Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Η θέα από την κορυφή! Ποιο είναι το δικό σου όνειρο;


 Τι δώρο θέλεις να χαρίσεις για το δώρο (της ζωής) που σου έδωσε ο Θεός να ζήσεις; 


Ήταν το 532 μ.χ όταν ο Ιουστινιανός αποφάσισε να χτίσει ένα κτίριο που όμοιό του δεν είχε υπάρξει πριν. Πολλοί και διάφοροι οι λόγοι (πολιτικοί, οικογενειακοί, θρησκευτικοί, προσωπικοί) που τον έκαναν να τολμήσει να φτάσει εκεί που κανείς άλλος δεν είχε καταφέρει στο συγκεκριμένο τομέα. Ο ναός ήταν έμπνευση του μεγάλου Κωνσταντίνου, όραμα του Ιουστινιανού και σχέδιο δύο εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων της Βυζαντινής αυτοκρατορίας του, του Ανθέμιου και του Ισίδωρου. Χιλιάδες άλλοι τεχνίτες και εργάτες έβαλαν την έμπνευση, το μυαλό και την δουλειά τους για να ολοκληρωθεί ,μόλις σε 5 χρόνια, το επιβλητικότερο κτίριο της εποχής σε ολόκληρο το κόσμο , και για πολλούς αιώνες που ακολούθησαν, και το διαχρονικό σύμβολο της ορθόδοξης πίστης. Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα προς την κορυφή.

Αλλά όπως συμβαίνει με κάθε ταξίδι, μια σειρά από βήματα θα πρέπει να ακολουθηθούν για να φτάσεις στην κορυφή.

1) Το Όραμα

Ξεκινάει με το όνειρο, το όραμα ενός απλού ανθρώπου. Αυτό το όραμα οδηγεί σε μονοπάτι σκληρής δουλειάς, ένα μονοπάτι που ακολουθείται όχι μόνο από τον αρχικό οραματιστή αλλά και από όλους τους άλλους που ταυτίζονται και στρατεύονται με αυτή την ιδέα, με αυτό το όραμα.

2) Η Γνώση

Το να συλλέξεις , να συνδυάσεις τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχουν άλλοι ικανοί άνθρωποι, στον τομέα τους ο καθένας, είναι βασικό κλειδί για την επιτυχία της πραγματοποίησης ενός τέτοιου στόχου. Η έλλειψη γνώσεων, εμπειρίας και ικανοτήτων θα δημιουργήσει τεράστια αν όχι ανυπέρβλητα προβλήματα στην ομαλή εξέλιξη του έργου.

3) Το Σχέδιο

Χωρίς ένα καλοσχεδιασμένο σχέδιο , το όραμα θα παραμείνει όραμα που ίσως κάποιος άλλος με ένα καλύτερο πρόγραμμα / σχέδιο από το δικός σας το υλοποιήσει.

4) Η Εκτέλεση / Υλοποίηση: Εδώ είναι που το Όραμα, η Γνώση και το Σχέδιο συγκλίνουν για να δημιουργήσουν μια ευκαιρία όχι μόνο για τον αρχικό οραματιστή αλλά και για τις πολλές μελλοντικές γενιές ανθρώπων που θα ευχαριστηθούν, θα θαυμάσουν και θα εμπνευστούν από αυτή την κορυφαία δημιουργία.

Το σημαντικότερο μέρος του ταξιδιού και από την εκπλήρωση του στόχου είναι το πώς ο κάθε ένας ξεχωριστά το βιώνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο, λες και το όλο εγχείρημα ήταν αποκλειστικά για αυτόν. Το κάθε βήμα προσφέρει και μια θέα, μια ευκαιρία απόλαυσης και αυτοπραγμάτωσης.

Ο κάθε άνθρωπος στην ζωή, όπως και ο Ιουστινιανός, μπορεί να έχει μια ιδέα, ένα όραμα που μπορεί να οδηγήσει στην κορυφή. Η αίσθηση της αποστολής, της επιτυχίας, της προόδου και του σκοπού προσφέρει ξεχωριστό χρώμα και νόημα στη ζωή.

Ποιο είναι το δικό σου όνειρο, το δικό όραμα, η δική σου ιδέα που θέλεις να εκφράσεις και να προφέρεις στον κόσμο προτού φύγεις; Τι θέλεις να αφήσεις πίσω σου ως κληρονομία , ως ίχνος της δικής σου παρουσίας σε αυτό τον κόσμο; Τι δώρο θέλεις να χαρίσεις για το δώρο (της ζωής) που σου έδωσε ο θεός να ζήσεις;


Γιάννης Αραχωβίτης
http://www.ipareamas.gr