Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Θεός παραχωρεί σε κάποιους να πεθάνουν έτσι!


Ο Θεός παραχωρεί σε κάποιους να πεθάνουν έτσι!Η ιστορία του ιερέα.Κοντά στην πατρίδα μου, σε ένα μικρό χωριό , έζησε ένας σεβάσμιος γέρος - ένας Ιερέας ευλαβής.

Με ευλάβεια, ένθερμο ζήλο και τον φόβο του Θεού, υπηρέτησε στο ναό. Ο υπόλοιπος χρόνος που αφιέρωνε τη δύναμή του ήταν να φροντίζει για την κηπουρική. Όχι πολύ μακριά από το σπίτι του, σε μια γραφική πλαγιά του βουνού, που συνορεύει με ένα μικρό ποτάμι,είχε σχεδιαστεί ένας κήπος στον οποίο εργαζόταν από την αρχή της άνοιξης μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.
Ο γέρων ιερέας αγάπησε πολύ τον κήπο του, τον αντιμετώπιζε με αγάπη και δούλευε τα φρούτα με μεγάλη χαρά, θεράπευε τα νοσούντα φυτά, τα φροντιζε να είναι θερμά για το χειμώνα και ευχαριστουσε τον Θεό για τη συγκομιδή.Ίσως για τη συνειδητή του υπηρεσία στο ναό, για την ειλικρινή εργασία στον κήπο ή ίσως για κάποιες καλές πράξεις που μόνο ο Θεός είδε, το τέλος της ζωής του σηματοδοτήθηκε από ένα καταπληκτικό περιστατικό.Δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ο πατέρας Δανιήλ πήγε μαζί με τον διακο του στην πόλη για να αγοράσει δώρα διακοπών.
Έχοντας τελειώσει όλες τις υποθέσεις, στο σπίτι και δεν ήταν ήδη πολύ μακριά από το χωριό τους. Ξαφνικά, ο διάκονος είδε έναν νεαρό άνδρα ντυμένο με μακριά, ελαφρά ρούχα. Ο ξένος κάθισε στο έλκηθρο δίπλα του και κοίταξε σταθερά στο πρόσωπό του. Ο γέρος γυρισε με φόβο, αλλά, συγκεντρώνοντας το θάρρος του, ρώτησε τον νεαρό:"Ποιος είσαι, καλέ μου άνθρωπε ;""Βιαστείτε πηγαίνετε σύντομα σπίτι, θα πεθάνετε σήμερα!" Απάντησε.
Αυτά τα λόγια, φυσικά, εξέπληξαν τον γέρο, οπότε μετά από κάποια σιωπή το ρώτησε:«Ποιος είσαι εσύ, που προβλεπεις θάνατο;» Νιώθω εντελώς υγιής και δεν καταλαβαίνω πώς μπορώ να πεθάνω τόσο σύντομα;"Ενημερώστε τον διακο σας να οδηγήσει το άλογο." Είμαι ο άγγελος του θανάτου, που έστειλε ο Θεός για να πάρω την ψυχή σου!Τότε ο γέρος τον πίστεψε και δεν αμφιβάλλε πλέον για την αλήθεια των λέξεων του.
Θυμήθηκε την οικογένειά του, τον αυτόχθονο ναό του και τον αγαπημένο του κήπο,και σαν ένα μικρό παιδί αποφάσισε να ζητήσει από τον Αγγελο να του δώσει χρόνο για να φτάσει με ασφάλεια στο σπίτι και να έχει χρόνο για να προετοιμαστεί για τον θάνατο. Σε όλα τα αιτήματα και τα δάκρυα του υπήρχε μόνο μία απάντηση:"Βιαστείτε!""Με Ποιόν μιλάς εκεί, πατέρα;" - ρώτησε ο διάκονος τον ιερέα."Δεν μπορείτε να δείτε με ποιον;" - Ο γέρος ξεκίνησε και κοίταξε προς την κατεύθυνση όπου καθόταν ο Άγγελος, αλλά είχε φύγει!
Φτάνοντας στο σπίτι, ο γέρος ρώτησε την οικογένειά του για ζεστό νερό και καθαρό λινό. Έστειλε ένα γιο να φέρει τον ιερέα,τον άλλο για κεριά και θυμίαμα. Οι οικογένεια του άρχισε να ρωτά για ποιον ήταν αυτή η προετοιμασία, ο γέρος τους είπε εν συντομία για τα πάντα και προσπάθησε να τους ηρεμήσει όσο καλύτερα μπορούσε.
Σύντομα ο ιερέας ήρθε."Τι κάνεις, πατέρα;" Τα Χριστούγεννα έρχονται σύντομα θα μπορούσατε να περιμένετε λίγο περισσότερο!- Είναι απαραίτητο να εκπληρώσετε το άγιο θέλημα του Θεού! Δεν είμαι πλέον μισθωτής σε αυτόν τον κόσμο! Απαντησε ο γερων ιερέας.
Ήταν εκπληκτικό να δούμε με πόσο αδιάκοπη ηρεμία αυτός ο σεβαστός γέρος εξέταζε όλες τις προετοιμασίες για το θάνατό του! Για τους αναστεναγμους και τα πικρά δάκρυα της οικογένειας και των γνωστών, απάντησε με αποφασιστικότητα:« Πρέπει να σταματήσετε να κλαίτε, να ευχαριστήσετε καλύτερα τον Θεό για το μεγάλο έλεός Του για μένα, για έναν αμαρτωλό». Μετά την εξομολόγηση και την αποδοχή των Αγίων Μυστηρίων, ο γέρος άρχισε να εξασθενεί αισθητά."Τώρα με βάζετε στο κρεβάτι, και εσείς, πατέρα, βοηθήστε!"Ο γέρος ξαπλωσε στο κρεβάτι και άρχισε το Μυστήριο του Ευχελαιου ."Κύριε, να δεχθείς την ψυχή μου με ειρήνη!" Είπε.Εκείνη τη στιγμή, όταν ο ιερέας διάβαζε το Ευαγγέλιο, όπου λέει ο Σωτήρας: ακολουθήστε με και αφήστε τους νεκρούς για να θάψουν τους νεκρούς τους (Ματθαίος 8, 22), ο Ιερεας έδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.


Διάκονος. Hood.

Έτος 1888Το βιβλίο του Andrei Ryabushkin " Ευλαβεις επισκέπτες, ιστορίες ιερέων"


https://apantaortodoxias.blogspot.com/