Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

ΣΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΝΑΟΥ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΡΑ. Προκαλεί ο Ράμα: Είναι για γέλια- Οι Ελληνες βαφτίζουν εκκλησία ένα «γκαράζ»!


Σε εμπρηστικές δηλώσεις μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι δημοτικές αρχές στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στο μειονοτικό χωριό Δρυμάδες Χειμάρρας, προχώρησε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, υποστηρίζοντας ότι

πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της χώρας του, ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την εκκλησία «γκαράζ». Και σήμερα, εκατοντάδες κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από τον ήδη μισογκρεμισμένο ναό, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στις αρχές να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο που ξεκίνησε με το πρόσχημα ότι πρόκειται για αυθαίρεκτο κτίσμα.


Καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες τον αλβανικών αρχών να κατεδαϕίσουν το Ναό του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρρας- οι κάτοικοι του οποίου είναι ελληνικής καταγωγής- με το επιχείρημα ότι ο ναός χτίστηκε αυθαίρετα χωρίς άδεια το 1994, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ρίχνει λάδι στην φωτιά, καλούμενος να σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρα, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε καταδικάσει τις προκλητικές ενέργειες, ζητώντας εξηγήσεις και την λήψη άμεσων μέτρων από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης:

«Προκαλούν βαθειά ανησυχία οι πληροφορίες για βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες της Χειμάρρας.
Η βίαιη απομάκρυνση και η παρεμπόδιση πιστών να προσέλθουν στον τόπο της θρησκευτικής τους λατρείας, η αφαίρεση εικόνων και ιερών σκευών από το χώρο του Ναού καθώς και οι εκτεταμένες καταστροφές στις οποίες προέβησαν υπάλληλοι του Δήμου Χειμάρρας είναι πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες, ανεξαρτήτως οιουδήποτε τυχόν νομικού ισχυρισμού και σαφέστατα δεν συνιστούν συστατικά στοιχεία χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας...».


Ο ιερός ναός του Αγ. Αθανασίου (φωτογραφία ximara.gr)Όταν ο Έντι Ράμα ρωτήθηκε από πολίτη κατά την διάρκεια ανοιχτής επικοινωνίας με το κοινό μέσω twitter, για το πώς σχολιάζει της δηλώσεις των ελληνικών αρχών για το θέμα του Ναού του Αγίου Αθανασίου και αν τις θεωρεί παρέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας, ο Ράμα απάντησε: «Το κάνανε συχνά στο παρελθόν, Το κάνουν ακόμα, αλλά πιο σπάνια. Θα τους χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος να το συνειδητοποίησουν».
Μάλιστα δεν δίστασε να ρίξει και άλλο λάδι στην φωτιά, αφού όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Balkaneb, την οποία επικαλείται σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις καταστροφές στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε :
«Είναι για γέλια και για κλάματα που ένα οικοδόμημα σαν γκαράζ το ονομάζουν εκκλησία και διαμαρτύρονται γιατί επαναφέρουμε στη ζωή την κληρονομιά μας!».
Η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίαςκαταδίκασε τα γεγονότα, «που θίγουν» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «την περιουσία και την ελευθερία της θρησκευτικής πίστεως». Απευθύνει παράλληλα έκκληση στους πιστούς «να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ενώπιον των προκλήσεων και να παραμείνουν αποφασισμένοι στην υπεράσπιση του ναού». Απαιτεί ακόμη από το κράτος «να αναλάβει τις νομικές ευθύνες που απορρέουν από το Νόμο αρ. 10057/22.01.2009 ''Για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας'' που εγγυάται το άθικτο (απαραβίαστο) των χωρών λατρείας και την προστασία τους από το κράτος».
Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ανασκευάσει το Ναό του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος είναι περιουσία της βάσει νομικών πράξεων και δικαστικών αποφάσεων.
«Η Εκκλησία είναι η μόνη αρχή, αναγνωρισμένη δια του νόμου, η οποία μπορεί να αναλάβει την ανέγερση των ορθόδοξων χώρων λατρείας. Είναι γνωστό κι από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ινστιτούτο Μνημείων ότι αυτός ο ναός δεν είναι πολιτιστικό μνημείο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας«Ομόνοια» κατήγγειλε την «κατάπτυστη αυτή επιχείρηση των υπαλλήλων του Δήμου Χειμάρρας», επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος ναός είχε κατεδαφιστεί από το κομουνιστικό καθεστώς και ανακατασκευάστηκε το 1992από τους πιστούς του χωριού οι οποίοι θεωρούσαναδιανόητο πως θα βίωναν ξανά το ίδιο μαρτύριο, σε χρόνους δημοκρατίας.
«Είμαστε βέβαιοι πως δεν πρόκειται για αφέλεια και ανευθυνότητα κάποιων υπαλλήλων αλλά για οργανωμένο σχέδιο που θέλει να προσβάλει το ορθόδοξο συναίσθημα των κατοίκων της περιοχής. Η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά περιοδικών επιθέσεων κατά ορθόδοξων ναών και του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου», αναφέρει η ανακοίνωση της «Ομόνοιας».
Το συμβάν κατήγγειλε και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χαρακτηρίζοντάς το απόδειξη της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.
Για προκλητικότητα, αμετροέπεια και εθνικιστικές δηλώσεις, μέσω των οποίων αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και προκαλείται «διαβρωτική ένταση», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ximara.gr          
Αναρτήθηκε από Ellinida                                                                                                                        http://logia-tou-aera.blogspot.gr