Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Οι Άγιοι Τόποι εν καιρώ πανδημίας – Οι αποφάσεις για τον Πανάγιο Τάφο


Της Ναταλίας Δανδόλου

Λιγότερο από δύο εβδομάδες μένουν για την Μεγάλη Εβδομάδα και πλέον τίποτα δεν θυμίζει προηγούμενες εποχές.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες νέα πιο αυστηρά μέτρα με απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας (ανάλογα με αυτά που ισχύουν και στην Ελλάδα), η είσοδος στη χώρα έχει απαγορευτεί ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αποκλείσει ολόκληρες περιοχές στο πλαίσιο των προσπαθειών για περιορισμό του COVID-19.



Περιοριστικά μέτρα

Έτσι λοιπόν, μετά το κλείσιμο της Βασιλικής της Γεννήσεως στην Αγία Πόλη της Βηθλεέμ περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται και στον Πανάγιο Τάφο, στον ιερό τόπο που μέχρι προ μηνός πλήθος κόσμου συνέρρεε για να προσκυνήσει. Εκεί που κάθε Μεγάλο Σάββατο ο Έλληνορθόδοξος Πατριάρχης γονατίζει και ζητά το έλεος του Κυρίου για την ανθρωπότητα και για την σωτηρία των ψυχών που έρχεται μέσω της Ανάστασής Του, η οποία σηματοδοτείται με την αφή του Αγίου Φωτός.



Τι θα γίνει στον Πανάγιο Τάφο

Με ανακοίνωσή τους οι τρεις Θρησκευτικές Κοινότητες, Πατριαρχείον Ιεροσολύμων, Κουστωδία της Αγίας Γης και Πατριαρχείον των Αρμενίων στα Ιεροσόλυμα συμμορφούμενες με τις εντολές της κυβέρνησης και τις υποδείξεις των επιστημόνων τονίζουν ότι ο Πανάγιος Τάφος παραμένει επί του παρόντος ανοικτός, ωστόσο όσοι προσέρχονται να προσκυνήσουν θα πρέπει να τηρούν τους παρακάτω κανόνες:

Συστήνουν να αποφεύγεται η συγκέντρωση περισσότερων από 10 ατόμων στον ίδιο χώρο εντός του Ιερού Ναού, και να τηρείται μια ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ανθρώπων. Ζητείται από τους πιστούς να αποφεύγουν οποιαδήποτε πράξη λατρείας, που περιλαμβάνει φυσική επαφή, όπως για παράδειγμα να αγγίζουν και φιλούν τον Πανάγιο Τάφο και τις Εικόνες, ή τα άμφια και τα χέρια των Ιερέων του Ναού.Τονίζουν επίσης ότι θα πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα οι συστάσεις των αρμοδίων αρχών.



«Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο μία κρίση έκτακτης ανάγκης, καθώς πολλές χώρες και έθνη πολεμούν την εξάπλωση του COVID-19. Σε πολλά μέρη του πλανήτη, η μόλυνση εξαπλώνεται ταχέως και τα θύματα αυξάνονται συνεχώς. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κήρυξε την κατάσταση ως παγκόσμια πανδημία» αναφέρεται στην ανακοίνωση που έχει δημοσιευτεί στην αγγλική γλώσσα και προστίθεται:
«Μπροστά σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κινητοποιήθηκαν για να αντισταθούν και να περιορίσουν τη διάδοση αυτού του ιού. Σε πολλά μέρη υιοθετήθηκαν αυστηρά μέτρα που οδήγησαν σε περιορισμούς στην κυκλοφορία των προσώπων».


«Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση δεν παρέκαμψε τους Αγίους Τόπους και την Ιερή Πόλη των Ιεροσολύμων, όπου όλοι μας προσευχόμαστε στον Παντοδύναμο Θεό. Καλούμαστε να ζήσουμε αυτήν την φορά με πίστη και εμπιστοσύνη στο έλεος του Κυρίου και στη φροντίδα Του για όλα τα πλάσματά Του».
«Ταυτόχρονα, καλούμαστε να τηρήσουμε τις οδηγίες των αρμόδιων πολιτικών αρχών που έχουν θεσπιστεί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία ολόκληρου του πληθυσμού».
«Ως εκ τούτου, οι αρχηγοί των Εκκλησιών που είναι επιφορτισμένοι με τον Ναό του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ παροτρύνουμε τον καθένα να συμμορφωθεί πλήρως με τις διατάξεις για τη δημόσια υγεία, όπως δημοσιεύονται ανά τακτά διαστήματα».


«Οι κοινότητες που ζουν στην Εκκλησία του Αγίου Τάφου θα συνεχίσουν τη συνηθισμένη ζωή της Εκκλησίας σύμφωνα με τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία. Θα είμαστε πνευματικά ενωμένοι στο στόχο μας να διατηρήσουμε τη μακρά παράδοση αιώνων των συνεχιζόμενων προσευχών στην Εκκλησία ακόμα και σε αυτές τις θλιβερές στιγμές όταν οι προσκυνητές δεν μπορούν να φτάσουν στην Ιερουσαλήμ και οι ντόπιοι πιστοί υποχρεώνονται να παραμείνουν στα σπίτια τους».
«Ο Άγιος Τάφος είναι ο απόλυτος τόπος ελπίδας. Ελπίδα ότι η πίστη θα νικήσει την αμφιβολία, το φως θα νικήσει το σκοτάδι και η ζωή θα θριαμβεύσει πάνω από το θάνατο. Από αυτή την Αγία Θέση και σε αυτή την εποχή της πνευματικής προετοιμασίας για το Πάσχα και την παγκόσμια κρίση ενώνουμε τις προσευχές ζητώντας το τέλος αυτής της πανδημίας. Προσευχόμαστε για όλους όσους πλήττονται από τον ιό σε όλο τον κόσμο και εκφράζουμε τη συμπάθεια και την ευγνωμοσύνη μας προς εκείνους που βοηθούν και φροντίζουν τα θύματα».



Οι προηγούμενες ανακοινώσεις των Τριών Μειζόνων Κοινοτήτων των Ιεροσολύμων

Προ ημερών οι τρεις Θρησκευτικές Κοινότητες, Πατριαρχείον Ιεροσολύμων, Κουστωδία της Αγίας Γης και Πατριαρχείον των Αρμενίων εις Ιεροσόλυμα, προς μείωσιν της μεταδόσεως του ιού COVID-19 εξέδωσαν Ανακοίνωσιν αφορώσαν εις την Βασιλικήν της Γεννήσεως της Βηθλεέμ, την χθες δε, 1ην /14ην Μαρτίου 2020, όλαι αι Εκκλησίαι της Ιερουσαλήμ υπό την αιγίδα της Α.Θ.Μ. του Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου εξέδωσαν την κάτωθι Δήλωσιν αγγλιστί, προτρέπουσαν τα πληρώματα αυτών, οπουδήποτε της δικαιοδοσίας αυτών, να ακολουθούν τας οδηγίας των εκασταχού Πολιτικών Αρχών και να αυξάνουν εις έργα προσευχής, ελεημοσύνης και αγάπης, ευαρεστούντα τον Θεόν.

Το Πατρ. Ιεροσολύμων για τη Βασιλική της Γεννήσεως

Κοινή ανακοίνωση με την οποία προτρέπουν για συμμόρφωση προς τις προφυλάξεις και οδηγίες των πολιτικών αρχών οι οποίες αφορούν και την Βασιλική της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ εξέδωσαν οι τρεις μείζονες κοινότητες επί προσκυνηματικών θεμάτων.
«Βιώνουμε μια περίοδο δοκιμασίας και έκτακτης ανάγκης λόγω του ιού COVID-19 που εξαπλώνεται τώρα σε όλο τον κόσμο» αναφέρεται και τονίζεται ότι θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει οι αρμόδιες πολιτικές αρχές «για την προστασία της δημόσιας υγείας και του κοινού καλού».
Και προσθέτει ότι βάσει των οδηγιών του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας, αναφορικά με το κλείσιμο του Ναού της Γεννήσεως καλούμε τους πιστούς και τους προσκυνητές να τηρούν κατά γραμμα τις οδηγίες αυτές
Διαβάστε την ανακοίνωση όπως δημοσιεύτηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
Τήν Δευτέραν, 25ην Φεβρουαρίου/ 9ην Μαρτίου 2020, αἱ τρεῖς Μείζονες Κοινότητες ἐπί προσκυνηματικῶν θεμάτων, ἤτοι τό Ἑλληνορθόδοξον Πατριαρχεῖον Ἱροσολύμων, ἡ Κουστωδία τῆς Ἁγίας Γῆς τῶν Φραγκισκανῶν καί τό Πατριαρχεῖον τῶν Ἀρμενίων εἰς Ἱερουσαλήμ, ἐξέδωσαν Ἀνακοίνωσιν, προτρέπουσαν τήν συμμόρφωσιν πρός τάς προφυλάξεις καί τάς ὁδηγίας, περιλαμβανομένας εἰς τάς ἀποφάσεις τῶν Πολιτικῶν Ἀρχῶν καί ἀφορώσας εἰς τήν Βασιλικήν τῆς Γεννήσεως εἰς Βηθλεέμ, ἡ ὁποία ἔχει ὡς ἕπεται:

Dear Brothers,
also in the Holy Land, we are experiencing a time of trial and emergency because of the virus COVID-19 that is now spreading all over the world. We are called to live this time continuing to trust in our Heavenly Father who takes care of all His creatures.
However, the ongoing emergency also makes us attentive to accomplish the provisions that the competent civil authorities enact to protect public health and the common good.
Therefore, in conformity with the recent decree of the Palestinian Ministry of Health, issued on March5th 2020, with the present we the Heads of Churches in charge of the Church of the Nativity in Bethlehem urge everyone to adhere by the provisions and instruction of the civil authorities as they are detailed in the decree.


https://www.orthodoxianewsagency.gr/