Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Άγιος Ιάκωβος: Να προσεύχεσαι υπέρ των πειραζόντων, των διωκτών, να τους συγχωρείς!


Ενθυμούμαι αυτό, που μου έλεγε τους τελευταίους μήνες προ της τελευτής του και που μου το άφησε ως υποθήκη, γι’ αυτό δε κι εγώ το αναφέρω χάριν των ευσεβών αδελφών Κυπρίων:

– Πάτερ Γεώργιε, οσάκις αντιμετωπίζεις δοκιμασίες, πειρασμούς και θλίψεις, να προσεύχεσαι υπέρ των πειραζόντων, υπέρ των διωκτών, να τους συγχωρείς και να υπομένεις τον πειρασμό.
Και, πραγματικά, αυτό το τρίπτυχο, δηλαδή η προσευχή, η συγγνώμη και η υπομονή, είναι ο θεοφιλής τρόπος αντιμετώπισης των καταστάσεων αυτών. Ο τρόπος αυτός και τον υφιστάμενο τον πειρασμό βοηθεί, αλλά και τον πειράζοντα οδηγεί τελικά στη μετάνοια.

Μιλώντας μας για την αντιμετώπιση των πειρασμών ο Γέρων Ιάκωβος πάντοτε μας ανέφερε τους λόγους του αδελφοθέου Ιακώβου στην Καθολική επιστολή του: «Πάσαν χαράν ηγήσασθε, αδελφοί μου, όταν πειρασμοίς περιπέσητε ποικίλοις, γινώσκοντες ότι το δοκίμιον υμών της πίστεως κατεργάζεται υπομονήν.


Απόσπασμα Από Συνέντευξη Στον Κλείτο Ιωαννίδη Η Οποία Δημοσιεύεται Στο Βιβλίο «Σύγχρονοι Άγιοι Γέροντες», Έκδoση Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας Και Αγίου Ραφαήλ Ξυλοτύμπου. 





http://www.diakonima.gr