Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Η χειροτονία που εκπληρώθηκε μετά από 40 χρόνια!


Διήγηση του Οσίου Σωφρονίου του Έσσεξ:
Κάποιος ιερομόναχος της μονής μας [Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμωνος, Αγίου Όρους] μου μιλούσε για τον εαυτό του.Κάποιο πρωί, ενώ ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι, ήλθε στο σπίτι του κάποιος ευσεβής άνδρας, ασκητής (που τον γνώριζε ελάχιστα).

Και μόλις ο ασκητής αυτός τον πλησίασε, εκείνος ανασηκώθηκε, κάθισε στο κρεβάτι και από αμηχανία έσκυψε το κεφάλι για να τον χαιρετήσει.

Ο ασκητής βάζοντας τα χέρια στο κεφάλι του τελευταίου άρχισε να τον “χειροτονεί”. Θεωρώντας τον εαυτό του ανάξιο για το ιερατικό αξίωμα ο νυν π. Χ. απομάκρυνε τα χέρια του ασκητού. Εκείνος όμως έκανε για δεύτερη φορά το ίδιο.

Τότε ο π. Χ. ταπεινώθηκε και σκέφθηκε: “Γεννηθήτω το θέλημα του Κυρίου μου είναι αδύνατο να αντισταθώ”.

Μετά από αυτή τη «χειροτονία» (όλα έγιναν με σιωπή) ο π. Χ. έζησε περισσότερα και από 20 χρόνια στον κόσμο. Ακόμη και όταν ήταν πολύ νέος, έφηβος και τον κυρίευε η επιθυμία να “διασκεδάσει” όπως οι φίλοι του, συγκρατούσε πάντοτε τον εαυτό του από κάθε έκλυτη πράξη ή επαφή λέγοντας: “Τι κάνεις· μα θα γίνεις Ιερομόναχος”!

Και αυτό εκπληρώθηκε μετά από σαράντα ή και περισσότερα ακόμη χρόνια. Τώρα είναι Ιερομόναχος.

Από το βιβλίο του Οσίου Σωφρονίου του Έσσεξ, “Αγώνας Θεογνωσίας, Η αλληλογραφία του Γέροντος Σωφρονίου με τον Δ. Μπάλφουρ”, έκδοση της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Τιμίου Προδρόμου, Έσσεξ Αγγλίας.

pemptousia.gr
https://simeiakairwn.wordpress.com