Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020

Ο Άγγελος της Αγίας Σοφίας: Ένα θαυμαστό γεγονός που εξέπληξε τους Τούρκους ειδικούς!


Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, στις 24 Ιουλίου του 2009, πρώτη αποκάλυπτε ότι ένα μεγάλο πραγματικά θαυμαστό γεγονός συνέβη στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης που εξέπληξε τους Τούρκους ειδικούς που εργάζονταν στην συντήρηση κάποιων ψηφιδωτών στον τρούλο του ναού.

Ξαφνικά και υπό το φως του ήλιου που είχε διαχυθεί από τα παράθυρα του τρούλου, εμφανίστηκε το πρόσωπο ενός αγγέλου που είχε φιλοτεχνηθεί στο μέρος αυτό και είχε μείνει στο σκοτάδι, όπως ανέφερε η εφημερίδα, για 160 χρόνια.

Συγκεκριμένα, πριν από 160 χρόνια ο τότε σουλτάνος Αμπντουλμετζίτ, είχε δώσει εντολή σε έναν Ελβετό αρχιτέκτονα, τον Γκασπάρ Φοσάτι, να επεξεργαστεί κάποια ψηφιδωτά στον τρούλο του τότε μουσουλμανικού τεμένους.

Ο Φοσάτι κατά τη διάρκεια των εργασιών του είχε ανακαλύψει, όπως αναφέρεται από τα χρονικά της εποχής, την προσωπογραφία αυτή, μια καταπληκτική αγγελική προσωπογραφία, αλλά στη συνέχεια την είχε σκεπάσει με ασβέστη γιατί όπως γνωρίζουμε η μουσουλμανική θρησκεία δεν επιτρέπει τέτοιες απεικονίσεις και θα θεωρούνταν σκάνδαλο να την αφήσει σε ένα τόσο υψηλό σημείο του τεμένους, όπως αναφέρει το diakonima.


Τώρα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα, ίσως είχε έρθει η ώρα το πρόσωπο αυτού του πραγματικά μυστήριου και εντυπωσιακού αγγέλου, να εμφανιστεί, γεγονός που κατάπληξε όσους το αντίκρισαν. Οι πληροφορίες των ειδικών ανέφεραν ότι η προσωπογραφία αυτού του αγγέλου θα έπρεπε να ήταν από τον ένατο, ή κατά άλλους από τον δέκατο τρίτο αιώνα, γεγονός που καθιστούσε την αξία του ψηφιδωτού ακόμα μεγαλύτερη.