Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Τι είναι το Υπερώο της Σιών; (Μυστικός Δείπνος)


ΠΑΤΗΡ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΑΓΙΟΤΑΦΙΤΗΣ. ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ - ΥΠΕΡΩΟΝ

IΕΡΟΣΟΛΥΜΑ- ΥΠΕΡΩΟΝ

Οσοι πήγατε σήμερα εκκλησία,που εύχομαι να ήσασταν όλοι εκεί,όσοι είμαστε μαζί εδώ μέσα, ...ακούσαμε το ευαγγέλιο εκείνο με την αρχιερατική προσευχή του Χριστού μας για τον Ιδιον,για τους Αποστόλους Του και για όλους εμάς που πιστεύουμε σε Αυτόν,στον Κύριο μας.

Αυτή η προσευχή έγινε κατά την διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, ενώ είχε φύγει,είχε αποχωρήσει ο Ιούδας.Σας στέλνω φωτογραφίες από το χώρο που συνέβη αυτό,δηλαδή από το Υπερώο,όπως σώζεται σήμερα.!!!
Είναι το σημαντικώτερο από τα προσκυνήματα του λόφου της Σιών στα Ιεροσόλυμα. Ηταν διώροφο κτίσμα ,οικία της Μαρίας μητέρας του Ευαγγελιστή Μάρκου.

Εδώ έγινε ο Μυστικός Δείπνος,εδώ έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του ο Κύριος,εδώ Τον είδαν πάλι μετά την Ανάστασή Του,εδώ έγινε η ψηλάφησή Του από τον Θωμά,εδώ έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής,εδώ αργότερα κήρυξε ο Απ. Πέτρος και πίστευσαν 3.000 άνθρωποι,εδώ ιδρύθηκε η πρώτη Χριστιανική Εκκλησία,εδώ έγινε η πρώτη Αποστολική Σύνοδος το έτος 49 μ.Χ που απάλλαξε τους χριστιανούς από την υποχρέωση να τηρούν τον Μωσαϊκό νόμο.

Σήμερα λειτουργεί ως μουσειακός χώρος,δεν ανήκει σε κανένα δόγμα,το έχουν οι Εβραίοι ως χώρο μεγάλης επισκεψιμότητας των χριστιανών, και μη χριστιανών ,και μπαίνουμε χωρίς να πληρώσουμε εισιτήριο.Είναι ανοιχτό για όλους.Τον 4 ο αιώνα η Αγία Ελένη το είχε συμπεριλάβει εντός μιας τεράστιας εκκλησίας που ονομαζόταν η Μεγάλη Εκκλησία της Σιών.Ηταν ένα μεγαθήριο κτίσμα,αυτή η Βασιλική της Σιών, που καταστράφηκε από τους Πέρσες το 614 μ.Χ.

Το ξαναέχτισε ο Αγιος Μόδεστος Πατρ.Ιεροσολύμων,καταστράφηκε από τους Μαμελούκους αλλοπίστους,το ανακήρυξαν δικό τους βακούφιο,έγινε κατόπιν τέμενος και σήμερα είναι σπουδαίος προσκυνηματικός τόπος για όλους τους χριστιανούς, όλων των δογμάτων,για τους Εβραίους, και τους μουσουλμάνους, εξίσου ιερός τους χώρος.Την Πεντηκοστή πάμε εκεί εμείς οι Ορθόδοξοι ,με μεγάλη λιτανεία και κάνουμε δέηση με θυμιατά και ψαλμωδίες.

Δείτε τις φωτογραφίες από το Υπερώο!!!
Με συγκινεί πάντα αυτό το προσκύνημα ,και να φανταστείτε ότι έχω πάει άπειρες φορές στα 20 χρόνια που έχω στην Αγία Γη ως ελάχιστος Αγιοταφίτης. "ΔΟΞΑ ΣΟΙ ΚΥΡΙΕ ,ΔΟΞΑ ΣΟΙ".!

http://apantaortodoxias.blogspot.com

http://yiorgosthalassis.blogspot.com