Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

ΟΙ ΑΛΕΒΙΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Άλλος ένας πονοκέφαλος για τον Ερντογάν έρχεται τώρα από την μεγάλη μειονότητα των Αλεβιτών,
την οποία άλλοι την υπολογίζουν σε 10 εκατομμύρια ενώ άλλοι την ανεβάζουν μέχρι και τα 20 εκατομμύρια πληθυσμού.

alevi_haritasi_
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι τρεις μεγάλες ενώσεις των Αλεβιτών, δηλαδή η «Alevı Bektaşi Federasyon», «Ομοσπονδία Μπεκτασήδων Αλεβιτών», η «Aleni Vakıflar Federasyon», η «Ομοσπονδία Αλεβιτικών Βακουφιών» και «Alevi Dernekler Federasyon», η «Ομοσπονδία Αλεβιτικών Ιδρυμάτων» ανακοίνωσαν την δημιουργία ενιαίου μετώπου κατά της αυξανόμενης καταπίεσης που υφίστανται οι Αλεβίτες της Τουρκίας από το ισλαμικό καθεστώς του Ερντογάν.
loading...
Παράλληλα κινητοποιούνται και οι Αλεβιτικές οργανώσεις της Ευρώπης που έχουν μεγάλη δύναμη ανάμεσα στους Τούρκους της Διασποράς.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται επίσκεψη συμπαράστασης στα γραφεία της εφημερίδας Cymhurriyet έκαναν στις 4 Δεκεμβρίου οι εκπρόσωποι των εξής οργανώσεων : από την Συνομοσπονδία Αλεβιτικών Ενώσεων Ευρώπης, (AABK), ο πρόεδρος, Mehmet Ali Çankaya, ο γενικός γραμματέας και παράλληλα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτών Βρετανίας, İsrafil Erbil και η ταμίας της AABK, Fatma Birinci. Επίσης ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αλεβιτών Αυστρίας, Umut Dinler, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτικών Ενώσεων Ελβετίας, Cem Bitnel, και το μέλος του διοικητικού Συμβουλίου Aziz Solmaz, ο πρόεδρος του Αλεβιτικού Ιδρύματος, «Graz Pir Sultan Abdal», Mehmet Ali Demir, ο υπεύθυνος διπλωματικών σχέσεων της Ομοσπονδίας Αλεβιτικών Οργανώσεων Γαλλίας, Süleyman Akgün και ο γενικός Πρόεδρος της Ένωσης Αλεβιτών Νέων Ευρώπης, Ümit Sarı.

Οι ανωτέρω που επισκέφτηκαν τα γραφεία της Cymhurriyet στην περιοχή Sisli της Κωνσταντινούπολης, είχαν συνάντηση με τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας, Aykut Küçükkaya, με τον οποίο συζήτησαν θέματα ελευθεροτυπίας στην Τουρκία που τελευταία είναι στο προσκήνιο με τις διώξεις δημοσιογράφων και εντύπων.
Να σημιεωθει ότι οι Αλεβίτες αποτελούν μια ένα δυνάμει πυριτιδαποθήκη στα θεμέλια της Τουρκίας που έχει αρχίσει να αφυπνίζεται με όλες τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης.
Στην αφύπνιση τους συνέβαλε αποφασιστικά και ο εσωτερικός πόλεμος της Συρίας όπου αντιτάχτηκαν με έντονο τρόπο στην στήριξη των Τζιχαντιστών από τον Ερντογάν, καθώς ο πρόεδρος Άσαντ ανήκει στην αίρεση των Αλαουτιών που είναι συγγενής με τους Αλεβίτες. Μάλιστα έγιναν και διαδηλώσεις κατά της στήριξης από την Τουρκία στην συριακή σουνιτική αντιπολίτευση.
Τα θεμέλια τρίζουν και… η περιοχή μυρίζει μπαρούτι!

http://nikosxeiladakis.gr