Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Η Παναγία θα ελευθερώσει την Κύπρο


Τον Αύγουστο 1958, ο Αμερικανός δημοσιογράφος George Weller της εφημερίδας Chicago Daily News ενοικίασε σπίτι στο Καράκουμι της Κερύνειας και προσκάλεσε 35 ξένους συναδέλφους του, για να τους κάμει το γεύμα. Εγώ είχα γνωριμία μαζί του, και έτσι με προσκάλεσε κι εμένα στο γεύμα. 
 
Οι δημοσιογράφοι συζητούσαν το θέμα της Κύπρου και υποστήριζαν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν η ανεξαρτησία, αλλά εγώ υποστήριζα την ένωση με την Ελλάδα. Ο George Weller μού είπε ότι «τώρα θα πάρετε μια ψευτο-ανεξαρτησία και αν έχετε ηγέτη που βλέπει μακριά, τότε θα πάτε πολύ καλά. Αν όμως έχετε έναν ηγέτη κοντόφθαλμο, θα συναντήσετε πολλές δυσκολίες».

Ένα μήνα αργότερα, τον Σεπτέμβρη 1958, η Αγγλίδα πολιτικός, στέλεχος του Εργατικού Κόμματος, Barbara Castle, συνάντησε στην Αθήνα τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, που της είπε στη γνωστή, ιστορική συνέντευξη, ότι είναι έτοιμος να συζητήσει και λύση ανεξαρτησίας της Κύπρου, αντί της αυτοδιάθεσης-ένωσης. Έγινε λοιπόν ανεξαρτησία και ενιαίο κράτος, που κράτησε μόνο μέχρι το 1974 και την τουρκική εισβολή και κατοχή. Η λύση ανεξαρτησίας του 1959-60 ήταν ετεροβαρής και εύθραυστη και έτσι ο μακαρίτης Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε εισηγηθεί όπως η Κύπρος υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. (Το μικρό ψάρι, για να προστατευθεί, πάει και κάθεται επάνω στη ράχη του καρχαρία, που κανένας δεν μπορεί να τον ενοχλήσει...).

Όμως η κυπριακή ηγεσία απέρριψε την εισήγηση και έτσι η Κύπρος, εκεί που θα ήταν θωρακισμένη και με λυμένο για πάντα το πρόβλημά της, έμεινε απροστάτευτη. Κι αυτό συνέβη γιατί η κυπριακή ηγεσία προτίμησε την προσωπική δόξα και άλλα συμφέροντα και αγνόησε το συμφέρον της πατρίδας. Από το 1960 μέχρι σήμερα, η πολιτική έγινε επάγγελμα και οι περισσότεροι πολιτικοί εξυπηρετούν μόνο το προσωπικό τους συμφέρον και όχι το συμφέρον της πατρίδας. Και το συμφέρον της πατρίδας δεν είναι η ομοσπονδία, που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Κύπρος είναι νησί της Παναγίας και η Παναγία θέλει να ζουν όλοι οι κάτοικοί του σε έναν ενιαίο χώρο και όχι ξεχωριστά. Όποιος γνωρίζει πώς ήρθε η εικόνα της Παναγίας στην Κύπρο, τότε θα πιστέψει ότι την Κύπρο θα την ελευθερώσει η Παναγία. Και όποιος τολμήσει να υπογράψει νόθα λύση, θα κοπεί το χέρι του, όπως το χέρι του ατόμου που τόλμησε ν’ ανάψει τσιγάρο από το καντήλι της.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ