Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ-ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Το βαρύ μετεκλογικό κλίμα στην Τουρκία με την πλήρη αποτυχία των ισλαμιστών να επιτύχουν την απόλυτη πλειοψηφία έχει αρχίσει και παρουσιάζει επικίνδυνες παρενέργειες, θυμίζοντας άλλες εποχές όταν σε κάθε αδιέξοδο της η Τουρκία ξεσπούσε σε βάρος των μειονοτήτων που ως συνήθως πλήρωναν τα σπασμένα.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, στόχος εμπρηστικής επίθεσης έγινε η ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας Χαλκηδόνας, (Kadıköy), που βρίσκεται στην οδό Bahriye. Συγκεκριμένα το βράδυ της Τρίτης 9/6, ιδιώτες πλησίασαν την εκκλησία με την πρόθεση να την κάψουν και πέταξαν εύφλεκτα υλικά στο προαύλιο με αποτέλεσμα να ανάψει φωτιά και να αποτεφρωθεί τελείως η κύρια είσοδος του ναού. Ευτυχώς η άμεση επέμβαση απέτρεψε το ολοκληρωτικό ολοκαύτωμα του ναού.

Το γεγονός θορύβησε τις επίσημες τοπικές αρχές και ο δήμαρχος του Kadıköy, Aykut Nuhoğlu, με επίσημη δήλωση του καταδίκασε την εμπρηστική αυτή ενέργεια τονίζοντας πως στον δήμο του ζουν χωρίς κανένα πρόβλημα διαφορετικά θρησκευτικά ποίμνια σε πλήρη ομόνοια και πολύ καλές σχέσεις. Πάντως δεν αναφερθήκαν συλλήψεις για το γεγονός που οπωσδήποτε θύμισε παλιές μαύρες εποχές για την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης.

Η Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Kadikoy έχει ακριβώς τα ίδια
σχέδια με αυτής του Taksim. Σήμερα η Αγία Τριάδα έχει επισκευαστεί και λειτουργεί κανονικά. Παλαιότερα είχε περίπου 2.000 ενορίτες ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τους 70. Έχει πολύ καλό εσωτερικό χώρο ενώ διαθέτει και μεγάλη αυλή. Το 1955 είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές ενώ είχαν αποπειραθεί και να την γκρεμίσουν. Ο ναός υπέστει μια μεγάλη ανακατασκευή στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Και παλιότερα έγινε στόχος αντιεξουσιαστών και ακροδεξιών στοιχείων. Βρίσκεται σε κεντρική περιοχή του Bahariye και αποτελεί την μεγαλύτερη εκκλησία στην Ανατολική Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Γεγονός είναι ότι τα πρώτα σημάδια της μετεκλογικής Τουρκίας μόνο αισιοδοξία δεν δίνουν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η τουρκική προκλητικότητα έχει ανάψει «φωτιές» σε όλο το Αιγαίο εδώ και δυο μέρες. Αφ’ ενός οι εμπλοκές τουρκικών και ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών είναι πλέον συνεχείς και αλλεπάλληλες ενώ και στον θαλάσσιο χώρο τα πράγματα δεν είναι καλυτέρα.

Πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις παρά του ότι κάποιοι θέλουν να μας βουλιάζουν στην μνημονιακή πληροφοριακή μιζέρια ότι κάθε μέρα που έρχεται θα έρθει και το «τέλος» μας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr