Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Να αποκτήσει ο γάμος την χαρά του Παραδείσου...

 

Συντάκτης π. Σπυρίδων Σκουτής

Πολλά ζευγάρια ταλαιπωρούνται στον έγγαμο βίο τους…

 
Πολλοί αναφέρουν ότι το πάθος, ο έρωτας, το συναίσθημα έχουν χαθεί, ή απλά είναι ανενεργά. 

Ας αναφέρουμε κάποια πρακτικά πράγματα, χωρίς όμως να σκανδαλισθείτε :

Να κυνηγάμε τον άλλον ερωτικά και να του δείχνουμε την αγάπη μας, χωρίς ρολόγια και προγράμματα.

Να τον αγκαλιάζουμε, να του χαμογελάμε, να λέμε ότι τον αγαπάμε χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εκεί που δεν το περιμένει.

Σηκώθηκες και πας πρώτος στη δουλειά ; Γράψε ένα post-it με κάτι όμορφο και βάλε το στον καθρέφτη… Σου φαίνεται χαζό; Είναι όμορφο…πίστεψέ με..

Ένα δώρο και ας μην είναι κάποια γιορτή, αρκεί ένα «Σου πήρα αυτό ..έτσι γιατί σε αγαπώ». Μια μικρή έκπληξη, μια έξοδος για φαγητό ή καφέ, αγκαλιά ή χέρι – χέρι.

Να στείλουμε ένα ρομαντικό μήνυμα στο διάλλειμμα της δουλειάς...

Ντύθηκε ο άνθρωπός σου και ετοιμαστήκατε να βγείτε, πες του ότι είναι όμορφος, ότι είναι ωραίο αυτό που φοράει, ότι χτένισε ωραία τα μαλλιά… μετά θα σου χαμογελάσει θα σου πει «ευχαριστώ», σίγουρα θα είναι ίσως το ωραιότερο χαμόγελο και το ωραιότερο «ευχαριστώ» που έχεις εισπράξει στη ζωή σου.

Αυτές οι στιγμές είναι ανεπανάληπτες.

Να προσεύχεστε μαζί…Ένα κομματάκι ο καθένας, εκεί μπροστά στο καντήλι και στο προσκυνητάρι. Να διαβάζουμε που και που τον Ύμνο της αγάπης του Αποστόλου Παύλου , βοηθάει πολύ. Το «σάρκα μία» στα καλύτερά του. Να έχει το ζευγάρι κοινό πνευματικό δεν είναι απαραίτητο, αλλά αν μπορεί να γίνει, είναι πολύ καλό.

Η ομορφιά στην ανάληψη της ευθύνης : «Συγγνώμη για αυτό που σου είπα.», «Μήπως έχεις κάτι ; Θέλεις κάποια βοήθεια;», «Θέλεις να κουβεντιάσουμε αυτό το θέμα που μας απασχολεί ήρεμα, να δούμε τις ευθύνες μας και να λύσουμε το πρόβλημα;».

Έπεσε ο άνθρωπος σου ; Συγχώρεσέ τον αμέσως, βοήθησέ τον να κάνε μια μικρή αγρυπνία με κομποσκοίνι για αυτό που τραβάει, βοήθησέ τον όμως και πρακτικά, μια αγκαλιά βοηθάει πολύ.

Η σεξουαλικότητα είναι σημαντική μέσα στον γάμο. Η ερωτική πράξη ως ένωση ψυχής και σωμάτων είναι σημαντική. Αυτό είναι αλήθεια. Αν η σεξουαλικότητα στο γάμο δεν είναι καλή τότε αφήνουμε το περιθώριο στον πονηρό να διαλύσει τα πάντα. Να κουβεντιάζουμε τα σεξουαλικά μας θέματα δεν είναι κακό, να βρίσκουμε τρόπους ακόμα και η ερωτική πράξη να είναι ωραία, να έχει πάθος και ανανέωση πάντα όμως με σεβασμό στο σώμα και στην προσωπικότητα του συντρόφου μας.

Πολλά ζευγάρια λένε «Γιατί πάτερ, ενώ ερωτευτήκαμε και παντρευτήκαμε τα πράγματα πλέον δεν είναι όπως πρώτα;» Πολύ απλά διότι βάλαμε το πάθος σε κουτάκια και το σκοτώσαμε.

Παντρευόμαστε, κάνουμε παιδιά και εγγόνια και τελικά φτάνουμε να είμαστε σαν συνεργάτες σε μία εταιρεία. Βλέπουμε μια ταινία με κάτι ρομαντικό και το αναπολούμε ενώ εμείς οι ίδιοι έχουμε ευθύνη για την πορεία του γάμου μας. Ο γάμος είναι ένα ταξίδι που πάει όπου το πάνε οι καπετάνιοι και καπετάνιοι είναι το ζευγάρι μέσα στον γάμο.

Δεν είναι ο άλλος δεδομένος, δεν είναι ιδιοκτησία μας. Εδώ αγοράζεις ένα σπίτι και θέλει ανανέωση, συντήρηση ενώ είναι κάτι νεκρό πόσο μάλλον ο άνθρωπός μας , ο γάμος μας.

Ας μην αφήσουμε τον γάμο να μαραθεί … Αυτό το λουλούδι είναι ποτισμένο με τη χάρη του Θεού μέσα στο Ιερό μυστήριο του γάμου…Έχουμε ευθύνη…

Η ομορφιά μέσα στον γάμο είναι ότι δύο ατελείς άνθρωποι ενώνονται και αυτή η ένωση δημιουργεί μια τελειότητα μέσα από τις αδυναμίες των ανθρώπων. Φοβερό πράγμα….

Σε αγαπώ για αυτό που είσαι , με αγαπάς για αυτό που είμαι, αλλά όχι για να μείνουμε αυτό που είμαστε. Αυτό που είμαστε να το πάμε στον Χριστό κι Εκείνος ξέρει τι είμαστε προορισμένοι να γίνουμε. Κάποιοι λένε ότι δεν αλλάζει ο άνθρωπος. ΑΛΛΑΖΕΙ ή μάλλον μεταμορφώνεται. Αυτή η μεταμόρφωση μόνο με τη συνέργεια της χάριτος μπορεί να γίνει, αλλιώς μπορεί να έχουμε και δαιμονική μεταμόρφωση.

Η σωτηρία μας περιμένει…


https://euxh.gr/paidagogika/oikogeneia/na-apoktisei-o-gamos-tin-xara-tou-paradeisou-2