Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Η μακαριστή ηγουμένη Ευγενία Κλειδαρά για την μνήμη των Αγίων Ραφαήλ, Νικόλαου και Ειρήνης

Οι Άγιοι μας μαρτύρησαν στη Νήσο Λέσβο την Τρίτη της Διακαινησίμου το 1463 γι' αυτό η μνήμη τους καθιερώθηκε να εορτάζεται την Λαμπροτρίτη. Την Τρίτη δηλαδή μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Όταν ακατάπαυστα ζής μέσα στό θαύμα, στο μυστήριο, στα αναρίθμητα θαύματα, ή σκέψη σου σταματά, λές καί η φαιά ουσία έχει τελειώσει. 

Όταν βλέπεις ολοζώντανη τήν ύπαρξη τών Αγίων, να ένεργούν με τόση αγάπη προς τον άνθρωπο, μένεις εκστατικός καί αναφωνείς :«Ώς εμεγαλύνθη τά έργα Σου Κύριε, πάντα έν σοφία εποίησας». Βλέπεις νά πραγματοποιείται ό Λόγος του Κυρίου :« Ό πιστεύων είς έμέ, τά έργα & έγώ ποιώ κακείνος ποιήσει, καί μείζονα τούτων ποιήσει» (Ίωάνν. ιδ’, 12).



Πίστεψαν οί Άγιοί μας, πίστεψαν κι’ έδωσαν την ὐπαρξή τους ολοκαύτωμα στά χέρια του Παντοδυνάμου. Στολίστηκαν μέ τόση Θεική δύναμη και με την απεριόριστη αγάπη που δεν έχει σύνορα, ελκύουν στον τόπο του Μαρτυρίου τους πλήθος ανθρώπων από τα πέρατα της γής.

Ο θαυματουργός Άγιος της αγάπης Ραφαήλ σαγήνεψε τα πλήθη, σκλάβωσε τις καρδιές των ανθρώπων και με την θαυματουργική του δύναμη θεραπεύει παντός είδους ασθένειες ψυχής και σώματος και φέρνει νεκραναστάσεις. Παράλυτοι σηκώνονται, κωφάλαλοι ακούνε, τυφλοί αναβλέπουν, όγκους εξαφανίζει, ψυχολογικά θεραπεύει, αναρίθμητα είναι τα θαύματα του.

Θά είχα γράψει πολλά βιβλία θαυμάτων, εάν ο πονεμένος αυτός κόσμος δεν με άπασχολούσε μέ τα τόσα προβλήματα του. Ο Παντογνώστης Δημιουργός του σύμπαντος γνώριζε πώς στους δικούς μας τους καιρούς χρειαζόμαστε έναν Άγιο Ραφαήλ. Αυτή την μεγάλη πνευματική οντότητα, νά βοηθήσει τήν ανθρωπότητα καί μαζί μέ τή συνοδεία του τόν Άγιο Νικόλαο και την Αγία Ειρήνη θαυματουργό ον καταπληκτικά. Οι εμφανίσεις τους είναι τόσο αισθητές, πού αναρίθμητοι ομολογούν πώς τους είδαν και τους άκουσαν καί τούς θεράπευσαν. 


 
Μιά μέρα, εκεί πού μιλούσα στά πλήθη, ρώτησα αυθόρμητα : θα ήθελα να μου πείτε, εσείς νοιώθετε τήν θαυματουργική δύναμη των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης ; θεράπευσαν από εσάς κανέναν; Υψώθηκαν πολλές φωνές : «Ναί, έμενα μέ είχαν στήν εντατική από αυτοκινητιστικό δυστύχημα και παρουσιάστηκε ο Άγιος Ραφαήλ και με θεράπευσε. Κι’ εμένα, έλεγε άλλος, μέ θεράπευσε από μεγάλη ασθένεια ανίατη. Κι’ έμενα άπό ψυχολογικά. Έγώ ήμουν παράλυτος, είπε ένας γιατρός, στό καρότσι, καί σήμερα περπάτησα. Κι ᾽εμένα μου είπαν οί γιατροί πώς θα μείνω φυτό, κι όμως κατόπιν άπό τήν εμφάνιση τών τριών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης είμαι υγιέστατος καί εργάζομαι εντατικά».

Καί οί ομολογίες τών προσκυνητών συνεχίζονται. Τό θρησκευτικό συναίσθημα, η πίστη εδραιώνεται στις ψυχές τών πιστών καί οί ελπίδες ζωντανεύουν. Άλλοι μου γράφουν τά θαύματα και άλλοι μου τά λένε προφορικά. Στ’ αλήθεια, πόση ανάγκη έχει ο θνητός από την θεία δύναμη ! Πώς να βασιστής στις δικές σου δυνάμεις και να έχεις πεποίθηση στον εαυτό σου, που ένα και μόνο μικρόβιο δύναται νά διακόψει τή ζωή σου ;

Βλέπει κανείς την ματαιότητα τών θνητών, πόσο αδύνατος είναι ο άνθρωπος. Το λέει καθαρά το Πνεύμα του Θεού : «Τί δέ έχεις ό ούκ έλαβες ; εί δέ καί έλαβες, τί καυχάσαι ώς μή λαβών;» (Α’ Κορινθ. δ’, 7). «”Ανευ έμού ού δύνασθε ποιείν ουδέν».

Οί θαυματουργοί Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος καί Ειρήνη δέν θεραπεύουν μόνο τις σωματικές ασθένειες, αλλά πάνω άπ’ όλα βοηθούν τήν αθάνατη ψυχή νά εύρει τή σωτηρία της.

Τόν τελευταίο καιρό ήλθαν καί βαφτίστηκαν από την Αφρική, τήν Ελλάδα, την Ολλανδία, την Κίνα και την Αμερική.

Από την Αφρική η Μαρία Παπγή διάβασε βιβλία μου και ήλθε αυθόρμητα από την Αφρική και τη βαφτίσαμε, από καθολική έγινε Ορθόδοξη.

Ή Ματθίλδη Σαριάν από τη Θεσσαλονίκη, αφού μελέτησε τα βιβλία μου ήλθε και βαφτίστηκε, από καθολική έγινε Όρθόδοξη. Επίσης βαφτίστηκε καί όλη ή οικογένεια της.

Από τήν Αμερική ο Χέρμαν Έβιλαντ Κρήκ βαφτίστηκε Ορθόδοξος καί ονομάστηκε Λαυρέντιος.

Πρόσφατα ή Μαρία Παστέρ οδοντίατρος από την Ολλανδία που ήταν αβάπτιστη, μελέτησε τα βιβλία μου κι’ έτρεξε αυθόρμητα νά βαπτιστή. Η συγκίνηση της ήταν μεγάλη που θέλησε να πάρει το όνομα του Αγίου Ραφαήλ και την ονομάσαμε Ραφαηλία.

Επίσης και την Κινέζα την ονομάσαμε Ραφαηλία – Χριστίνα.

Η Μουνιέμα Πιπινέλλη από το Ζαΐρ της Αφρικής διάβασε ένα βιβλίο μου «Ιστορικό τής Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ» στή Γαλλική καί βαφτίστηκε Όρθόδοξη.

Ή Ευδοξία Ζεϊμπέκη από την Ταϋλάνδη βαφτίστηκε Ορθόδοξη.

Η κατήχηση για κάθε βάπτιση γίνεται άπό τόν Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Αβαγιανό και το Μυστήριο τελείται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Ιάκωβο τόν Γ’ στην Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ.

Όλα αυτά τα αναφέρω προς δόξαν των Αγίων που η ακτινοβολία τους έφθασε στα πέρατα της οικουμένης καί έρχονται άπ’ όλο τον κόσμο στα Ιερά Σκηνώματα των Αγίων.

Αναρίθμητοι Ιερείς, Μοναχοί καί Μοναχές καταφθάνουν άπ’ ολη την Ελλάδα. Είναι πολύ συγκινητικό νά βλέπεις στόν Άγιο αυτόν τόπο να κυματίζει το Ευλογημένο Ράσο. Σήμερα 40 Μοναχές, αντιπροσωπεία οκτώ Γυναικείων Μονών της Βοιωτίας ήλθαν με επικεφαλής τον Σεβαστόν Αρχιμανδρίτην π. Ίγνάτιον Τριάντην, Ιεροκήρυκα τής Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών, και τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο τής Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών Αρχιμανδρίτη ν π. Νικόδημον Ζαλούμην.

Κάθε τόσο όμαδικώς έρχονται Μοναχές καί Μοναχοί άπό διάφορα Μοναστήρια να πάρουν την ευλογία των Αγίων. Καί Άγιοι Πατέρες από το Άγιον Όρος και Ιερείς από το εξωτερικό.

Τι ευλογία από τον Θεό που δόθηκε σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο, στους δύσκολους αυτούς καιρούς μας, πού τόση ανάγκη έχει η ανθρωπότητα!

Η συγκίνηση μου είναι αφάνταστα μεγάλη. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Κρήτης κ.κ. Θεόδωρος, την ώρα της Θείας Λειτουργίας ομολόγησε από άμβωνος πως τον επισκέφθηκε ο Άγιος Ραφαήλ στην Αγγλία κατά την ώρα της έγχειρήσεως και συμπαραστάθηκε στη δύσκολη περίπτωση του, πού ακόμη και οι γιατροί αναγνώρισαν πως κάποια Θεία δύναμη βοήθησε. Η συγκίνηση του κόσμου κορυφώθηκε όταν με προσκάλεσε στο Δεσποτικό την ώρα της Θείας Λειτουργίας και θέλοντας να δείξει την ευγνωμοσύνη του προς τους θαυματουργούς Αγίους έβγαλε το εγκόλπιο που φορούσε και μου το παρέδωσε, δείγμα της αγάπης του προς τους Αγίους.

‘Ηλθε αμέσως από την Αγγλία για να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Αγίους και παρ’ όλη την δοκιμασία που υπέστη ήταν γαλήνιος, με χαρά και ειρήνη, και με καινούργια δύναμη και ευεξία τέλεσε την Αναίμακτο Θυσία.

Στ’ αλήθεια, οι θαυματουργοί Άγιοι είναι η παρηγοριά και η ελπίδα του κόσμου. Έκτος από τις σωματικές θεραπείες, παραθέτω και μερικές ψυχικές αναγεννήσεις. Και είναι σπουδαιότερη η θεραπεία που γίνεται στην ψυχή παρά στις σωματικές ασθένειες. 

+ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΥΓΕΝΙΑ. (25 Απριλίου 1929 – 4 Ιουλίου 2013)