Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Υπό διωγμό οι χριστιανοί στο Ιράκ - καταφεύγουν στο Κουρδιστάν.

"είμαστε όλοι χριστιανοί"
Έληξε η προθεσμία που έδωσε το Ισλαμικό Χαλιφάτο στους χριστιανούς του Βορείου Ιράκ να αλλάξουν θρησκεία ή να εγκαταλείψουν τη γη που κατοικούν για πάνω από 2000 χρόνια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανασφάλεια για τον μέλλον τους.

Οι Τζιχαντιστές του χαλιφάτου εξέδωσαν την περασμένη εβδομάδα διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι χριστιανοί είχαν τρεις επιλογές: να αλλάξουν θρησκεία, να πληρώνουν ειδικό φόρο στο χαλιφάτο ή να εγκαταλείψουν την περιοχή. Το διάταγμα περιείχε την απειλή ότι αν δεν συμμορφωθούν μέχρι τις 19 Ιουλίου το μεσημέρι, "τότε δεν θα υπάρχει τίποτε άλλο παρά το σπαθί".

Το διάταγμα προκάλεσε τη μεγαλύτερη μαζική φυγή των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, μετά τις σφαγές των Αρμενίων και την εκδίωξη των Χριστιανών από την Τουρκία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αναφέρει δημοσίευμα του "Independent".
Η τζιχαντιστική οργάνωση ISIS έχει ήδη εκδιώξει τις χριστιανικές κοινότητες από την ανατολική Συρία, όπου δρούσε μέχρι πρόσφατα, πριν εξαπλωθεί στη Ιράκ.

Οι χριστιανοί που εγκαταλείπουν το βόρειο Ιράκ και κυρίως τη Μοσούλη, την οποία έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι τζιχανστιστές από τις 10 Ιουνίου, κατευθύνονται κυρίως προς το Κουρδιστάν. Οι Τζιχαντιστές τους απαγορεύουν να πάρουν οποιοδήποτε κινητό ή ακίνητο περιουσιακό τους στοιχείο, μαζί, εκτός από τα ρούχα που φοράνε. Στο Κουρδιστάν σύσσωμη η τοπική κυβέρνηση έχει εγγυηθεί την ασφάλειά τους, καθώς και την ειρηνική συνύπαρξη όλων των θρησκειών στο έδαφός τους.

Σύμφωνα με τον Κουρδικό Τύπο, οι αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν, το οποίο διεκδικεί την πλήρη αυτονομία του, έχουν ζητήσει διεθνή υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας τους των Peshmerga, προεκιμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη επίθεση από τους τζιχαντιστές.
 

Σε μια επίδειξη δύναμης, χθες οι τζιχαντιστές του ISIS kατέλαβαν μια παλαιά μονή στο βόρειο Ιράκ και έδιωξαν τους μοναχούς, αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Tο Παρίσι καταδίκασε τις "απαράδεκτες απειλές" του Ισλαμικού Κράτους εναντίον των χριστιανών στο Ιράκ και δήλωσε πως "κινητοποιείται για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των χριστιανικών κοινοτήτων της Ανατολής".

Οι μαχητές του ISIS εισέβαλαν χθες, στη μονή Μαρ Μπεχνάμ, η οποία στεγάζει μια μικρή κοινότητα καθολικών Σύρων μοναχών κοντά στην Καρακός, μια πόλη όπου ζουν κυρίως χριστιανοί, και τους ζήτησαν να εγκαταλείψουν το χώρο, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες κι ένας ιερωμένος.

"Δεν έχετε πια χώρο εδώ και πρέπει να φύγετε αμέσως", είπαν οι αντάρτες της τζιχαντιστικής σουνιτικής οργάνωσης, οι οποίοι ελέγχουν από τον Ιούνιο τη Μοσούλη, όπως ανέφερε ένα μέλος του συριακού κλήρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μοναχοί ζήτησαν να κρατήσουν ορισμένα κειμήλια της μονής, αλλά οι τζιχαντιστές τους διέταξαν να εγκαταλείψουν το χώρο πεζή και χωρίς να πάρουν τίποτε μαζί τους.
Σύμφωνα με χριστιανούς κατοίκους της πόλης, οι μοναχοί βάδισαν πολλά χιλιόμετρα πριν τους πάρουν υπό την προστασία τους οι κούρδοι μαχητές (πεσμεργκά), οι οποίοι τους οδήγησαν στην Καρακός.


Από το συριακό κλήρο διευκρινίσθηκε πως πέντε μοναχοί εκδιώχθηκαν από τη μονή Μαρ Μπεχνάμ. Σύμφωνα με χριστιανικές οικογένειες της περιοχής, μόνον εννέα μοναχοί ζουν στην μονή αυτή, η οποία αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους και πιο ιερούς τόπους λατρείας του χριστιανισμού στο Ιράκ.

Ο χαλδαίος πατριάρχης Λουί Σάκο είχε υπολογίσει σε 35.000 τον αριθμό των χριστιανών της Μοσούλης πριν από την έναρξη της επίθεσης του ΙΚ. Σχεδόν όλοι εγκατέλειψαν την πόλη πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου, διευκρίνισε ο ίδιος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch (HRW) από τις 14 Ιουλίου οι τζιχαντιστές είχαν χαρακτηρίσει τα σπίτια στη Μοσούλη γράφοντα με μπογιά το γράμμα "Ν" για Nasrani (η αραβική λέξη για τους χριστιανούς) ή το γράμμα "R" για Rafidah, μια σουνιτική λέξη που αναφέρεται στους σιίτεες.
Οι κάτοικοι του Ιράκ αντιδρώντας έγραψαν έξω από τα σπίτια τους "είμαστε όλοι χριστιανοί".
Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ έκανε σήμερα λόγο για "απαράδεκτες απειλές" εκ μέρους του Ισλαμικού Κράτους και υπογράμμισε πως "η Γαλλία καταδικάζει με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα το τελεσίγραφο που απευθύνθηκε από το Ισλαμικό Κράτος προς τους χριστιανούς της Μοσούλης", επισημαίνοντας πως "πρόκειται για μια νέα εκδήλωση της αληθινής φύσης αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης".
 
www.capital.gr
http://infognomonpolitics.blogspot.gr