Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020

Ο Τούρκος βοσκός που προστατεύει Ελληνική ΕκκλησίαΕνας 60χρονος Τούρκος βοσκός και η οικογένειά του έχουν γίνει οι «φύλακες άγγελοι» μιας ορθόδοξης εκκλησίας του 19ου αιώνα στην Κερασούντα, προστατεύοντας τις τοιχογραφίες και τα κειμήλιά της από τους κακοποιούς.

Το Κιρκχαρμάν, χτισμένο το 17ο αιώνα στις παρυφές του Κιουμπέτ, περίπου 45χλμ. νοτιοανατολικά από την Κερασούντα, ήταν γνωστό ως παραθεριστικό κέντρο. Στις αρχές του 20ού αιώνα είχε 800 Έλληνες κατοίκους.

Το χωριό καταστράφηκε το καλοκαίρι του 1916 και οι κάτοικοί του σφαγιάστηκαν από τον Τοπάλ Οσμάν. Οσοι επέζησαν εκτοπίστηκαν το φθινόπωρο του ίδιου έτους, με αρκετούς να εγκαθίστανται στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας.

Σε αυτόν τον ορεινό οικισμό σώζεται μέχρι σήμερα η εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Αυτή η εκκλησία είναι και ο λόγος που το Κιρκχαρμάν ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ναός κοσμείται με πλούσια εικονογραφία, προϊόν των Ελλήνων τεχνιτών που ζούσαν εκεί και της πίστης του εκκλησιάσματος που τον γέμιζε.

Αναπόφευκτα, ο πλούτος αυτός έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των αρχαιοκαπήλων, οι οποίοι όμως «έπεσαν» μπροστά σε έναν απροσδόκητο φύλακα.

Ο λόγος για τον 60χρονο Τούρκο βοσκό Αντνάν Ζιβαλί, τον ουσιαστικό θεματοφύλακα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, που προστατεύει την ιστορική κληρονομιά της από τους επίδοξους σύγχρονους «επιδρομείς».

Ο Ζιβαλί και η οικογένειά του, έχουν αναδειχθεί στους ανεπίσημους προστάτες της εκκλησίας για δεκαετίες. Ο Ζιβαλί είναι βοσκός και ο παππούς του εγκαταστάθηκε στην περιοχή το 1938.

Η οικογένεια ανέλαβε τη φροντίδα της εκκλησίας από το 1940 και από τότε έχει αποθαρρύνει κάθε επίδοξο εισβολέα που θα επιθυμούσε να τη λεηλατήσει.

Ζει στην ορεινή αυτή περιοχή, μαζί με τον ηλικιωμένο πατέρα του και αναγκάζεται να φύγει από την περιοχή, όταν πέφτει ο βαρύς χειμώνας.

Ωστόσο, επιστρέφει κατά καιρούς, για να ελέγξει την κατάσταση της εκκλησίας και να δώσει το «παρών» του.

Μέχρι τώρα, η παρουσία του έχει αποδειχθεί πλήρως αποτελεσματική, σύμφωνα με τον Κεμάλ Γκουργκενσί, επικεφαλή της επαρχιακής διεύθυνσης πολιτισμού.

Για τον ίδιο, θα πρέπει πλέον το κράτος να αναλάβει επίσημα και συστηματικά τη συντήρηση και διαφύλαξη του χριστιανικού ναού, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο. http://ikivotos.gr/post/8410/o-toyrkos-boskos-poy-prostateyei-ellhnikh-ekklhsiahttps://www.ekklisiaonline.gr/nea/o-tourkos-voskos-pou-prostatevi-elliniki-ekklisia/