Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Επώνυμοι Τούρκοι πάνε να προσευχηθούν σε Ελληνορθόδοξο Ναό!

σχόλιο Γ.Θ : Αυτό που έγινε κάποτε στην ειδωλολατρική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία λίγο πριν τον Άγιο Κωνσταντίνο αλλά και στην Ρωσία λίγο πριν τον Πούτιν, γίνετε και τώρα στην Τουρκία...
Με μυστικό τρόπο ο Θεός ζωντανεύει το Βυζάντιο Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει στην Τουρκία οι φωτογραφίες που δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα, Sözcü και που δείχνουν την γνωστή στον εμπορικό χώρο της ένδυσης Τουρκάλα Eda Taşpınar, να περιμένει στην ουρά έξω από την ελληνορθόδοξη εκκλησία της Παναγίας στην Κωνσταντινούπολη που έχει γίνει γνωστή σαν Αη Πρώτης, για να προσευχηθεί και να ανάψει ένα κερί την ώρα που ο Παπάς διάβαζε ψαλμούς.

Είναι γνωστό πως η εκκλησία αυτή κάθε πρώτη του μηνός και γι” αυτό οι Τούρκοι την έχουν ονομάσει Αη Πρώτης, γίνεται τόπος προσκυνήματος μουσουλμάνων άντρες και γυναίκες Μάλιστα η εφημερία Sabah έχει αποκαλέσει χαρακτηριστικά αυτή την ελληνική εκκλησία σαν, «Πόρτα της Ελπίδας».
Εδώ και καιρό, όπως αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα, η εκκλησία αυτή έχει γίνει τόπος προσέλευσης και προσκυνήματος των Τούρκων μουσουλμάνων, οι οποίοι μάλιστα την έχουν δώσει και δικό τους όνομα αποκαλώντας της «Ay Bir», δηλαδή ο «Αη Πρώτης», εξ αιτίας της μεγάλης προσέλευσης που γίνετε στην εκκλησία της Πανάγιας κάθε πρώτη του μηνός.

Η προσέλευση αυτή γίνεται ανεξάρτητα από το θρησκευτικό χαρακτήρα που έχει ο μήνας για τους μουσουλμάνους, είτε δηλαδή είναι ο μήνας του Ραμαζανίου, ή κάποιος άλλη θρησκευτική μουσουλμανική εορτή.
Χαρακτηριστικό είναι πως οι άνθρωποι αυτοί έρχονται από κάθε γωνιά της Κωνσταντινούπολης ακόμα και απομακρυσμένες περιοχές, καθώς η φήμη της εκκλησίας όπου η Παναγία βοηθάει τους ανθρώπους που προσεύχονται στην χάρη Της, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Για το ίδιο θέμα η μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα Star, έγραψε σχετικά ότι Τουρκάλες με τις χαρακτηριστικές μαντίλες πηγαίνουν σε ελληνικές εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης, ανάβουν κεριά, κάνουν τάματα στην Πανάγια και φιλάνε το χέρι του παπά ζητώντας του κάποια βοήθεια στα προβλήματα τους.
Μουσουλμάνοι και κυρίως γυναίκες, πηγαίνουν στις εκκλησίες, προσκυνήσουν εικόνες και ανάβουν κεριά, ζητώντας κάποια χάρη από την Μεγαλόχαρη, ενώ προσκυνάνε τους Παπάδες, όπως τους μουσουλμάνους Μπαμπάδες, Ντεντέδες και άλλους αγίους.
Ανάμεσα τους και διάσημοι Τούρκοι, όπως οι καλλιτέχνες Μπουλέντ Έρσοϊ και Ζενγκίν Οζέρ. Φτάνουν στο σημείο, όπως γράφει η ίδια η Star, να προσκυνήσουν ακόμα και τις άγιες εικόνες, (όπως έχει προβληθεί στον άγιο Γεώργιο τον Κουδουνά ), κάτι το οποίο απαγορεύετε με αυστηρό τρόπο από το Ισλάμ, εκπλήσσοντας και τους ίδιους τους Παπάδες που γίνονται αποδέκτες όλων αυτών των δεήσεων , κυρίως απελπισμένων ανθρώπων.

Τώρα άλλη μια επώνυμη της τουρκικής κοινωνίας, η Eda Taşpınar, κόρη του διάσημου Τούρκου γλύπτη, Kenan Yontunç, που είχε γίνει γνωστός για τα αγάλματα του Κεμάλ Ατατούρκ που είχε φιλοτεχνήσει, προσέρχεται και μάλιστα δημόσια στην ελληνορθόδοξη εκκλησία για να προσευχηθεί και να ανάψει ένα κερί!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
http://nikosxeiladakis.gr
http://yiorgosthalassis.blogspot.com/