Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Παντού μπορεί να αγιάσει κανείς, Οσίου Πορφυρίου


Είναι μεγάλη τέχνη να τα καταφέρετε να αγιασθεί η ψυχή σας. Παντού μπορεί να αγιάσει κανείς. Και στην Ομόνοια μπορεί να αγιάσει, αν θέλει.

Στην εργασία σας, όποια κι αν είναι, μπορείτε να γίνετε άγιοι. Με την πραότητα, την υπομονή, την αγάπη. Να βάζετε κάθε μέρα νέα σειρά, νέα διάθεση με ενθουσιασμό και αγάπη, προσευχή και σιωπή. Όχι να έχετε άγχος και να πονάει το στήθος.

Συμβαίνει για παράδειγμα, να σας αναθέτουν εργασίες πέραν των ορίων των καθηκόντων σας. Δεν είναι σωστό να αντιδράτε ή να εκνευρίζεστε και να διαμαρτύρεσθε. Αυτές οι ταραχές φέρνουν κακό στον άνθρωπο. Να τα θεωρείτε όλα σαν ευκαιρίες αγιασμού.

Και κάτι ακόμη. Υπάρχει κι ένα άλλο κέρδος με το να σας αναθέτουν πολλή εργασία. Μαθαίνετε τον τρόπο όλης της δουλειάς, εξυπηρετείτε σε περισσότερες διακονίες, γίνεσθε πιο υπεύθυνοι. Παίρνετε γνώσεις που ίσως χρειαστούν αργότερα.

Αν σας αναθέτουν δουλειές πάνω από τις δυνάμεις σας, μπορείτε ωστόσο να πείτε με ευγένεια: "Συγχωρέστε με δεν θα μπορέσω να κάνω αυτή την εργασία". Αλλά μπορείτε και να μην μιλήσετε και να σας βγει σε καλό όλος αυτός ο κόπος.....

Να εργάζεστε απλά, απαλά, με εγρήγορση, χωρίς αγωνία με χαρά κι αγαλλίαση, με αγαθή διάθεση. Τότε έρχεται η θεία χάρις.
.....................
Από το βιβλίο Βίος και Λόγοι, Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, Χανιά, 2013

https://agiopneymatika.blogspot.com