Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΑΝ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ… ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΕΛΟΣ!





Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Τρεις σημαίνοντες Τούρκοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του κόμματος BBP, Mustafa Destici, ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης του Λαϊκού κόμματος CHP της αντιπολίτευσης, Sezgin Tanrıkulu και ο αντιπρόεδρος του CHP και πρώην πρόξενος της Τουρκίας στην Μοσούλη του Ιράκ, Öztürk Yılmaz, άριστος γνώστης των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, μαζί με τον πρόεδρο του Εθνικιστικού Κόμματος, τον Ντεβλέτ Μπατσελί, απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση στην τουρκική κυβέρνηση ότι αν παρασυρθεί σε χερσαία εισβολή στην Συρία, αυτό θα προκαλέσει τεράστια καταστροφή και πολύ πιθανό να σημάνει την οριστική διάλυση της χώρας.


Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος του Εθνικιστικού Κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, (αρχηγός των Γκρίζων Λύκων), σε δηλώσεις του το Σαββάτο 13/2 τόνισε ότι μια εισβολή στη Συρία θα αποβεί άκρως καταστροφική για την Τουρκία και κατέκρινε έντονα τις δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου και του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαούσογλου, ότι μπορεί να προχωρήσει η Τουρκία σε συνεργασία με τις συμμαχικές της χώρες Σαουδική Αραβία και Κατάρ, σε εισβολή αν οι Κούρδοι προχωρήσουν σε κατάληψη της πόλης κλειδί, Αζεζ, που βρίσκεται στα χέρια της ΑλΚάιντα. Αυτά από ένα άκρως εθνικιστή πολιτικό.
Γενικά το κλίμα στην τουρκική πρωτεύουσα είναι άκρως τεταμένο με τις εξελίξεις στην Συρία, παρά την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να δείξει το αντίθετο. Την ένταση ενέτεινε και η δήλωση του Αμερικανού αντιπρόεδρου, Τζων Μπάιντεν, να σταματήσει η Τουρκία να βομβαρδίζει τους Κούρδους στο συριακό έδαφος. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τις πιθανές αντιδράσεις των Κούρδων μέσα στην Τουρκία και ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις όπου αναμένονται μεγάλα σαμποτάζ και τρομοκρατικές ενέργειες. Χαρακτηριστικό είναι πως τα τουρκικά κανάλια αφιερώνουν πολλές ώρες στο θέμα.
Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε το Σαββάτο δυο σημαντικές συσκέψεις κεκλεισμένων των θυρών, την πρώτη με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Hulusi Akar και την δεύτερη με τον αρχηγό της ΜΙΤ, Hakan Fıdan ενώ δεν δέχτηκε κανένα άλλο.
Οι εξελίξεις τρέχουν!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr