Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Τα πνευματικά θεμέλια των αγωνιστών του 1821


*Ας θυμηθούμε ποια ήταν συνθήματα και τα πνευματικά θεμέλια για τα οποία πολέμησαν για την ελευθερία του Γένους οι ήρωες του 1821…, γιατί κάποιοι έχουν βαλθεί να τα απομυθοποιήσουν όλα αυτά…

Υπέγραψε την ελευθερίαν μας ο Θεός. Δεν ημπορεί να πάρει πίσω την υπογραφήν Του».

«Ιησούς Χριστός νικά». «Νίκη του Σταυρού». «Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού». Με τέτοια συνθήματα οι προγονοί μας ήρωες του ’21 θεμελίωσαν και στήριξαν τον τιτάνιο αγώνα κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας και πολέμησαν για την ελευθερία του Γένους. Δεν υπάρχει διακήρυξη των μεγάλων αρχηγών του αγώνα που να μην είναι γραμμένη με το ζωντανό πνεύμα της πίστεως στα ύψιστα ιδανικά.

Ιδιαίτερα τα χρόνια της σκλαβιάς ζυμώθηκαν με το λόγο της Γραφής, με το Οχτωήχι και το Ψαλτήρι, με το Κρυφό Σχολειό, ζυμώθηκαν και γαλουχήθηκαν με την Πίστη στο Θεό.

Γι’ αυτό η εθνεγερσία δεν ήταν ένα φαινόμενο που παρουσιάσθηκε αιφνιδίως. Δεν ήταν ένα σύμπτωμα ταξικών διαφορών και οικονομικών συμφερόντων. Πίσω από την Μεγάλη Επανάσταση του 1821 βρισκόταν ένας ολόκληρος λαός, ένα έθνος, το έθνος των Ελλήνων, που είχε προετοιμασθεί ψυχικά από τους Διδασκάλους του Γένους, από τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, από τους Νεομάρτυρες, από την Εκκλησία, που κράταγε αναμμένο το καντήλι της πίστεως, της ιστορίας, της ελευθερίας, της εθνικής συνειδήσεως. Το μέγιστο σύνθημα «Ελευθερία ή θάνατος» χρειαζόταν γερά θεμέλια, πολλή ψυχική και πνευματική προετοιμασία. Τα μεγάλα και θαυμαστά, τα ένδοξα και τα εξαίσια, για να πραγματοποιηθούν, χρειάζονταν πνευματικά θεμέλια. Και αυτά στους ήρωες υπήρχαν. Γι’ αυτό και μεγαλούργησαν.

Η φράση του Κολοκοτρώνη «όταν επήραμεν τα άρματα, είπαμε πρώτα για την Πίστη και έπειτα για την Πατρίδα» παραμένει ως ρήση φρονιμάδας και νίκης.

Άραγε την έχουμε χαράξει εκεί που λαμβάνουμε τις σημερινές όποιες αποφάσεις για το μέλλον τούτου του τόπου;

(Περιοδικό Τόλμη, Μάρτιος 2007)

ΠΗΓΗ

https://simeiakairwn.wordpress.com