Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015

Μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα στον Άγιο του λαού, τον Αγιορείτη Άγιο Παΐσιο

Με αισθήματα χαράς, το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας, πληροφορήθηκε πριν από λίγο, την αγιοκατάταξη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών, Παΐσίου του Αγιορείτου! 

Οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα αναγγέλλοντας έως εσχάτου της γης, πως η Αγία Ορθόδοξος Μητέρα Εκκλησία, επικυρώνοντας την συνείδηση του πληρώματος Της,
κατέταξε εις τις Αγιολογικές δέλτους τον νέο Άγιο. Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, χωρίς να χειραγωγηθεί από τις επιπόλαιες φωνές, ξαφνικά και χωρίς καμία ανακοίνωση προέβει στην Αγιοκατάταξη του Οσίου Γέροντος που δικαίως μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ο Άγιος του λαού!
Ο Όσιος Παΐσιος κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, γεννήθηκε στα Φάρασα της αγιοτόκου Καππαδοκίας το 1924 από ευσεβείς γονείς, τον Πρόδρομο και την Ευλαμπία. Μαζί με τα άλλα 8 αδέλφια του και λίγο μετά την βάπτιση του από τον επίσης Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, βαδίζοντας τον σκληρό δρόμο της προσφυγιάς, μετέβησαν αρχικώς στον Πειραιά και στην συνέχεια στην Κέρκυρα και στην Κόνιτσα όπου και εγκαταστάθηκαν. 

Σε ώριμη ηλικία, ο Γέροντας δέχθηκε το μοναχικό σχήμα, λαβών το όνομα Παΐσιος. Από το 1964 παρέμεινε έως τέλους της επίγειας ζωής του (†12 Ιουλίου 1994) στηρίζοντας ανθρώπους κάθε ηλικίας που προσέτρεχαν κοντά Του στο μικρό κελλάκι όπου ζούσε. Ενταφιάσθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου- Σουρωτής, στην Θεσσαλονίκη, της οποίας υπήρξε ιδρυτής και κτήτορας.
Από νωρίς και ενόσω ζούσε ο Άγιος, στην συνείδηση των περισσοτέρων ανθρώπων και ιδιαίτερα όλων όσων είχαν την ευλογία να Τον γνωρίσουν από κοντά, θεωρούνταν σύγχρονος Άγιος. Έζησε με ταπείνωση και με αγάπη. Ταπείνωση προς Τον Θεό και αγάπη προς τον άνθρωπο. Ο Θεός τον καταξίωσε με το προορατικό χάρισμα, με αποτέλεσμα να μπορεί να διακρίνει στις ψυχές των ανθρώπων όσα τα ανθρώπινα μάτια δεν μπορούν να δουν. Η αγιότητα του βίου Του, η ενάρετη πορεία Του, τον κατέστησαν κοινωνό και μέτοχο της Βασιλείας των Ουρανών. 
Σήμερα, η Αγία Μεγάλη του Χριστού, Μητέρα Εκκλησία, χάρισε με την Τιμία Της Απόφαση μεγάλη χαρά σε εκατομμύρια πιστών ανά τον κόσμο που με έκδηλο ενδιαφέρον ανέμεναν την απόφαση της Εκκλησίας. Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, είναι πλέον και επίσημα Άγιος της Εκκλησίας μας. Αγάπησε τον ανθρώπινο πόνο στα μάτια των πονεμένων ανθρώπων που τον επισκέπτονταν καθημερινά. Έζησε τον ανθρώπινο πόνο της ασθενείας ο ίδιος, όταν κλήθηκε να σηκώσει με Χριστιανική καρτερία τον δικό Του σταυρό, 
Παρακαλούμε εκ βάθους ψυχής, τον νέον Άγιον της Εκκλησίας μας, να πρεσβεύει προς Τον Τριαδικό Θεό για όλους μας, για την Ελλάδα μας που τόσο αγάπησε και που την καθαγιάζουν τα Ιερά Λείψανα Του, να πρεσβεύει ώστε η Χάρις Του Θεού να συνεχίζει να μας επισκιάζει πάντοτε.
Ας έχουμε τις πρεσβείες και την ουράνια ευλογία Του! 
π. Θωμάς Ανδρέου 
κείμενο: ieratikoistoxasmoi
φωτογραφίες: athosprosopography
Παΐσιος μοναχός ο Αγιορείτης (1924-1994), σε ηλικία πέντε ετών στην αγκαλιά των
γονέων του Προδρόμου και Ευλαμπίας

Παΐσιος μοναχός ο Αγιορείτης (1924-1994), ως στρατιώτης

Παΐσιος μοναχός ο Αγιορείτης (1924-1994), ως στρατιώτης στο νοσοκομείο

Παΐσιος μοναχός ο Αγιορείτης (1924-1994), μετά την κουρά του στη μονή Φιλοθέου, 1957

Παΐσιος μοναχός ο Αγιορείτης (1924-1994), μετά την κουρά του στη μονή Φιλοθέου, 1957

Παΐσιος μοναχός ο Αγιορείτης (1924-1994), ως νέος μοναχός

Παΐσιος μοναχός ο Αγιορείτης (1924-1994), ως νέος μοναχός

Παΐσιος μοναχός ο Αγιορείτης (1924-1994), στη μονή Στομίου Κόνιτσας

Παΐσιος μοναχός ο Αγιορείτης (1924-1994), στο ασκητήριό του στη μονή Σινά, 1962/3

Παΐσιος μοναχός ο Αγιορείτης (1924-1994), εργαζόμενος ως ξυλουργός στη συντήρηση
των εικόνων της μονής Σινά, 1962/3

Παΐσιος μοναχός ο Αγιορείτης (1924-1994), στην Παναγούδα, 1983

Παΐσιος μοναχός ο Αγιορείτης (1924-1994)
(Φωτογραφία: Γιώργος Χριστοφορίδης)
Παΐσιος μοναχός ο Αγιορείτης (1924-1994), με τον καθηγητή Γεώργιο Μαντζαρίδη

http://paraklisi.blogspot.gr/