Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ,ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΖΩΗΣ,ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΣΟΦΙΑΣ

 

Αγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς  
 
Όταν ό Θεόδωρος ό Ηγιασμένος βρισκόταν στην Πανόπολη με τον πνευματικό του πατέρα, όσιο Παχώμιο, ένας φιλόσοφος τον προσέγγισε και τον προκάλεσε σε διαλεκτική συζήτηση περί την Πίστη. Ό φιλόσοφος υπέβαλε στον Θεόδωρο τρεις ερωτήσεις:


«Ποιος δεν γεννήθηκε, αλλά πέθανε;»
«Ποιος γεννήθηκε και δεν πέθανε;», 

«Ποιος πέθανε και δεν είδε φθορά;».

Στα ερωτήματα αυτά ό όσιος Θεόδωρος απάντησε:


«Ό Άδάμ δεν γεννήθηκε, άλλα πέθανε.
Ό Ενώχ γεννήθηκε και δεν πέθανε.
Ή γυναίκα του Λώτ πέθανε και δεν είδε φθορά».

Ό όσιος έδωσε στον φιλόσοφο τις έξης συμβουλές: 


«Εισάκουσε τις σώες νουθεσίες μας• απόφυγε τις ανωφελείς συζητήσεις και τούς σχολαστικούς συλλογισμούς• προσέγγισε, τον Χριστό του Όποιου εμείς είμαστε διάκονοι και θά λάβεις άφεση των αμαρτιών σου». 


Ό φιλόσοφος έμεινε άναυδος από την τόσο εύστοχη απάντηση κι έφυγε κατησχυμένος.

Από το παράδειγμα αυτό, φαίνεται προδήλως ή αβυσσαλέα διαφορά μεταξύ ενός παγανιστή φιλοσόφου και ενός χριστιανού άγιου. Ό πρώτος χάνεται σε αφηρημένες φιλοσοφίες, σε περίτεχνα λόγια, σε λογικές αντιπαραθέσεις, σε διανοητικές ακροβασίες! Απεναντίας ό άλλος έχει όλο τον νου του συγκεντρωμένο στον Ζωντανό Θεό και στη φροντίδα της σωτηρίας της ψυχής. Ό φιλόσοφος είναι αφηρημένος και νεκρός, ό χριστιανός είναι πρακτικός και ζωντανός.
 

https://proskynitis.blogspot.com/

https://agioskosmasoaitolos.wordpress.com/2018/06/21/%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%ae%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%ac-%cf%80%ce%ad%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b5-%cf%80%ce%bf%ce%b9/#more-35326https://agioskosmasoaitolos.wordpress.com/2018/06/21/%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%ae%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%ac-%cf%80%ce%ad%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b5-%cf%80%ce%bf%ce%b9/#more-35326