Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Η μετάνοια αρχίζει να αναδεύεται μέσα μας όταν η ψυχή μας δεχτεί ξαφνικά ένα ΣΟΚ


του πατρός Άντονι Μπλούμ
"Αν έστω και το ελάχιστο φως μπει μέσα σε μας που πράττουμε το κακό και λέμε όσα δεν πρέπει να πούμε, σε μας που βασανιζόμαστε από ζοφερές σκέψεις κι ένα μαύρο πέπλο σκιάζει την καρδιά μας τότε νιώθουμε τις πρώτεςτύψεις συνειδήσεως.Όμως οι τύψεις αυτές δεν αποτελούν ακόμη μετάνοια.
Μπορεί να περάσουμε όλη τη ζωή μας κατηγορώντας τους εαυτούς μας για την κακή μας πορεία τόσο στα λόγια και τα έργα όσο και στις σκοτεινές σκέψεις και τα συναισθήματα κι όμως παρόλα αυτά να μην βελτιωθούμε καθόλου.
Οι τύψεις μπορεί να κάνουν τη ζωή μας πραγματική κόλαση αλλά δεν θα μας ανοίξουν τη Βασιλεία των Ουρανών - πρέπει κάτι άλλο να συνδέσουμε με αυτές κάτι που βρίσκεται στον πυρήνα της μετάνοιας.
Να στραφούμε στον Θεό με ελπίδα, με τη βεβαιότητα ότι διαθέτει Εκείνος αγάπη ικανή να μας συγχωρεί και δύναμη ικανή να μας αλλάζει.
Μετάνοια είναι αυτή η στροφή της ζωής αυτή η αλλαγή του νου, η μεταμόρφωση της καρδιάς που μας φέρνει ενώπιος ενωπίω με τον Θεό, γεμάτους με μία ελπίδα διστακτική αλλά χαρμόσυνη σίγουρους ότι δεν αξίζουμε το θείο έλεος, μα και βέβαιους ότι ο Κύριος ήρθε στη γη όχι για να κρίνει αλλά για να σώσει όχι για τους δίκαιους αλλά για τους αμαρτωλούς....
Η μετάνοια αρχίζει μέσα μας να αναδεύεται όταν η ψυχή μας δεχτεί ξαφνικά ένα ΣΟΚ, όταν η συνείδησή μας μάς ελέγξει ....
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθουμε είναι να δεχόμαστε όλη τη ζωή μας, όλα τα γεγονότα, όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτήν, οτιδήποτε κατάφερε κάποια στιγμή να γίνει πηγή οδύνης.
Να δεχόμαστε και να μην απορρίπτουμε. Όσο θα αρνούμαστε να δεχτούμε το περιεχόμενο ολόκληρης της ζωής μας χωρίς να αφήνουμε τίποτε παράμερατόσο θα δυσκολευόμαστε να απελευθερωθούμε από την εσωτερική μας αγωνία, δουλεία, αντιδραστικότητα...|
----------------------------
Επιλογή κειμένων από το βιβλίο
Το μυστήριο της ίασης, ΑΝΤΟΝΥ ΒLΟΟΜ
Εκδόσεις Εν πλω
https://agiopneymatika.blogspot.com