ὁ Γέροντας, ἀφοῦ πέρασε ἕνδεκα χρόνια ἀγώνων καί προσφορᾶς στό Καλύβι τοῦ Τιµίου Σταυροῦ, ἀποφάσισε ὕστερα γιά κάποιον πνευµατικό λόγο νά ἀναχωρήση ἀπό αὐτό.
Εκείνη τη μέρα μου έδωσε κι άλλες συμβουλές:
Η κυρία Χαριτίνη, μεσόκοπη γυναίκα, ζοῦσε σὲ μιὰ πόλη τῆς Πελοποννήσου.
Εἶχε ἀναθρέψει χριστιανικὰ καὶ καλοπαντρέψει τὶς τρεῖς κόρες της καὶ τοὺς δυὸ γιούς της.
Με ρωτούν: Γιατί πέθανε το παιδί μου; Γιατί βρίσκομαι στο κρεβάτι με πόνους; Γιατί έχω αποτυχημένο γάμο; Γιατί έμεινα χωρίς εργασία; Γιατί τόσες συνεχής δοκιμασίες σε μένα; Γιατί…Γιατί…Γιατί…
Το ρήμα «κάμνω», εξ ου και κάματος, σημαίνει κουράζομαι, υποφέρω. Απέκαμα, λέμε, αποκάμνω, δεν μπορώ, δεν αντέχω άλλο. Το ρήμα «κάμνω» σημαίνει κοπιάζω, και κοπιάζω πολύ.
Επισκεπτόταν συχνά το Μοναστήρι μία μητέρα με το άρρωστο παιδί της. Κάποια μέρα, αυτή έκανε δουλειές και ο γιος της περιφερόταν στην αυλή. Κάποιες κυρίες, είχαν μαζευτή εκεί στην αυλή και «σχολίαζαν» την πονεμένη αυτή μητέρα και τον γιο της.
Μπορεῖ μία ἐπιστημονικὴ φωτογραφία νὰ εἶναι ἡ καλύτερή του 20ου αἰώνα; Πῶς καὶ ποιὸς θὰ τὸ κρίνει; Πέρα ἀπὸ τὰ τεχνικὰ χαρακτηριστικά, τὴν ὀμορφιὰ καὶ τὸ κοινωνικὸ μήνυμα, ὁ Guardian μᾶς ὑπενθυμίζει ποιὰ ἦταν ἐκείνη ἡ φωτογραφία ποὺ εἶχε τὴ μεγαλύτερη ἀπήχηση στὸ κοινό.
Πολλές φορές και ενώ επί χρόνια ενδεχομένως, παλεύουμε με τα πάθη και τις δυσκολίες της ζωής, κουρασμένοι και εξαντλημένοι, αναφωνούμε, «πόσο ακόμη θα παλεύω με αυτό το πάθος; Γιατί να μην είμαι όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι που είναι φυσιολογικοί;».
*Από το νέο βιβλίο: «Θα θελήσουμε να ξυπνήσουμε, από την καταστροφική μας εκκοσμίκευση;»
π. Κωνσταντίνου Στρατηγόπουλου
http://yiorgosthalassis.blogspot.com
(Δεν ξέρεις να μαγειρεύης τρομάρα να σου ’ρθη..!)
Μία ημέρα, των Αγίων Αποστόλων ήταν, ήρθε ο παπα-Εφραίμ από τα Κατουνάκια να μας λειτουργήση. Και μου έδωσε εντολή ο Γέροντας Ιωσήφ να μαγειρέψω ένα καλό φαγάκι,
''Κι ίσως, για να βγάλεις φτερά, φτάνει ν' ακουμπήσεις σ' έναν τοίχο,
και να σκεφτείς πόσο λίγο θα ζήσεις...'' Τάσος Λειβαδίτης
Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος
Το θέλημα του Θεού αποτελεί έκφραση της αγίας βουλήσεώς Του. Ο Θεός «πάντας ἀνθρώπους θέλει σωθῆναι καὶ εἰς ἐπίγνωσιν ἀληθείας ἐλθεῖν».
Γεννήθηκε στο χωριό Βάτσα Ντε Σους της Ρουμανίας το 1910, ο Ιωάννης, ο υιός του Ιωσήφ Μπόκα και της Χριστίνας. Το «παρατσούκλι» του στο σχολείο από τους συμμαθητές του ήταν «άγιος», για την ωραία και καθαρή ζωή του.
Ο Χρήστος Βέργος, επιστρατευμένος στον πόλεμο της Κορέας, διηγείται:
Συζήτηση μὲ τὸν Ἀρχιμανδρίτη Παρθένιο, Ἡγούμενο τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Παύλου Ἁγίου Ὅρους. Μέρος Α΄
Ὁ Ἀρχιμανδρίτης Παρθένιος (Μουρελάτος) ἄφησε τὴν κοσμικὴ ζωή καί πήγε στό Ἅγιον Ὅρος στὴν Ἱερὰ Μονή τοῦ Ἁγίου Παύλου ὅταν ἦταν πολὺ νέος. Μετὰ ἀπὸ 20 χρόνια,
του Αρχιμανδρίτη Αμβρόζε (Fontrie)
Ξέρετε πώς ένας ταπεινός άνθρωπος προσαρμόζεται; Είναι ευχαριστημένος και χαρούμενος για όλα όσα του δίνει ο Κύριος.
Θα σας πω μια ιστορία.
Όλη η ζωή του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ σε… 15 λεπτά- Δείτε το βίντεο
*Μία συγκλονιστική επιστολή της Μοναχής Ιουστίνας που περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την σημερινή κατάσταση στην χώρα μας. Αξίζει να διαβαστεί από όλους!
Πριν πράξουμε το σωστό κάναμε δεκάδες λάθη. Πριν πούμε ευχαριστώ ξεχάσαμε πολλές φορές τους ευεργέτες μας. Πριν φωνάξουμε «δόξα σοι ο Θεός», χαθήκαμε σε δεκάδες οδυνηρά «γιατί», και πριν δοξολογήσουμε, βραχνιάσαμε στην γκρίνια.
Μεγάλο μερίδιο εὐθύνης, σύμφωνα μέ τόν Ὅσιο Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη, φέρνει ἡ σύγχρονη ψευτοεπιστήμη, πού διαστρέφει καί δέν οἰκοδομεῖ τά παιδιά. Δρᾶ μέσῳ τῆς διδασκαλίας τῆς ἄθεης ψυχολογίας καί παιδαγωγικῆς.
σχόλιο Γ.Θ : Πίστεψέ με, πρέπει να το διαβάσεις...
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Γράφει ὁ Σταμάτης Σπανουδάκης, μουσικοσυνθέτης
Επιστολή στην κοπέλα που δεν μπορεί να αποφασίσει αν πρέπει να παντρευτεί ή να πάει στο μοναστήρι
Το παρακάτω κείμενο,που δημοσιεύεται για πρώτη φορά στο διαδίκτυο, είναι απόσπασμα μιας ιστορίας με κρυπτοχριστιανούς στο Ρέθυμνο της Κρήτης.Παρόλο που η ιστορία εκτυλίσσεται παραμονές Χριστουγέννων, συγκλονίζει τον αναγνώστη όποια χρονική στιγμή και αν την διαβάσει.
Από τις διδαχές του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη
(Απόσπασμα ομιλίας) Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος προσκεκλημένος στη Δεξαμενή Σκέψης της Ενορίας Αγίου Νικολάου Λεμεσού στις 23 Μαρτίου 2016, ολοκληρώνοντας την ομιλία του με θέμα: »Ο εκ των έσω Πόλεμος και η Κατά Θεό Ειρήνη – η Ορθοδοξία στη Νέα Αταξία», έκανε μια συγκλονιστική αποκάλυψη.
Στη Ρωσία ένα ορφανό αγοράκι μεγάλωνε με τη γιαγιά του .
Η γιαγιά του εντελώς αγράμματη γυναίκα, δεν ήξερε καμιά προσευχή αλλά τον έμαθε μόνο να λέει :
" Φύλακα άγγελε φύλαξέ με " .
για την προσευχή του Ιησού,
σταχυολογημένα από το βιβλίο του:
Η ζωή του ζωή μου
Ἀπό τήν Ἀσκητική καί Ἡσυχαστική Ἁγιορείτικη Παράδοση
Διηγήθηκε ὁ γερω–Καλλίνικος ὁ Ἡσυχαστής: «Ἦταν στό Ρωσσικό κάποιος μοναχός πού εἶχε τή νοερά προσευχή. Κάποια φορά εἶπε στόν ὑποτακτικό του νά τοῦ κάνη ἕνα τσάϊ καί νά βάλη καί δυό κουταλιές ζάχαρη.
Άγιος Ιωάννης της Κλίμακας.
Στίς 26 τοῦ μηνός Νοεμβρίου ἡ Ἐκκλησία μας τιμᾶ τόν ἅγιο Στυλιανό,ὁ ὁποῖος εἶναι ἰδιαίτερα ἀγαπητός στόν λαό καί θεωρεῖται προστάτης τῶν βρεφῶν καί νηπίων.
~Ήταν κάποτε ένας άντρας που έπαθε τη μεγαλύτερη συμφορά που μπορεί να συμβεί σε άνθρωπο.
Μαρτυρία ἱερομονάχου Ἰακώβου: «Ἤμουν λαϊκός ἀκόμη, φοιτητής στό Ἐκκλησιαστικό Λύκειο Λαμίας, τό ἔτος 1986 μέ τό ὄνομα Ἰωάννης. Ἀνέβηκα στό Ἅγιον Ὄρος καί ἐπισκέφτηκα, μετά ἀπό εὐλογία πού εἶχα ἀπό τόν γέροντά μου π. Ἰάκωβο Τσαλίκη, τόν γέροντα Παΐσιο, γιά νά τόν συμβουλευτῶ ἄν πρέπη νά γίνω μοναχός ἤ ὄχι.
Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στὸν πανηγυρικὸ Ἑσπερινὸ τῆς ἑορτῆς τῆς Ἁγίας Αἰκατερίνης, ποὺ τελέσθηκε στὸν ὁμώνυμο ἱερὸ ναὸ τῆς Ἁγίας τῆς κοινότητος Βυζακιᾶς, τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου (24.11.2017).
Κάμε κάτι!
† Μελέτιος Καλαμαρᾶς
Μητροπολίτης Νικοπόλεως καί Πρεβέζης
*Μία συγκλονιστική ιστορία μεταστροφής (που έγινε στις μέρες μας), ενός ανθρώπου, που από την στιγμή που συναντήθηκε με τον Άγιο Παϊσιο στο κελλί του στην Παναγούδα, άλλαξε όλη του η ζωή!
Περί το έτος 1978 ένας ορθόδοξος Χριστιανός εκ Λιβάνου, πρόσφυγας στην Κανά της Γαλιλαίας ένεκα του εμφυλίου τότε πολέμου μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών του Λιβάνου, ήρθε ως προσκυνητής στο Άγιον Όρος.
Η Αγία οδηγείται μπροστά στον πρώτο των ρητόρων. Αυτός με αλαζονική φωνή και άγριο βλέμμα ζητά να δικαιολογήσει την θέση της,
«Να διαβάζεις κάθε μέρα το Θεοτοκάριο. Αυτό θα σε βοηθήσει πολύ να αγαπήσεις την Παναγία. Και να δεις η Παναγία μετά!…Θα σου δώσει μεγάλη παρηγοριά»!
Κάποιος νέος μοναχός είχε μία απορία:
''Πώς ο σατανάς αντιλαμβάνεται την νοερά προσευχή του ανθρώπου και απομακρύνεται απ' αυτόν, εφόσον δεν έχει τη δύναμη να του διαβάσει το πνεύμα δηλ. δεν γνωρίζει το τι σκέφτεται ο άνθρωπος μέσα του''.
Η Αγία Αικατερίνη γεννήθηκε στην Ελληνικώτατη και μεγάλη πόλη της Αιγύπτου, την Αλεξάνδρεια. Η οικογένεια της ήτανε από τις μεγαλύτερες και επισημότερες οικογένειες.
Είχε καταγωγή βασιλική. Ήταν απόγονος των Πτολεμαίων, των βασιλέων της Αιγύπτου.
Πολύς πόνος, αλλά και πολλές ευκαιρίες τόσο για τους αδερφούς μας που δοκιμάζονται όσο και για εμάς που καλούμαστε να προσευχηθούμε για εκείνους... Τί λέτε; Θα ανταποκριθούμε;
περισσότερα...Ε Δ Ω
Γεννήθηκε στή Μ. Ασία. Ο πατέρας της ήταν Χότζας - οθωμανός ιερέας. Ήταν σοφός άνθρωπος και πολλοί τον επεσκέπτοντο καθημερινά για να ζητήσουν τη συμβουλή του.