Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Διακήρυξη του Συλλόγου.

Ο «Σύλλογος Φίλων των Απανταχού Κρυπτοχριστιανών» είναι ένας Ελληνορθόδοξος μη κερδοσκοπικός σύλλογος με μέλη, που τα συνδέει η αγάπη στην Πίστη και στην Πατρίδα, για την οποία αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν οι αγωνιστές του ’21 και νωρίτερα από αυτούς τα εκατομμύρια των νεομαρτύρων.

Ο σκοπός του συλλόγου είναι αφενός η έρευνα, η παρουσίαση, η προβολή και γνωστοποίηση του ζητήματος των κρυπτοχριστιανών, που για αιώνες αποσιωπάται και αγνοείται και αφετέρου η ουσιαστική γνώση, η πνευματική βίωση, η προβολή και αφύπνιση των Ελληνορθόδοξων πνευματικών αξιών. Των πνευματικών αξιών, που μας κράτησαν ζωντανούς και ενωμένους σε αιώνες δόξας, αλλά και σε αιώνες σκλαβιάς.

Οι σκοποί του συλλόγου θα επιτυγχάνονται με την χρήση των διαφόρων μέσων του συλλόγου (έντυπα, ραδιόφωνο, ιστοσελίδες, κανάλια κλπ) και των ποικίλων εκδηλώσεων – παρουσιάσεων – συνάξεων, που θα διοργανώνονται καθώς και με την συνεργασία άλλων συλλόγων και φορέων.

Η γνωστοποίηση του μέχρι χθες άγνωστου προβλήματος των απανταχού κρυπτοχριστιανών θα επιχειρείται χωρίς να εκτίθενται πρόσωπα ή να αποκαλύπτονται οι εν Χριστώ αδερφοί μας, που ζουν σε ανελεύθερα για την Ορθόδοξη Πίστη κράτη.

Μέσα από την έρευνα και μελέτη του μεγάλου αυτού ζητήματος εμείς οι ελεύθεροι Χριστιανοί θα εκτιμήσουμε τη θρησκευτική μας ελευθερία, θα αναγνωρίσουμε και καταλάβουμε τον πόνο των πατέρων μας στα χρόνια της τουρκοκρατίας, θα συνειδητοποιήσουμε τι είναι διωγμός για την Πίστη και κυρίως θα ενώσουμε την αγωνία και τις προσευχές μας για τους αδερφούς μας ανά τον κόσμο.

Από την άλλη πλευρά, θα προβάλλεται η Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση και η πνευματική ζωή, που μόνο η μάνα μας η εκκλησία μπορεί να προσφέρει δίνοντας έτσι λύση σε κάθε κρίση ατομική και συλλογική. Η επιστροφή στον πνευματικό τρόπο ζωής των πατέρων μας μπορεί να μας ενώσει, να μας εμψυχώσει, να μας δώσει ελπίδα και νέο όραμα. Προσδοκούμε να συμβάλουμε σε πνευματική αφύπνιση και να γίνουμε οδοδείκτες, που κατευθύνουν στην Εκκλησία.

Ως σύλλογος δεν επιχειρούμε να υποκαταστήσουμε άλλους κρατικούς θεσμικούς φορείς και να αναμιχθούμε σε αρμοδιότητες της μητέρας μας Εκκλησίας.

Ο σύλλογος και η όλη προσπάθεια δεν έχει σχέση με κόμματα και δεν αποτελεί κίνημα ή πολιτικοκοινωνική οργάνωση, αλλά ένα συλλογικό εγχείρημα απλών ανθρώπων, που κινούνται με ανιδιοτελή αγάπη για την Πίστη και την Πατρίδα.

Ο σύλλογος θα λειτουργεί με νόμιμο και διάφανο τρόπο και με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους.

Όποιος επιθυμεί να συμπαρασταθεί ή και να συμπορευτεί στην συλλογική αυτή προσπάθεια, ας έρθει σε επαφή με τα μέλη του συλλόγου μας και ας προσφέρει την βοήθειά του στον αγώνα για αφύπνιση.

sfa.cryptochristian@gmail.com