Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Πόσο γνωρίζουν οι Τούρκοι πολίτες , πόσοι είναι οι πραγματικοί Τούρκοι στην Τουρκία;

του Κίμωνα Χαραλάμπους

Ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων (Ελληνικών) Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ),

με στόχο την καταπολέμηση των ανθρωπίνων διακρίσεων και των στερεοτυπικών αντιλήψεων έναντι μειονοτικών ομάδων στην Τουρκία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις 30 Ιανουαρίου 2017 και για 20 μήνες, υλοποιεί το πρόγραμμα «Γεφυρώνοντας το χάσμα του παρελθόντος, χτίζοντας μαζί ένα κοινό μέλλον».

Τι σημαίνει αυτό;

Στο πλαίσιο του προγράμματος τίθεται μεταξύ άλλων το ερώτημα: Κατά πόσο οι Τούρκοι γνωρίζουν τα στοιχεία που συνθέτουν τον πολιτισμικό πλούτο της Τουρκίας;

Με άλλα λόγια, λέμε εμείς, κατά πόσο γνωρίζουν οι Τούρκοι πολίτες , πόσοι είναι οι πραγματικοί Τούρκοι στην Τουρκία, η οποία κατέχει ελληνικά, κουρδικά και αρμένικα εδάφη;

Οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος, το οποίο, σύμφωνα με το pontosnews, απευθύνεται στηn νεολαία της χώρας, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους εκπροσώπους και τα μέλη των μη-μουσουλμανικών κοινοτήτων, στις κοινότητες ξένων υπηκόων, τη διασπορά των κοινοτήτων αλλά και την ευρύτερη τουρκική κοινωνία, έφτιαξαν βίντεο σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες, ελληνικά, αρμενικά, εβραϊκά και συροϊακωβιτικά, και τα έδειξαν σε 100 Τούρκους εθελοντές.

Εν συνεχεία, τους ζήτησαν να μαντέψουν το περιεχόμενο της ιστορίας που έλεγε ο αφηγητής/η αφηγήτρια καθώς και την γλώσσα που μιλούσε.

Σε σχέση με το ελληνικό βίντεο, μόλις δύο κυρίες αναγνώρισαν την ελληνική γλώσσα και η μία είπε πως είναι οι πρόγονοί της ζούσαν στην Ελλάδα και μετακινήθηκαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Το ίδιο συνέβη και με τα άλλα βίντεο.

Σχεδόν όλοι έδειξαν να νιώθουν άβολα που δεν αναγνώρισαν τη γλώσσα ανθρώπων που ζουν στην Τουρκία.

Πολλοί, όμως, ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για ενδιαφέρον πρότζεκτ που φέρνει κοντά τους λαούς που ζουν εκεί.

Όπως αντιλαμβάνεστε, κοντοζυγώνει η ώρα που οι Έλληνες χριστιανοί και οι ελληνογενείς, κρυπτοχριστιανοί και μη, της Τουρκίας θα διατρανώσουν την καταγωγή τους, μαζί με όλες τις φυλές που συνθέτουν το τουρκικό πανσπερμικό Κράτος.

Με «όχημα» τον πολιτισμό, σιγά-σιγά όλο και περισσότεροι, μη τούρκοι, θα αποκτούν ιστορική συνείδηση και θα ζητούν πίσω τα εδάφη τους, όπως οι Κούρδοι.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 179.764,060 ευρώ, εκ των οποίων τα 161.764,74 ευρώ είναι χορηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πηγή