Έτος 1871 – Τα σοκάκια της Κωνσταντινουπόλεως χειμάζονται από τη χολέρα. Η Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου εκ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους καλείται εκτάκτως στη Βασιλεύουσα εκ μέρους του Πατριάρχου, όπου το ευσεβές χριστιανικό πλήρωμα εξέρχεται σωρηδόν, κατά χιλιάδες στους δρόμους και σύσσωμο,
ώστε, «δεν εστάθη δυνατόν να διατηρηθή η δέουσα τάξις, αφ’ ενός μεν, δια την άπειρον συσσώρευσιν του Χριστιανικού λαού, αφ’ ετέρου δε, δια την έλλειψιν ικανών χωροφυλάκων και στρατιωτών».
Μέχρι και ξίφος «γυμνώνεται» για να διαλύσει το άπειρο του πλήθους
Η χολέρα θερίζει. Όμως, η Πίστις οπλίζει την ορμή των Κωνσταντινοπολιτών με τις οδούς και τις διόδους να «φρακάρουν» έως γωνίας, στροφής και οροφών, με τους πιστούς να είναι άπαντες στους δρόμους, κατά χιλιάδες, δίχως να έχουν απομείνει εντός των οικιών της Βασιλεύουσας, ούτε άνδρας, ούτε γυνή, ούτε παιδί, ούτε γέρος ή γραία ή μεσήλικας διστακτικός που να φοβείται το θεριό της χολέρας και να μη βγαίνει με αγαλλίαση για να προϋπαντήσει την Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Χωροφύλακας, τότε, στο Φανάρι, μη γνωρίζοντας τι άλλο να κάμει ώστε να καταφέρει να ανοίξει την κλεισθείσαν δίοδο, «γυμνώνει» το ξίφος του απειλητικά, δήθεν έτσι απειλώντας τους πιστούς για να αραιώσουν και να απομακρυνθούν. Ήταν τόσοι πολλοί και τόσο άφοβοι, παρά την χολέρα, που, μονάχα το ξίφος το «γυμνό» θα τους έκαμε ελάχιστα πίσω.
Συντρίβονται σώματα στους δρόμους – Γκρεμίζονται φανοί και εξαπτέρυγα
Το σκιάχτρο της χολέρας κυκλοφορεί στους δρόμους της Βασιλεύουσας, αλλά οι ευλαβείς Κωνσταντινοπολίτες ευρίσκουν την πίστη που βαστάζει τον πόθο και συναθροίζονται σαν τα σταφύλια επάνω στο τσαμπί για την αγάπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, συμπυκνωμένοι, ενωμένοι σε απόσταση αναπνοής και σε αρραγές χριστιανικό τείχος. Βγαίνοντας το ξίφος από τη θήκη του χωροφύλακα, επικράτησε ταραχή, τόση μεγάλη και με τόση ένταση, ώστε ήταν αναγκαστική η αποχώρηση του Πατριάρχου και της συνοδίας του, με παράλληλες «καταπατήσεις ανθρώπων, συντρίψεις ποδών, καταπτώσεις εξαπτερύγων, φανών και λοιπών εκκλησιαστικών σκευών».
Χιλιάδες ξεχύθηκαν στους δρόμους – Προϊστάμενοι, ιερείς, ιεροδιάκονοι, ψάλτες, κανονάρχες, αναγνώστες, «έχωσιν ευπρεπισμένα τα καλλίτερα αυτών άμφια»
Ο Πατριάρχης έχοντας προνοήσει πατρικώς, όχι μόνον της ψυχικής, αλλά και της σωματικής υγείας και σωτηρίας των πνευματικών τέκνων της Κωνσταντινουπόλεως και προς αποσόβηση της ήδη λυμαινομένης την Πόλιν βροτολοιγού χολέρας, είχε αλληλογραφήσει με την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και ιδιαιτέρως με τον Καθηγούμενο του Βατοπαιδίου, ώστε η Τιμία Ζώνη να μεταφερθεί ταχέως και με ατμόπλοιο, αφού και η καταφανέστατη θαυματουργός δύναμη της, είχε διαπιστωθεί πάμπολλες φορές και σε δυσχερείς περιστάσεις και βάσει αναντίρρητων μαρτυριών και αποδείξεων.
Προϊστάμενοι, ιερείς, ιεροδιάκονοι, ψάλτες, κανονάρχες και αναγνώστες, «έχωσιν ευπρεπισμένα τα καλλίτερα αυτών άμφια», με τη χολέρα να μαστίζει, αλλά μην φοβίζει κανέναν τους, έξηλθαν άπαντες με χαρά και αναθέτοντας την πάσαν ελπίδα στην γλυκυτάτη Μανούλα του Ελληνισμού αλλά και τη γλυκιά Μητερούλα όλων των ανθρώπων επί της Γης.
Αυτοί ήταν οι πρόγονοι μας, αδελφοί – Εμείς;
Οι Κωνσταντινοπολίτες προσκύνησαν κατά χιλιάδες, αγρύπνησαν κοντά στην Παναγία επί πάρα πολύ καιρό και για όσο ευρίσκονταν κοντά τους η θαυματουργός Τιμία Ζώνη Της. Ουδείς εδίστασε, ουδείς είχε δεύτερες σκέψεις, ουδείς ευρέθη να συλλογιστεί ότι ο ερχομός της Τιμίας Ζώνης και η έξοδος του λαού στους δρόμους της Κωνσταντινουπόλεως, δε θα έπρεπε να επιτραπεί λόγω της εξαπλώσεως της βροτολοιγού χολέρας, αλλ’ αντιθέτως, ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί για την εξάλειψη αυτής.
Αυτοί ήταν οι πρόγονοι μας, αδελφοί.
Τέτοιοι Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί εγέννησαν τους επομένους Έλληνες ορθοδόξους έως εμάς. Έως εμάς, έως ετούτη την ώρα της παγκοσμίου εξαπλώσεως του ιού του κοροναϊού.
Ευγενική παραχώρηση ολοκλήρου του παρακάτω ιστορικού ντοκουμέντου προς το Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» και την δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη > ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ ΕΙΤΕ ΣΥΛΛΟΓΗ των από της παραιτήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου ΣΤ’ Εκδιδομένων Επισήμων Εκκλησιαστικών Εγγράφων και Πράξεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ΕΚΔΙΔΟΤΑΙ κατά χρονολογικήν σειράν συνηρμολογημένην υπό Β.Δ. ΚΑΛΛΙΦΡΟΝΟΣ, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β’, ΤΟΜΟΣ 1, ΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΙ 1871
Επιμέλεια – Σύνταξη: Κώστας Παναγόπουλος – Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»
https://www.orthodoxianewsagency.gr/