Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Αγία Παρασκευή, εορτάζει στις 26 Ιουλίου


Γεννήθηκε τους χρόνους που βασίλευε στη Ρώμη ο Αντωνίνος σε μια άσημη κώμη της παλαιάς Ρώμης. Οι ευσεβείς γονείς της Αγάθων και Πολιτεία της έδωσαν το όνομα αυτό, διότι γεννήθηκε τη μέρα της Παρασκευής.

Νουθετήθηκε και μεγάλωσε από τη μητέρα της με παιδεία και νουθεσία Κυρίου και όταν κοιμήθηκαν οι γονείς της, μοίρασε τη πατρική της περιουσία στους πτωχούς, ενδύθηκε το μοναχικό τριβώνιο και βγήκε στο κόσμο να κηρύξει το όνομα του Χριστού του αληθινού Θεού.

Τότε συκοφαντήθηκε από τους Ιουδαίους στον Αυτοκράτορα Αντωνίνο, ο οποίος διέταξε να την συλλάβουν και να την προσαγάγουν ενώπιόν του. Έκθαμβος από τη φυσική της ομορφιά, προσπάθησε να τη δελεάσει με πλούσια υλικά αγαθά ούτως ώστε να θυσιάσει στους ψεύτικους ειδωλολατρικούς θεούς.

Τότε η Αγία, ανδρειωμένη, του αποκρίθηκε ότι δεν πρόκειται να αρνηθεί το όνομα του Χριστού. Εξαγριωμένος ο Αντωνίνος διέταξε να της φορέσουν στο κεφάλι μια πυρωμένη περικεφαλαία.

Η θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Θεού δρόσισε τη κεφαλή της Αγίας και το θαύμα έγινε η αιτία να πιστέψουν στον Χριστό πολλοί ειδωλολάτρες. Μαινόμενος τότε ο Αυτοκράτωρ διέταξε να την πετάξουν μέσα σε ένα καζάνι με λάδι και πίσσα το οποίο έβραζε. Όμως ω του Θαύματος του Αγίου Θεού.

Είδαν τη Παρασκευή να βρίσκεται στο κέντρο του καζανιού και να δροσίζετε. Βλέποντας αυτό ο Αντωνίνος ζήτησε να τον ραντίσει με το καυτό λάδι για να διαπιστώσει αν πραγματικά έκαιγε.

Η Αγία παίρνοντας με το χέρι της έριξε στον Βασιλέα και αυτός παραχρήμα τυφλώθηκε.

Αμέσως, τότε είπε : «ελέησέ με δούλη του αληθινού Θεού, πιστεύω σε αυτόν που κηρύττεις». Αμέσως έγινε το θαύμα, ξαναήρθε η όρασή του και βαπτίστηκε αυτός και οι σωματοφύλακές του. Η δε Αγία συνέχισε το κήρυγμα για τον αληθινό Θεό από πόλη σε πόλη.

Σε μια περιοχή όπου κυβερνούσε ο Ασκληπιός, μαθών ότι η Αγία κήρυττε τον Ιησού Χριστό, την απέστειλε σ΄ έναν φοβερό δράκοντα (θηρίο) έξωθεν της πόλης, στον οποίον έρριπταν τους καταδικασμένους σε θάνατο προκειμένου να τους φάει.

Η Αγία μόλις τον πλησίασε, ο δράκων έβγαλε καπνούς εκ του στόματός του. Έκαμε το σημείο του Σταυρού, φύσησε το δράκοντα και τότε το τέρας βγάζοντας ένα ισχυρό σφύριγμα, σχίστηκε στα δύο. Βλέποντας το μέγα θαύμα ο Άρχοντας Ασκληπιός και οι συν αυτώ, πίστευσαν στον Χριστό.

Συνέχισε το κήρυγμα για τον Ιησού Χριστό η Αγία Παρασκευή, έως ότου ο Ταράσιος την οδήγησε στο Δικαστήριο, όπου η Αγία με θάρρος και δύναμη ομολόγησε ότι ο Χριστός είναι ο αληθινός Θεός.

Ο Ταράσιος, διέταξε και την έβαλαν σε καζάνι με καυτό λάδι και μολύβι. Όμως, άγγελος Κυρίου ψύχρανε το καζάνι και η Αγία έμεινε αβλαβής. Ο Τύραννος μεταχειρίστηκε και άλλα βασανιστήρια, χωρίς να καταφέρει να κλονίσει την ασάλευτη πίστη της Αγίας.

Στο τέλος, διέταξε τον αποκεφαλισμό της και έτσι η μακαρία ψυχή της οσιομάρτυρος πέταξε στις ουράνιες μονές.

Πηγή : ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ, ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ, ΤΟΜ. 3, ΕΝ ΒΕΝΕΤΙΑ 1819, σ. 206 κ.ε.


https://www.askitikon.eu