Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Είμαστε εδώ στη γη περαστικοί ταξιδιώτες και βρισκόμαστε σε συνεχή κίνδυνο

 
Μέγιστη είναι η δύναμη της μετάνοιας, διορθώνει όχι μόνο το παρόν και το μέλλον, αλλά ακόμη και το παρελθόν… μας ελευθερώνει από την αμαρτία και μας οδηγεί στην εσωτερική ελευθερία
Γέροντας Βἰκτωρας (Μαμόντοφ -Mamontov) της Λετονίας

ιερέας στον Ιερό ναό αγίας Ευφροσύνης του Πόλοτσκ στην Κάρσαβα (1938 – 2016)
Εκοιμήθη 8 Νοεμβρίου 2016

Ένας από τους δασκάλους της Εκκλησίας έλεγε ότι η λέξη “Θεός” είναι πολύ λιγότερο σημαντική για εμάς από την λέξη «Πατέρας». Η λέξη “Θεός” τονίζει τη διάκριση (διαφορά) ανάμεσα σε Αυτόν και εμάς, η λέξη «Πατέρας», δείχνει τη συγγένεια – εμείς είμαστε παιδιά του, δικά του, οικογένειά του, πάντοτε ο καθένας μας είναι ο πιο αγαπημένος. Και πόσο χαιρόμαστε να απαντάμε σ’ αυτή την αγάπη!

Στην Αγία Γραφή τίθεται το ερώτημα: “Ποιος είναι ο άνθρωπος;» (Ψαλμός 24,12) Παρέχει επίσης την απάντηση: εσύ είσαι παιδί του Θεού.

Εμείς είμαστε παιδιά του Θεού.



Είμαστε εδώ στη γη περαστικοί ταξιδιώτες και βρισκόμαστε σε συνεχή κίνδυνο.
Γι’ αυτό πόσο δυνατά ο άνθρωπος πρέπει να κρατιέται από τον Ουράνιο Πατέρα του, και στα πάντα να εμπιστεύετε το θέλημα του Θεού!

Όταν εμείς με μια βαθιά, ειλικρινή αλήθεια και ταπείνωση ερχόμαστε στον Κύριο, έχοντας επίγνωση της ανικανότητας μας και της αμαρτωλότητά μας, αυτό είναι η πηγή της αγιότητας.

Γι’ αυτό είπε ο Κύριος:”επί τίνα επιβλέψω, αλλ’ ή επί τον ταπεινόν και ησύχιον, τον τρέμοντά μου τους λόγους;” (Ησαΐας 66,2). “Ο Θεός υπερηφάνοις αντιτάσσεται, ταπεινοίς δε δίδωσι χάριν.” (Ιακώβου 4.6).
Να φέρουμε στον Κύριο αυτή την ταπείνωση της ψυχής.

Όπου είναι το Πνεύμα του Κυρίου, εκεί υπάρχει και ελευθερία. Β’ Κορινθίους 3:17

Επιλέγοντας το κακό χάνουμε την ελευθερία.

Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται (Ματθαίος 5: 8 ). Όπως αυτός που έχει άρρωστα μάτια δεν μπορεί να δει τον ήλιο, έτσι κι εμείς, αν η καρδιά μας είναι γεμάτη με πάθη, και δεν την καθαρίσουμε, δεν θα δούμε τον Θεό. Για αυτό, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός ξεκίνησε το δημόσιο του κήρυγμα με την πρόσκληση: «Μετανοείτε!».

Ένας σοφός άνθρωπος είπε: «Μέγιστη είναι η δύναμη της μετάνοιας: Διορθώνει όχι μόνο το παρόν και το μέλλον, αλλά ακόμη και το παρελθόν».

Η μετάνοια μας ελευθερώνει από την αμαρτία και μας οδηγεί στην εσωτερική ελευθερία, την οποία ο χριστιανισμος βάζει πάνω από όλα. «Γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» ( Ιωάννης 8: 32 ). Λανθασμένα με το νου και την καρδιά ο σύγχρονος άνθρωπος θέτει την εξωτερική ελευθερία στην πρώτη θέση, την λατρεύει σαν είδωλο, τις κατασκευάζει μνημεία, γίνεται θρησκεία γι ‘αυτόν και παραμελεί την εσωτερική ελευθερία.



Όταν με ρωτούν πώς έγινα Χριστιανός, απαντώ ότι δεν ήταν από μένα, αλλά από την αγάπη του Θεού. Ο ίδιος ο Θεός με κάλεσε κοντά Του, μου αποκαλύφθηκε.

Μέσα από την αποκάλυψη του Θεού γνωρίζουμε τους προφήτες, τους αποστόλους, τους αγίους. Ο απόστολος Παύλος δεν ήξερε τον Χριστό, τον δίωκε, κατεδιωκε τους Χριστιανούς. Ο Ιησούς Χριστός εμφανίστηκε σε αυτόν στο δρόμο για τη Δαμασκό:
Ξαφνικά έλαμψε γύρω του ένα φως από τον ουρανό. Έπεσε στο έδαφος και άκουσε μια φωνή να του λέει: Σαούλ, Σαούλ, γιατί με διώκεις; Είπε: Ποιός είσαι, Κύριε; Και ο Κύριος του είπε: Εγώ είμαι ο Ιησούς, τον οποίο καταδιώκεις. Είναι σκληρό για σένα να κλωτσάς στα καρφιά. Και τρέμοντας, έκπληκτος είπε, Κύριε! Τι θέλεις να κάνω; ( Πράξεις 9: 3-6, 26:13-15).

Χωρίς αυτόν τον εσωτερικό φωτισμό, χωρίς τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, η γνώση μας για τον Θεό θα είναι ξερή. Ολοκληρωτική μεταστροφή στην πίστη σημαίνει πλήρης παράδοση του εαυτού μας στον Χριστό, μεταμορφωνοντας έτσι ολόκληρη τη ζωή του ανθρώπου.

Η λογική αγάπη του Θεού δεν είναι ζωή, αλλά μισή από αυτήν. Όταν η αγάπη είναι με το νου, τότε θέλεις να διαβάζεις περισσότερο πνευματικά βιβλία από το να προσεύχεσαι, όταν όμως η αγάπη είναι καρδιακή μας τραβάει στην προσευχή, εν σιωπή με το Θεό και δεν θέλεις να διακοψεις αυτή τη σιωπή της εγγύτητας με τα λόγια, όπως συνέβη με έναν γερο Γάλλο χωρικό που πήγαινε σε μια εκκλησία και κάθονταν εκεί για ώρες, χωρίς να κάνει τίποτα. Όταν ρωτήθηκε τι έκανε στον ναό, απάντησε: «Τον κοιτάω, με κοιτάζει και αισθανόμαστε καλά μαζί».

Όπου υπάρχει βαθιά αγάπη, δεν χρειάζονται λόγια. Αυτοί που πραγματικά αγαπούν ο ένας τον άλλον, ένα αγόρι και ένα κορίτσι μπορούν να περάσουν ώρες σιωπηλοί, και να αισθάνονται όλη την πληρότητα και χαρά της εσωτερικής επικοινωνίας.

Η αληθινή επικοινωνία είναι απερίγραπτη, επειδή είναι μυστική, γίνεται στα βάθη της ψυχής. Και καρπός αυτής είναι αγάπη και χαρά.

Εν Αγίω Πνεύματι, στη πληρότητα της Θείας Αγάπης, ο άνθρωπος είναι πάντα ειρηνοποιός, γίνεται φως του κόσμου και «γύρω του, σύμφωνα με τον Άγιο Σεραφείμ του Σαρόφ, σώζονται χιλιάδες άνθρωποι». Η ιδιότητα της αγιότητας είναι να αγιάζει τα πάντα, οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με αυτήν.

https://iconandlight.wordpress.com

http://yiorgosthalassis.blogspot.com